Последователи

ТЪРСИ РЕЦЕПТИ В БЛОГА!

четвъртък, 29 март 2018 г.

Моите яйца -2018г




Яйцата ми за Католишкият Великден,2018г.
Съпруга ми е католик и празнуваме два пъти празника.Тази седмица неговият и другата моят.
Винаги яйцата си ги правя с домакинска хартия или салфетка./когато хартията е релефна ,стават още по красиви/
Използвам  2 опаковки боя /от онази в капсулите като антибиотик/  за да е наситен цвета.
Сипвам в малки съдинки всеки цвят и прибавям на всяка по 5ч.л. топла вода.
Разбърквам хубаво.
Първо в червената слагам едно яйце, за да си го запазя за цяла година на малкото параклисче,което имам в къщи.
Нарязвам няколко найлончета и накъсвам домакинска хартия.
Във всяка боя слагам малки лъжички и от всяка боя накапвам на хартията.
Слагам яйцето и завивам хубаво, заедно с найлончето,плътно да се залепи хартията с боята.
Така оставям настрани, върху найлон и продължавам с останалите.
Цветовете накапвате,на хартията,според това ,какъв цвят желаете да е яйцето.
Накрая отвивате ,всички и ги намазвате с олио.



неделя, 25 март 2018 г.

ПОГАЧА ЗА БЛАГОВЕЦ




За тестото
2 яйца белтъците в тестото, а жълтъците за намазване
300мл.-прясно мляко/може и на половина с вода/
150мл-олио
2с.л.-захар
1с.л.-мед
1 с.л.равна-сол
2 пакетчета =14гр.-суха ,мая на Dr.Oetker
около 1 килограм-брашно
ВСИЧКИ ПРОДУКТИ СЕ ОМЕСВАТ на меко тесто.

Оставих да почине 10 мин.
Разделих на 6 топки.
5 от тях разточих на кръгчета и сложих една върху друга, като помежду им намазах с малко олио.Изрязах  стърчащите крайчета  да станат еднакви.


шестото топче и него разточих и половината го нарязах на ленти.
Започнах да навивам на руло и сложих в средата на тавата в кръгче.


Петте кръгчета едно върху друго  разрязах на 6 триъгълника.
Всеки триъгълник завих на кифлички.


Всяка кифличка разрязах на половина и започнах да нареждам  по краищата на тавата с връхчетата навътре.На снимката се вижда добре.
От изрезките направих розички за средата да се запълни.


Оставих да втаса и намазах със жълтъците.



Включих фурната на 180 и пекох до готовност.



събота, 24 март 2018 г.

Крем сладкиш с кекс и козунак



Имах две парчета изостанал кекс и 3 парчета козунак.Реших да го направя на крем пита
Нарязах ги на тънки парчета.
Направих от 1/2 ч.ч. захар, карамел.
Намазах с масло една тавичка йена глас и сипах карамела отгоре.
Наредих парчетата кекс и козунак едно върху друго.
Забърках и заливката-
За заливката на кекса и козунака
1 л.-прясно мляко
4 големи -яйца
1ч.ч.-захар
Разбих яйцата и захарта до побеляване и прибавих прясното мляко.
Залях парчетата в тавичката.
Пекох на 200 градуса до зачервяване.
С ножче отлепих страните на сладкиша и обърнах в подходяща чиния.
Поръсих със счукани бадеми и пудра захар.



четвъртък, 22 март 2018 г.

Бързи козунаци с едно втасване



ПРОДУКТИ за 3 големи козунака или 8 по-малки
5-яйца 1 жълтък за намазване
100мл.-вода
250мл.- прясно мляко
разтопено масло ,мас ,олио (да се събере от трите около 200гр.- мазнина,
може и половината масло ,половината  олио ,
може масло и мас , или мас и олио
300гр- за по сладки-320гр. -захар
1 щипка -сол
2бр. -суха мая на Йоткер
ванилия
сушени плодове
около 1.300 кг.-брашно за меко и еластично тесто



