Последователи
ТЪРСИ РЕЦЕПТИ В БЛОГА!
понеделник, 29 декември 2014 г.
ШАРАН ПО СЕВЕРНЯШКИ
Вземаме един голям шаран изчиства се ,разрязваме на две половини и посоляваме .
Слага се в тава с вътрешното нагоре ,наливаме половин бира,1/2 пакетче масло и малко олио.
Пече се до зачервяване.
ЗА ЗАЛИВКАТА
Разбъркваме 1 кофичка кисело мляко ,едно яйце и счукани 4-5 скилитки чесън.
Залива се шарана и се запича отново .
Много вкусна рецепта горещо препоръчвам да я опитате.
сряда, 24 декември 2014 г.
Постни пити за "Бъдни вечер" с едно втасване
ПРОДУКТИ
2бр суха мая на Йоткер
600 мл -топла вода
2 с.л.- захар
1 и 1/2 с.л.- сол
4 с.л.- зехтин /олио/
1 с.л. - оцет
около 1,500 кг - брашно за средно меко тесто
В голяма купа изсипах течните продукти и разбърках.
Постепенно прибавих пресятото брашно в което сложих маята захарта и солта, като бърках с лъжица.
Когато тестото започна да се отделя от стените на купата, извадих го върху набрашнена повърхност и омесих ,прибавяйки по малко брашно.
За тези които им е трудно месенето може да го удряте тестото в плота за да се умеси хубаво.
Тези които месят на машина сложете всички продукти и месете тесто докато не маже под бъркалките.
Тестото трябва да е меко, за да стане пухкава и мека погачата.
Не го оставих да втасва, а направо започнах да оформям питата.
Едната е така на кифлички и ги разрязвам на две и обръщам в тавата с остричкото нагоре .
В една от кифличките сложих паричката.
Другата ,разделих на две тестото едната част разделих още на три и разточих на равни кръгове.
Намазах първата и сложих втората ,намазах втората и сложих третата.
Нарязах кръговете на 8 триъгълника и цепнах всеки
така
Навих ги и сложих в края на тавата.
Така процедирах и с втората топка...на три ,разточване ,едно върху друга и довърших с кифличките по края на тавата.
Останалите навих на кифлички и ги разрязах на две обърнах прави в средата на тавата.
така
Оставете под кърпа на 50 градуса да втаса 30 - 40 минути.
Когато втаса поръсих със семена.
Пекох на 180 градуса.
четвъртък, 18 декември 2014 г.
МЕДЕНКИ ЗА КОЛЕДА
Меденките които правя всяка година и рецептата е много ,много стара и много сполучлива и вкусна.
Внучката и моята майка която е на 81год. вчера се справиха с украсата и глазурата.
Не ,че около тях не беше станало потоп, но това е друга тема.
Аз съм доволна въпреки всичко ,че ми спестиха 3-4ч.време.ЕЕЕ..не са перфектни ,но са много вкусни ,особено след като поомекнат за Коледа.
Имам я рецептата в блога ,но отново я пускам за по- голямо удобство на вас мили приятели.
Ето и рецептата за около 120 бр.
ПРОДУКТИ
2-яйца
1/2 ч.ч.-захар
1 малко бурканче /от детска храна/ - мед
1ч.ч.- олио
1 пакетче - канела
3 бр. - карамфил счукан на прах
2с.л. -сода бикарбонат разтворена в 1с.л. оцет
около 1кг-брашно
ПРИГОТВЯНЕ
Замесих меко тесто от горните продукти както са подред .
Разточих на тънко около 0,5см .
С формичките изрязах и сложих в тави покрити с хартия за печене.
Пекох на 175 градуса докато станат златисти.
Оставих да изстинат хубаво .(процедирах така- единият ден пекох на другият украсявах)
ЗА ГЛАЗУРАТА
Пудра захар пресята през ситно сито. няколко капки сок от лимон
Няколко лъжици прясно мляко да стане на каша
Използвах и сладкарски перли .
