Последователи
ТЪРСИ РЕЦЕПТИ В БЛОГА!
четвъртък, 29 август 2013 г.
Пиле в буркан
Рецептата от Веси Казакова Сладко и Солено така ми хареса пък и простичко ,тъпчеш бурканите хвърляш във фурната и забравяш.
Та ето я в прав текст рецептата
Продукти:
1 пиле(бройлер) около 1,2кг или различни части пилешко(бутчета,крилца,гърди)
2 буркана тип Омния
няколко зърна черен пипер
3-4 иглички розмарин
сол
алуминиево фолио
Пилето се нарязва на порции,осолява се и се нарежда в бурканите.
Най-отгоре се пускат 2-3 зрънца чер пипер и много малко розмарин.
Може да използвате подправки по свой вкус.
От алуминиевото фолио,сгънато на две се оформят капачки и се притискат добре по гърлото на бурканите.
Това са "полуфабрикатите":
Бурканите се поставят в студена фурна,в тавичка или направо на решетката и се пекат на 200С точно 1 час от включването(ако фурната загрява по-бавно - 1час и 10мин.)
Оставят се да се охладят леко и пилето е готово.
Може да се охладят напълно,тогава се желира и се съхраняват в хладилник.
Студеното месо е много вкусно на сандвичи или в салати.
Извинете ме за лошите снимки но снимах вечерта.
Сега пък се чудя че това е толкова вкусно месо като онези в бурканите с домашните пилета.Ще опитам следващият път когато изкарам бурканите веднага още топли да затворя с капачка да видим какво ще се получи и дали ще трае повече време.
понеделник, 26 август 2013 г.
Сладко от черен бъзак
Сега му е времето на това истинско чудо на природата!
Това е сладкото еликсир за имунната система ,за вируси през зимата ,даже и за тумори както казват.
Приема се след ядене (сутрин, обед и вечер) по 1 чаена лъжичка. Или по една филийка намазана с масло и сладкото.
Добре узрелите плодчета на черния бъз НЕ СА ОТРОВНИ.
Чувала съм предупреждение, че в по-големи
дози сиропът можел да действа халюциногенно, но и това не е вярно ако плода е хубаво узрял!
Сироп или мармалад от черен бъз може да се приема спокойно през целия зимен сезон, а от белия - до есента
Черният бъз (както и белият) са много популярна билка в народната ни медицина.
От този бъз, който прилича на дърво/дървесен/ се прави сироп от ЦВЕТОВЕТЕ на пролет.Много е хубав и също полезен.
Другия бъз е нисък не по-висок от 1.70-1.80 м. зрее по-късно, намира се обикновено около реките ,покрай пътищата и от неговите ПЛОДЧЕТА се прави сироп или сладкото което ви показвам.
Аз си го мажа на филийка и вкуса наподобява на сладко от боровинки и малини, много ароматно.
ПРОДУКТИТЕ са според това колко бъз ще си наберете
продове от черен бъз
захар
1 пакетче -лимонтозу на една голяма тава
ПРИГОТВЯНЕ
Наберете черен бъз и хубаво измийте на студена вода.
Аз си сложих ръкавици ,че много цапа ръцете.
Изроних плода от стеблата в една тава с вилица.
Примерих колко е бъза с една купа.
Поръсих със толкова купи захар колкото е и плода.
Покрих с фолио отгоре и сложих в хладилника за една нощ.
На другият ден сложих всичко в тенджера и започнах да го варя на бавен огън.
Сладкото е готово когато се сгъсти до желаната от вас гъстота.
Преди да сваля от огъня сложих лимонената киселина и оставих да поври още 5 мин.
Още топло го налях в сухи буркани и затворих.
Това е....
вторник, 20 август 2013 г.
🍝 СЛАДКО ОТ ДИНЕНИ КОРИ ╰☆
Рецептата видях от тук ....
Много ми хареса идеята и реших да опитам и аз защото толкова кори отидоха на боклука ,че ако бях си правила сладко от тях, щеше да имам сладко за един полк.
Та ето и рецептата натюр, а аз което съм изменила съм допълнила в скоби.
ПРОДУКТИ
1 κг -кора от диня
1 κг- захар
2 ч.ч - вода
2 - лимона
4 - 5 с.л мед или глюкоза (аз сложих глюкоза)
ПРИГОТВЯНЕ
Зелената част от кората на динята се отстранява и кората се нарязва на малки парчета(с къдрав нож става по интересно). Колкото кората на динята е по дебела, толкова по добре.
Поставя се в съд, полива се със сока от 2 лимона и се долива с вода, така че да се покрие.
Оставя се да престои така 2 часа и после се отцежда.
Захарта и водата се поставят в тенджера на котлона да заврат и се варят 5 мин.
