Последователи
ТЪРСИ РЕЦЕПТИ В БЛОГА!
събота, 24 март 2012 г.
Чесново-билкови картофени хлебчета
тази питка е без варене
тези франзели са варени и намазани с маслото.
Ето и оригиналната рецепта която я взех от тук
Приблизителна цена: 4.20 лв.
Необходими продукти:
2 картофа,
3 ч.ч. брашно (1 ч.ч. за доизмесване),
2 с.л. захар,
1 пакетче (от 11 г.) суха мая или 20 г прясна мая,
1 ч.л. сол,
2 яйца,
3 с.л. олио
; за чесново-билковото масло:
100 г маргарин или меко масло,
1 ч.л. гранулиран чесън,
1 ч.л. наситнен магданоз,
1 ч.л. сух копър,
½ ч.л. риган,
сол на вкус.
Начин на приготвяне:
Картофите се обелват и сваряват.
От водата, в която са се варили, се отделя 1 ч.ч.
Пюрирайте картофите.
Брашното се пресява в купа и към него се прибавят маята, захарта и солта.
Размесват се.
Добавете картофената вода, олиото, картофеното пюре и яйцата, леко разбити с вилица.
Тестото се измесва допълнително с брашно и се оставя завито да втаса на топло за 30-40 минути.
След това се наръсва с малко брашно и отново се размесва.
Разделя се на 6 части, от които се оформят 6 франзели.
По повърхността на всяка се правят по 4-5 разреза с остър нож.
Слагат се в леко кипяща вода за около 2-3 минути или докато изплуват на повърхността и станат златисти.
Нареждат се в намаслена тава и се пекат в предварително загрята на 200˚С фурна за около 20-25 минути или докато придобият златист загар.
Маслото (или маргаринът) се смесва с подправките.
Изпечените франзели се намазват обилно с ароматното масло и се покриват с домакинска кърпа за кратко.
П.П. Моите забележки...
Едно от хлебчетата не го варих във вода и стана по хубаво от тези варените.
Иначе с варенето ми беше много трудно и формите на питките се разпукаха и стана мазало.Следващият път няма да ги варя.
Чесновото масло е приказно много вкусно особено докато са топли питките.
При мен повече брашно ми пое тестото .
Вместо олио аз сложих зехтин.
понеделник, 19 март 2012 г.
Спанак в гювече
Хванахме се за зелено вече, и си направихме наша любима рецепта.
Става много лека и вкусна.
Ако искате да е диетично ястието , вместо масло сложете зехтин и обезсолено сирене.
ПРОДУКТИ
количеството на продуктите са по желание, кой колкото иска да сложи по свой вкус
спанак
сирене
масло
сол
кисело мляко при сервиране
приготвяне
Спанака се измива нарязва на едро и се бланшира за минута в подсолена вода.
Внимаваме да не си променя цвета.
Редим в гювечето ред спанак ред сирене..ред спанак ред сирене.. така до напълване на гювечето.
Най отгоре слагаме парче масло.
Захлупваме с капачетата и печем във фурната за около 20-30мин. или вие си приценете до кога да се пече.Ние го обичаме да има чорбичка, да не е сух спанака.
Аз го правя във голям глинен съд и си сипваме в чинии .
Сервира се с кисело мляко.
Това е ...в къщи много го харесват дано и на вас ви допадне.
петък, 16 март 2012 г.
РИБЕНА ЧОРБА
От много време дедко ме тормози за рибена чорба - Направи та направи:)
Никога не бях правила и потърсих в интернет .
Намерих тази рецепта и ми хареса защото отговаря на нашите вкусове.
Та ето ви и как я направих с малки изменения.
Продукти:
1 средна скумрия / може и друга риба с малко кости/
5-6 средни картофа
1 глава лук
1 домат или от консерва на вкус
2 моркова
аз сложих и 1 чушКа
девесил,сол,магданоз
за застройка
1яйце и 2-3 л. кисело мляко.
ПРИГОТВЯНЕ
Рибата се изчиства и измива хубаво и се пуска в подсолена вряща вода.
След като се свари, се изважда, за да се обезкости.