Приготвяне на три големи козунака
Аз меся на машината
Затоплих малко прясното мляко със водата.
Маслото ,мастта и маргарина разтопих в микровълновата и оставих да поизстине.
През това време замесих тесто от продуктите слагам първо яйцата, захарта, солта, течността, брашното със сухата мая и месих около 10 мин. да стане гладко и меко тесто.
Тогава започнах да сипвам от маслото по малко и да меся докато го поеме и така до изчерпването на маслото.
Месих с машината още 10 мин.
Тестото трябва да е меко еластично и нежно.
Върху намазан плот със олио разделих тестото на 3 части ,за всеки от трите съда в които ще пека.
Първата част разделих на 3, оформих на фитили и леко сплесках всяка с ръка и сложих вътре нарязан локум и сушени сини сливи , завих на руло . Така направих и с трите фитила.
Сплетох на плитки и сложих в правоъгълна форма.
Така направих и с втората част и сложих във втората правоъгълна форма
Третата част сложих в нея локума и сушените сливи и омесих да се разпределят равномерно, разделих на 4 равни части и направих на фитили.
Сложих две по две на кръст и започнах да поставям фитилите под ред, ту отдолу ,ту отгоре.
Така сплетеното тесто го сложих в кръгла форма постлана с хартия за печене .
Сложих и трите съда във фурната .
Завих с кърпа и включих фурната на 50 градуса.
Когато удвои обема си намазах със жълтъка и поръсих обилно със мокра захар.


Пекох ги на 180 градуса.




Сочно пиле с картофи на МАГИ



ПРОДУКТИ
6бр. долни пилешки бутчета
4-5 бр.-картофи
1бр Сочно пиле с картофи на МАГИ малко тайни



Приготвянето на ястието е много бързо и много вкусно.
Всичко подробно е описано на опаковката на маги малки тайни.
Следвайте инструкциите.

вторник, 20 март 2018 г.

Супа с воденички




За супата:
ПРОДУКТИ:
200 гр. - предварително сварени воденички
50 гр. - фиде
1- морков
1- глави кромид лук
2- домат или няколко лъжици от консерва
може и чушка да се нареже
Чер пипер
Магданоз
Сол,олио



ПРИГОТВЯНЕ:
Главата лук и морковът се нарязват на ситно и се слагат да се задушат в мазнината.
След като лукът и морковът започнат да омекват,се прибавя домата нарязаните на ситно воденички и се налива бульон от където са врели воденичките.
След 5 - 8 мин. се добавя фидето.
Когато супата е готова,се отстранява от огъня
Застройва се от
1 разбитото яйце
2с.л.- киселото мляко
3с.л.-прясно мляко
1ч.л.-брашно.
Всичко това се разбърква добре и се прибавя по малко от топлата супа.
После се връща всичко обратно във супата по малко и
НЕПРЕКЪСНАТО СЕ БЪРКА ЗА ДА НЕ СЕ ПРЕСЕЧЕ!
Накрая се прибавя ситно нарязан магданоз.




Печена тиква със сушени плодове и ядки





1 малка тиква цигулка
сухи плодове по желание и предварително накиснати заедно със ядките.
Аз сложих
черни стафиди,
джинжифил
сливи
и ядки
орехи,бадеми

Обелих тиквата и нарязах на дебели парчета и поставих в подходяща тава.
сипах 1к.ч.вода и завих с алуминиево фолио и сложих да се пече на 220 градуса.
Когато омекне тиквата, махнах фолиото и включих на вентилатор за да я изсуша за около 10мин.
Тиквата сервирах поръсена с накиснатите ядки и плодове и щипка смляно ленено семе .


Тази рецепта е за плодовият ден на 90 дневната диета.
Тиквата се хапва с удоволствие и много засища.

понеделник, 19 март 2018 г.

Обикновен хляб с мед




Продукти за тестото
325 мл.- топла вода
20гр. -жива мая или 1 пакетче суха на Dr. Oetker
3с.л.-олио
2ч.л.-сол
1с.л.-мед или захар
около 600-700гр.- бяло брашно за меко тесто
 пълнозърнесто, също може да използвате на София МЕЛ е страхотно



Така направих
Всички продукти омесих на меко тесто и направих на топка и обилно набрашних.
Сложих в подмаслена тавичка и оставих да втаса завито.
Когато втаса сложих във фурната и я включих на 180градуса.
Пекох до готовност!



четвъртък, 15 март 2018 г.

Чеснова крем супа



ПРОДУКТИ
2-глави чесън
50гр. -масло
1бр.-кромид на ситно
3бр.-картофи на кубчета
сол
чер пипер,
бульон пилешки и зеленчуков
прясно мляко за разреждане на желаната гъстота




Приготвяне
Обелих чесъна и запържих в маслото
Прибавих нарязаният кромид и картофи.
Добавих и бульона.
След като картофите се свариха пасирах супата с пасатор.
Разредих с прясното мляко до желаната гъстота.
Направих маслинена паста със зехтин .
Зехтин на око и маслини без костилки ги пасирах да стане кашичка.
Аз прибавих и малко смлени орехи в нея
Поднесох със препечени филии намазани с маслиновата паста.


Може да си направите и крутони и да сервирате с тях.


На нас много ни допадна ,опитайте!