Добавят се парчетата динена кора и се вари още 15 мин., след което тенджерата се сваля от котлона и се оставя де престои една нощ. (АЗ НАПРАВО СИ ГО ДОВАРИХ не чаках една нощ да престои)
На следващия ден тенджерата се слага обратно на котлона и се вари, докато сиропът започне да се сгъстява.
Сваля се за малко от огъня и се прибавя медът, (в моя случай глюкозата)разбърква се добре и се връща обратно на котлона при непрекъснато бъркане, за да се разтвори добре и да се сгъсти.
Готовото сладко се пълни в буркани,(аз налях още топло и се запечатаха бурканите от топлината) които се запечатват и прибират на хладно или в хладилник.
”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~
Много ми хареса идеята и реших да опитам и аз защото толкова кори отидоха на боклука ,че ако бях си правила сладко от тях, щеше да имам сладко за един полк.
Та ето и рецептата натюр, а аз което съм изменила съм допълнила в скоби.
ПРОДУКТИ
1 κг -кора от диня
1 κг- захар
2 ч.ч - вода
2 - лимона
4 - 5 с.л мед или глюкоза (аз сложих глюкоза)
ПРИГОТВЯНЕ
Зелената част от кората на динята се отстранява и кората се нарязва на малки парчета(с къдрав нож става по интересно). Колкото кората на динята е по дебела, толкова по добре.
Поставя се в съд, полива се със сока от 2 лимона и се долива с вода, така че да се покрие.
Оставя се да престои така 2 часа и после се отцежда.
Захарта и водата се поставят в тенджера на котлона да заврат и се варят 5 мин.
Добавят се парчетата динена кора и се вари още 15 мин., след което тенджерата се сваля от котлона и се оставя де престои една нощ. (АЗ НАПРАВО СИ ГО ДОВАРИХ не чаках една нощ да престои)
На следващия ден тенджерата се слага обратно на котлона и се вари, докато сиропът започне да се сгъстява.
Сваля се за малко от огъня и се прибавя медът, (в моя случай глюкозата)разбърква се добре и се връща обратно на котлона при непрекъснато бъркане, за да се разтвори добре и да се сгъсти.
Готовото сладко се пълни в буркани,(аз налях още топло и се запечатаха бурканите от топлината) които се запечатват и прибират на хладно или в хладилник.
”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~
Ако Ви харесват моите рецепти,
може да ме следите и във
Facebook, страничката ми е - "Черпак с мерак"
И в Instagram,- zdravkaziche
”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~
При използване на снимки, рецепти и всичко от блога,
моля посочете линк,
към съответната публикация!
ПРИДЪРЖАЙТЕ СЕ КЪМ ЗАКОНИТЕ ЗА АВТОРСКО ПРАВО, МОЛЯ ВИ!!!
”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~
събота, 17 август 2013 г.
ПИЛЕШКИ ШИЙКИ С МАСЛО
ПРОДУКТИ
пилешки шийки
масло за пържене
сол
чер пипер
червен пипер
ПРИГОТВЯНЕ
Измих добре шийките и сложих в тенджера с вода и сол да се сварят.
Оставих ги леко твърдички да не се разкапва месото.
Поръсих ги с чер пипер.
В тиган сложих маслото да се стопи и всяка шийка изпържих в него и сложих в подходяща чиния.
Преди да сервирам останалото масло в тигана леко затоплям и слагам в него червен пипер .
Поливам шийките и сервирам с гарнитура по избор. Всякаква гарнитура върви и салата и картофено пюре каквото се сетите.
А за мезе на ракийката или биричката са супер!
Много се тачат в къщи и като започнат да смучат тези шийки голяма тишина настава, защото всички са заети с оглозгването им.
И малко цветя от двора на наши близки в Стрелча!
вторник, 13 август 2013 г.
ТУТМАНИК с мас и масло
ПРОДУКТИ
3-яйца ,единият жълтък отделяме за намазване
200 гр. - кисело мляко
100мл.- вода
100мл.-прясно мляко
1 кубче - мая или 2 пакета -суха
1ч.л.- сол
4 с.л. - захар
4 с.л.- олио
1щипка -сода бикарбонат
1 с.л.- оцет
около 1.200кг. -брашно за средно меко тесто
сирене за ръсене
мас и масло 1:1 за мазане на пластовете
сусам за поръсване
Приготвяне
Омесих тестото да е средно меко и гладко.
НАПРАВО ОФОРМИХ!
Разделих тестото на 3 топки.
С точилка разточих първата на правоъгълник .
Намазах обилно с разтопените масло и мас.
Поръсих сирене.
Разточих втората и сложих отгоре ,намазах пак обилно с мазнината и натроших сирене.
По същият начин направих и третата топка.
Навих на руло и усуках и навих на охлюв .
Намазах тавата с мас , може и хартия в нея да сложите но да е намазана и тя .
Сложих в средата на тавата.
Покрих с кърпа.
Фурната включих на 50 градуса и сложих тавата да втаса тестото.