Бульонът се прецежда, за да се избистри и отново се връща в тенджерата. Пускат се нарязаните на дребно зеленчуци -лукът,морковите ,картофите ,чушката.
След като се сварят картофите, намачках с прибор за пасиране.
Прибавят се олио, обезкостената риба и настъргания домат или доматен сок. Оставя се да ври още 10 мин. и се прибавя повечко девесил и магданоз.
Накрая супата се застройва със яйце и 2-3 л. кисело мляко.
Отделно в една по-голяма чаша си правя саламурийка /както в Балчик казват/ Пресовам 1 глава чесън, прибавям малко сол, 1 счупена на парченца червена суха чушка и оцет.
От това нещо всеки си слага колкото му е по вкуса в чинията.
източник
*********************************************
*********************************************
Получих и една награда от "Благоводител" и конкурса Традиционни български ястия.
Знаех си че заради снимките ще стане така .
Ето и коментара на журито.
За съжаление пропуснахме сред наградените един автор с невероятни традиционни рецепти, тъй като един от основните ни критерии, а именно – качество на снимките, не е изпълнен. Здравка Николова е изпратила няколко уникални рецепти, които са характерни за Родопите и силно ни впечатлиха. Затова решихме в знак на благодарност и признателност да й връчим символична "награда на журито" за съхранение на кулинарните традиции.
Това е за съжаление но поне съм доволна ,че по някакъв начин са ме оценили и ми пратиха ето тази награда.
неделя, 11 март 2012 г.
Спаначена торта
Тази торта като я видях и полудях :)....веднага започнах да събирам продуктите и я направих.
Такава лека, нежна и вкусна торта не бях яла до сега.
Спанака не се усеща изобщо.
Става и бързо, хич не е трудна.
А това е оригиналната рецепта копи пейс
продукти
4 яйца
2 ч.ч. захар + ванилия
200 гр спанак (аз ползвам замразен)
1 ч.ч. олио (аз слагам зехтин)
2 ч.ч. брашно + 1п. бакпулвер
2 кофички заквасена сметана от по 400гр,подсладена със захар според вкуса
(аз сложих 4 кофички от малките, 2 по средата, 2 отгоре, като слагам по 1 лъжица захар на кофичка 200гр?
приготвяне
Спанакът се пюрира с олиото в кухненски робот.
Яйцата се разбиват добре със захарта и ванилията.
Към сместа се прибавя спаначеното пюре и най-накрая брашното, омесено с бакпулвера.
Печем до суха клечка на 190 градуса.
След като изстине, разрязваме блата хоризонтално на две.
От долната част изронваме около 1ч.ч. трохички (кексът се рони много приятно), с които ще покрием най-отгоре, имитирайки трети блат.
Пълним със сметаната, след това отгоре и отстрани и ръсим предварително отделените трохички.
Оставяме в хладилника за една нощ, макар че може да се консумира и веднага.
моите промени
Аз сложих 2 голяма кофичка заквасена сметана по 400гр
Захар към 5-6 лъжици и две ванилии
Много леко разбивайте захарта и сметаната , да не се пресече ,просто само се обърква, леко.
Стана супер ,....голяма вкусотия.
Благодаря за хубавата рецепта на източника
събота, 10 март 2012 г.
Моята икономична рецепта за козунак
Куд-ко-дяк !Куд-ко-дяк
Снесох ,снесох , утре пак !
Е,момчета ,гражданчета ,
та къде сте ? Я излезте ,
приберете ми яйцето ,
оправдайте ми лицето.
Ще ви нося пак и пак.
Куд-ко-дяк ! Куд-ко-дяк !
Петко Р.Славейков
Тъй като яйцата вече са лукс реших да си сътворя козунак с малко яйца ..малко, малко две яйца, за два големи козунака:))))
Така по се търпи нали?:)...,вярно ,че козунаците не са жълти, но пък станаха неочаквано вкусни.
За Великден ще им сложа жълта боя да жълтеят ха ха ха....
Пък и от прясното мляко спестих половината вода сложих :))))
Голяма скрънза излезнах май:)))
Важно:
За мен най важните неща за хубав козунак са:
Топли продукти на стайна температура преди месене.
Повечко месене, ако се меси на машина да се пуска два пъти програмата за месене.