Оцветих част от глазурата със сладкарска боя.
Нанасях краищата с пош и в средата с клечка за зъби.
Добавяйте от време на време по няколко капки прясно мляко и разбърквайте ,защото много бързо съхне глазурата и я покривайте с мокра кърпа.
Украсата е според вашата фантазия и малко сръчност за да се получат красивите Коледни сладки!
Когато се украсят с глазурата се нареждат една до друга да съхнат.Вече сухи/твърда глазура/ меденките се съхраняват във кутии за да омекнат до Коледа. Трябва им поне две седмици за това.
петък, 12 декември 2014 г.
САЧ с манатарка пилешки пържоли и зеленчуци
ПРОДУКТИ
1 -пилешка пържола от бут
1 -пилешка пържола от гърди
250гр.300гр -манатарка /може и печурки,пънчета,сърнела,кладница/
1бр-кромид лук
1 червена чушка
1 зелена чушка
1 морков
топено сирене една бомбичка от 100гр.
100гр.-масло
100гр.-кашкавал
сол и Вегета или други подправки по ваш избор
ПРИГОТВЯНЕ
Нарязах манатарката ,ако имате във фризера и с нея става.
Нарязах кромида на едро ,чушките и моркова.
Измих пилешките пържоли и тях нарязах на късове.
Сложих в дълбок тефлонов тиган маслото и манатарката и изпържих.
Прибавих пилешкото към гъбите и пак пържих до оставане на мазнина само.
Прибавих тогава нарязаните зеленчуци ,кромид,чушки и морков и отново запържих за 5 мин.
Изсипах всичко в сача ,разпределих на купчинки топеното сирене.
Сложих на котлона да къкри на не много силен огън за още 5 мин. като два три пъти обърках.
Настъргах кашкавала отгоре и на слаб огън изчаках да се стопи отгоре.
Много вкусно ,много ароматно!
понеделник, 8 декември 2014 г.
ПЕЧЕН ПИЛЕШКИ БУТ
Бутчетата ги измих и натърках със сол.
В една чиния обърках подправки:
чубрица,
червен пипер,
черен пипер,
В тази смес поръсих обилно бутчетата.
Сложих в малка тавичка и налях една водна чаша бира и малко вода.
Отгоре на бутчето сложих резени масло и завих с фолио за печене.
Сложих във фурната на много силно докато заври и после намалих на 200 и пекох около 30 мин.
Тогава махнах фолиото и препекох да се зачерви хубаво.
четвъртък, 4 декември 2014 г.
ПИЦА СЪС СУХ ХЛЯБ и обери хладилник
ПРОДУКТИ:
*филии сух хляб, да запълнят дъното на средно голяма тава
*някакъв колбас /наденица,шунка,салам/ каквото има останало в хладилника/
*150 грама кашкавал настърган
*300гр.-сладка царевица
*10-15 маслини без костилка
*1 чушка,на ситно нарязан
*1 морков,на ситно нарязан
*сол,
*чер пипер
*чубрица,
*кетчуп или доматено пюре магданоз
*3 яйца
*1 чаша кисело мляко
*малко прясно около 50 мл
*масло за намазване на филиите отгоре /може маргарин, олио или зехтин по желание./
ПРИГОТВЯНЕ:
Нарязах филиите.
Наредих плътно в подходяща тавичка намазана с масло.
Отгоре върху тях също наръсих малко разтопено масло /може олио или зехтин по желание./
Намазах с кетчуп и започнах да редя колбаса,маслини + царевица + чушката и моркова,поръсих с чубрица малко сол и чер пипер ...или друга подправка по желание.
Обърках яйцата,киселото мляко и прясното и полях отгоре.
Пъхнах във фурната да се опече.
Малко преди да е готово наръсих настърган кашкавал и запекох отново.
Абонамент за:
Публикации (Atom)