Когато удвои обема си,намазах с жълтък ,малко зехтин ( или олио) и малко прясно мляко и поръсих сусам.
Пекох на 180 градуса до суха клечка.
Страхотно тутманик стана и много ,много вкусен!!!
Само две снимки снимах ,че изчезна за минути направо от тавата .
вторник, 6 август 2013 г.
Супа топчета с коприва ........ и едно специално интервю ....
Продукти
100гр- кайма
коприва 100гр
1- кромид на ситно нарязан
1 -морков на ситно
1-домат на ситно нарязан
1к.ч.-ориз
олио ,сол,чер пипер,магданоз на ситно
червен пипер на върха на ножа
Приготвяне
Овкусете каймата по желание аз сложих само сол .
Направете топчатата и оставете в една чиния.
В тенджерка сипете на дъното олио и сложете нарязаните коприва кромид и морков да се задушат .
Прибавете и нарязаният домат и червеният пипер.
Сипете две водни чаши вода и изчакайте да заври тогава прибавете топчетата във врящата смес.
Оставете да поври така десетина минути.
Прибавете ориза и на тих огън варете до готовност.
Когато супата е готова, се отстранява от котлона.
Застройва се от
1 разбитото яйце
2с.л.- киселото мляко
3с.л.-прясно мляко
1ч.л.-брашно.
Всичко това се разбърква добре и се прибавя по малко от топлата супа.
После се връща всичко обратно във супата по малко и
НЕПРЕКЪСНАТО СЕ БЪРКА ЗА ДА НЕ СЕ ПРЕСЕЧЕ!
Прибавя се ситно нарязан магданоз .
Много вкусна супичка се получи !
И чак сега отговарям на моята любима блогърка и приятелка ИВАНА
Ето и интервюто което ни спретна сладурката.
ИВАНА 1. Кое е ястието ,което мечтаете да сготвите ?
ЗИЧЕ
Оххх това е труден въпрос за мен всичко което видя направено все искам и аз да го приготвя нооооо.. знам че е невъзможно ... примерно торта с фондан мечтая да направя но не почвам защото знам ,че няма да се справя!
ИВАНА 2.Суетни ли сте ? Мнението Ви за суетата ?
ЗИЧЕ
Аз лииии неееее ,аз съм спортна натура и си джиткам така пет за четири .
Иначе като млада бях и то доста суетна ,но всичко с времето си е явно.
Суетата е хубаво нещо за самият човек но за околните не е много .
ИВАНА 3. И разбира се : Вашата мечта ?
ЗИЧЕ
Сега ще те изненадаммммм
Мечтата ми е да дойда в Италия там вашият вилает Мартин секуро ,Сан Бенедето дел_Тронто да разгледам и да видя моят половинчо къде е работил и което съм чула от разказите му да го видя на живо.
Но все изникват по важни неща и това си остава само мечта за мен....
ИВАНА 4.Може ли да останете толерантен , ако трябва да бъдете откровен ?
ЗИЧЕ
Това при мен е нож с две остриета .
Зависи към кого трябва да съм толерантна.
Иначе ДА мисля ,че съм толерантна, към тези които обичам уважавам и ценя .
За хора лъжци, лицемери, подли или избиващи комплекси НЕ не съм даже и да са ми били близки.
Иначе съм много директен човек и за това много хора не ме долюбват ...не им харесва това да си прям и откровен!
ИВАНА 5.Оптимист или песимист ?
ЗИЧЕ
Оптимист със сигурност!
ИВАНА 6. Най - най - най любимото нещо ?
ЗИЧЕ
Внуците ми и децата ми! Бих умряла за тях на минутата, ако трябва!
ИВАНА 7. Ако можехте да избирате ,къде бихте живели ?
ЗИЧЕ
В Италия разбира се!
ИВАНА 8. Блогът за вас е ?
ЗИЧЕ
Нещото което знам ,че ще остане на внуците за спомен от тяхната луда баба!
ИВАНА 9. Вярвате ли в съдбата ?
ЗИЧЕ
ДА вярвам, защото много пъти съм го преживяла, без да мога да предотвратя нищо. Само веднъж успях да спася дъщеря ми от сигурна смърт... но това пак е съдба за нея.
ИВАНА 10. Кралица сте ! Първият закон който бихте издали ?
ЗИЧЕ
Може ли два закона да бъдат АМОРЕ?
ЩЕ НАПРАВЯ ТАКА ЧЕ: Всички хора да живеят прекрасен живот,без лишения , да няма бедни и умиращи деца от глад .
И втория да забраня със закон комунизма!
Това е от мен за сега и дано намеря тези дни да направя и аз интервю със вас!
И отново да ви се извиня за това ,че не мога да посещавам чудесните ви блогове ,но просто нямам време . Работа му е майката но нека да я има ,това е по важното...
Абонамент за:
Публикации (Atom)