Тестото да е меко.
Да се сипва мазнината ВЪВ ВЕЧЕ ОМЕСЕНОТО ТЕСТО по лъжички докато я усвои тестото .
Да втаса хубаво тестото, да удвои обема си, като го докоснеш да е като памук.
Да се пече на не силна фурна, аз пека на 180 градуса.
Да пробва със клечка и когато е суха да се остави още поне 5 минути
Да не се вади топъл от тавата а да е изстинал тогава.
Продукти за 2 големи козунака
2 - яйца единият жълтък за намазване
300 мл.-вода( това може и прясно мляко да е)
300 мл.-прясно мляко
2 щедри щипки -сол
1 ч.ч.200гр -захар
2 с.л.-зехтин
1/2 пакет масло разтопено
1 с.л.-оцет
1 кубче - мая
около1,200- 1,300кг.- брашно
сушени плодове по избор,нарязани орехи
кората на един лимон
(аз сложих сушени боровинки,едно кръгче ананас,папая,стафиди,пъпеш,орехови ядки)
ПРИГОТВЯНЕ:
*Смесих водата и млякото и го затоплих .
*Прибавих маята и разбърках да се разтвори.
*Прибавих и останалите продукти замесих меко тесто в машината.(може и на ръка)
*Месих около 20мин. и прибавих нарязаните сушени плодове и настърганата кора от лимон.(аз сложих сушени боровинки,едно кръгче ананас,папая,стафиди,пъпеш,орехови ядки)
*Хубаво омесих да се разпределят плодовете в тестото.
*Изсипах на плота върху малко брашно и започнах да прихлупвам тестото на две докато обрах брашното.
*Намазах плота с олио за по лесно оформяне на козунаците.
*След това разделих тестото на две .
*Едната част от тестото разделих на три и оформих фитили които усуках и сплетох плитка.
*Сложих в дълга форма за кекс която намаслих и леко поръсих с брашно.
*Втората част от тестото направих на 4 фитила и сплетох на плитка.
*Вторият сложих в кръгла форма която също намаслих и леко поръсих с брашно.
*Оставих да втасат завити във фурната на 50 градуса за 1ч. 10-15мин.
****Козунаците втасват бавно заради захарта в тестото,тъй ,че изчакайте търпеливо да втаса хубаво, за да е и хубав козунака.Ако не втаса добре става глетав.****
*Втасалите козунаци намазах с жълтъка,1с.л. прясно мляко,1с.л.зехтин и щипка захар и поръсих единият с кафява захар а другият с обикновена кристална захар.
*Пекох на 180 градуса до суха клечка.
***ТЕСТОТО Е С ЕДНО ВТАСВАНЕ!!!***
Опитайте може и на вас да ви хареса.:)
петък, 9 март 2012 г.
ПИЦА
Много ми хареса тестото на Пиде и за това направих и пица с него стана трепач.:)
продукти за тестото:
500 гр.бяло брашно;
1/2 кубче мая;
50 гр.маргарин;
1 с.л.сол;
1с.л.мед/течен/;
вода около 300 мл.
**ОТ ТЕЗИ ПРОДУКТИ СТАВА ТЕСТО ЗА ГОЛЯМА ПИЦА ,ако искате малка намалете на половина всичко**
Приготвяне на тестото:
Пресяваме брашното със солта в удобна купа.
Натрошаваме маята , прибавяме маргарина и лъжицата мед.
Разбъркваме на сухо с лъжица.Започваме омесването като сипваме постепенно студена вода.
Тестото което ни трябва е меко и еластично:)
Продукти за гарниране на ПИЦАТА:
доматено пюре
телешки салам, шунка,каквото искате...
сладка царевица
настърган кашкавал
може и кисели краставички но моите не ги обичат на пица.
Може и гъби ,всеки по желание слага продукти за гарнирането
Разточваме топката на кръгла кора с дебелина 0,5 см..
Преместваме кората в подмазана тавичка и навиваме краищата на вътре да се получи ръбче.
Намазваме последователно с олио , доматено пюре, ръсим телешки салам нарязан на кубчета,сладка царевица и настъргваме кашкавал .
Оставяме да втаса във фурната на 50 градуса и като е готово усилваме фурната на 200 градуса и печем до готовност.
***МОЖЕ ПРЕДВАРИТЕЛНО ДА СИ ЗАМЕСИТЕ ТЕСТОТО ОТ ВЕЧЕРТА И ДА СЕ ДЪРЖИ В ХЛАДИЛНИКА НО В ГОЛЯМА ТОРБА ИЛИ ГОЛЯМ СЪД защото втасва и се надува НАМАЗАН С ОЛИО! Когато ви трябва вадите и само гарнирате по желание***
***БЪРЗО-ЛЕСНО-ВКУСНО***
сряда, 7 март 2012 г.
Честит празник мили дами!
Мамо
Дамян Дамянов
Да кажа като някои поети,
че имаш сняг в косите ме е срам -
Ще падат, ще се стапят снеговете -
косите ти все бели ще са, знам.
Не е то сняг! Там косъм подир косъм
и кичур подир кичур е белял
със дните, що на всички майки носят
едничка радост, хранена с печал!
Едничка радост - чедото да види
от пътищата в най-добрия път
и нему хорско зло да не завиди,
съня му мисли зли да не мрачат.
Затуй когато вечер аз заспивам,
от мен отнемаш с топла длан скръбта
и някъде в сърцето си я скриваш,
но като сняг над тебе пада тя.
Бил ранен, бил късен, нивга не забравя
снегът добрата майчина глава.
Светът пред него три поклона прави -
не, сняг не е, а слънце е това!
вторник, 6 март 2012 г.
ПИДЕ СЪС СЛАДКО
продукти за тестото:
500 гр.бяло брашно;
1/2 кубче мая;
50 гр.маргарин;
1 с.л.сол;
1с.л.мед/течен/;
вода около 300 мл.
Приготвяне на тестото:
Пресяваме брашното със солта в удобна купа.
Натрошаваме маята , прибавяме маргарина и лъжицата мед.
Разбъркваме на сухо с лъжица.Започваме омесването като сипваме постепенно студена вода.
Тестото което ни трябва е меко и еластично:)
продукти за гарниране НА ПИДЕТО:
Сладко или мармалад каквито имате
Аз направих с шипков мармалад, кайсиево сладко, и мармалад от сливи
Направо оформям пидето
Колкото по-широко направим кладенчето,по-тънко става след като се изпече и е по-добре.
Разточваме топката на кръгла кора с дебелина 0,5 см..
Преместваме кората в подмазана тавичка и навиваме краищата на вътре /така образуваме борд/и оформяме квадрат.
Намазваме с олио тестото и в полученото кладенче мажем със сладкото или мармалада.
Оставяме да втаса във фурната на 50 градуса и като е готово усилваме фурната на 200 градуса и печем до готовност.
***МОЖЕ ПРЕДВАРИТЕЛНО ДА СИ ЗАМЕСИТЕ ТЕСТОТО ОТ ВЕЧЕРТА И ДА СЕ ДЪРЖИ В ХЛАДИЛНИКА НО В ГОЛЯМА ТОРБА ИЛИ ГОЛЯМ СЪД НАМАЗАН С ОЛИО защото втасва и се надува !
Когато ви трябва вадите и само гарнирате по желание***
понеделник, 5 март 2012 г.
ЦЕЛУВЧЕНИ ТРИГУНИ
ПРОДУКТИ:
1 малък пакет- бутер кори
****
1/2ч.ч -захар
3- белкъка
няколко капки оцет
От тези продукти бием белтъците на сняг като за целувки
****
за сиропа
1к.ч.-захар
1к.ч.-вода
ванилия
Нарязах бутер корите на квадрати .
Така изпекох в тава и оставих да истинат.
През това време направих целувчената смес от белтък оцет и захар .
На всеки квадрат с малка лъжичка сложих целувчената смес.
Пъхнах във фурната на най горно ниво и пекох на 150 градуса до готовност на целувчената смес.
Направих сиропа
Изсипах го в тава и в нея наредих готовите квадрати да се сиропира най долният слой на бутер тестото.
Това е ***Бързо ,Лесно,Вкусно***
Абонамент за:
Публикации (Atom)