Последователи

ТЪРСИ РЕЦЕПТИ В БЛОГА!

вторник, 28 февруари 2017 г.

ЗДРАВОСЛОВНА ,САЛАТА С КИНОА ****



На диета съм от 2 седмици и съм -5кг.
Горещо ви препоръчвам тази салата ,уникална е.
Иначе за тези които искат да спазват режим и да отслабнат ,да опитат ,моята здравословна диета.
Изключила съм тестени,сладко ,от време на време ям картофи и ориз.
Вижте ЗДРАВОСЛОВНА ДИЕТА в раздели от дясно ,и това е което си хапваме с бабин медун ,че и той има нужда.Той вече 6кг е отслабнал,и много му се радвам.


Съставки
киноа - 100 г
домати - 1 бр.
няколко листа спанак
малко червено цвекло
китайско зеле
морков настърган

орехи - 100 г
чия
кашу
ленено семе
сусам
маково семе



за дресинга
лимони - 1 бр.(за предпочитане лайм)
или балсамов оцет
зехтин
хималайска сол




Начин на приготвяне
Киноата сварих с вода за 15 мин. 1-към-2 .
Доматите и цвеклото нарязах на кубчета,
спанака накъсах
моркова настъргах
китайската зелка нарязах на ситно.
Отцедих киноата и я добавих към останалите продукти.
Овкусих ги с дресинга.
Обърках хубаво
Натроших орехите и кашуто и ги поръсих отгоре
поръсих и със останалите семена .
Разбърках и оставих салатата на хладно за 20 минути.

понеделник, 27 февруари 2017 г.

ХЛЯБ





ПРОДУКТИ ЗА 1 голям ХЛЯБ
20гр. мая жива/аз използвам Турска/или 1бр.7гр. суха
250мл.- топло прясно мляко
100мл.-топла вода
1ч.л.-сол
1ч.л.-захар
4с.л. олио
1с.л.-оцет
около 900гр. -брашно



ПРИГОТВЯНЕ
В топлата водичка слагам маята и захарта и бъркам да се разтвори хубаво маята.
Добавям малко брашно да стане като боза и завивам да втаса подкваса за около 10-15 мин.
Ако е суха, сипвам в брашното.
През това време си пресявам брашното.
Правя кладенче и изсипвам втасалата мая и останалите продукти.
Меся средно меко тесто /в машината ако е... да не маже под бъркалките/
Оформям хляба, поръсвам с брашно и с ръка разтривам навсякъде и нарязвам отгоре с бръснарско ножче и тогава слагам в тавичка, като предварително съм сложила хартия за печене.
Така оформен го завивам с кърпа и слагам във фурната на 50 градуса да втаса.
Когато удвои обема си ....махам кърпата и увеличавам фурната на 180 градуса.
Така пека до готовност .

вторник, 21 февруари 2017 г.

Палачинка,пурета с кайма,майонеза и сладко кисел сос




Продукти
за палачинките

Продукти за около 20-24бр.

250 гр.-брашно;
0,5 литра -прясно мляко (може да се замести наполовина с вода)
3 големи или 4 малки - яйца
2 щипки- сол;
1 с. л.- пудра захар;
1 - ванилия;
1 с.л.- олио;
20 грама разтопено масло.

ПРИГОТВЯНЕ:

Брашното се слага в дълбок съд.
Прави се кладенче и в него се изсипват яйцата, разбити като за омлет (или едно по едно).
Сипва се бавно половината мляко, бие се 2-3 минути, за да се получи гладка смес.
Прибавя се солта, олиото, разтопеното масло, пудрата захар и ванилията. Изсипва се втората половина от млякото.
Похлупва се сместа и стои половин час на стайна температура преди пърженето.
Ако искаме да направим много фини палачинки, предварително разбиваме белтъците на сняг.
Палачинките могат да се направят и само с вода – тогава стават много леки, но не чак толкова вкусни.
Ако са само с мляко, стават по-дебели и плътни.
Мазнината се добавя в тестото, за да не залепват после при пърженето в тигана.
Пекат се в тефлонов тиган или сач на слаб огън и после се поръсват с пудра захар.
Не е нужна тигана да се маже с мазнина ,много хубаво се отлепят .



за кюфтетата
500гр кайма,смес
сол,кимьон,
1 глава малка кромид лук на ситно нарязан или настърган
2 филии хляб накиснат във вода
Всичко това се омесва и са правят продълговати кюфтета и се пържат в олио.

Когато са готови и двете неща слагам палачинката на плота и намазвам със ДОМАШНА МАЙОНЕЗА „ПРОВАНСАЛ”

от единият край слагам кюфтето
ето така


Навивам като запрятам първо отстрани и навивам на пуричка
ЕТО ТАКА



Поднасям със сладко кисел сос отгоре
рецептата е

СЛАДКО КИСЕЛ СОС:






вторник, 7 февруари 2017 г.

Праз,кромид,ориз и пилешки крилца на фурна*****





продукти :
Пилешки крилца
2 глави- кромид
2 големи стръка-праз
200-250гр.-ориз
1-моркова
1/2 буркан домати консерва на кубчета или два настъргани домата
100мл.-олио
2 бульона
1ч.л.-червен пипер
5-6 зърна -чер пипер
2-3 -дафинови листа
сол


ПРИГОТВЯНЕ

Кромида и праза,нарязах на едро морковите на шайби.
В тенджера сложих мазнината , кромида и праза ,посолих и задуших до златисто.
Прибавих нарязаният морков и той леко да се задуши .
Прибавих и червеният пипер и доматите.
Залях с вода да покрие кромида.
Прибавих подправките и отстраних от котлона.
В тиган с малко олио изпържих да готовност, нарязаните крилца.
Всичко изсипах в тава и крилцата също.
Добавих още малко вода или бульон ,каквото имате... течността да стане около 600мл.
Запекох във фурната до готовност на ориза.

Галерия




НЕВЕРОЯТНО ЯСТИЕ ,ГОРЕЩО ВИ ГО ПРЕПОРЪЧВАМ!!!

четвъртък, 2 февруари 2017 г.

Веяна скумрия или паламуд




Взимам 2 големи тлъсти риби- скумрия или паламуд с глави да са .
Осолих с морска сол от вътре и отвън,/за да се отцеди и отмие останалата кръв/ горе долу един пръст да е солта и да я покрива.


Увива се в целофан или дом. фолио или в тавичка покрита с опаковъчно фолио/каквото имате/ и така стой на 2 дни на студено.
След, което изплакнах, хубаво със студена вода.
С канап завързах, опашката на рибата и закачих на проветриво място.


Ако не ви е хубаво избърсана скумрията ,може да и сложите на главата салфетка с ластиче за да не ви капе първите два дена.


Така оставих около 1 седмица да се изсуши.


Става наистина много вкусна и задължително времето трябва да е студено .
Прибрах в хладилника увита със салфетки.

Ако искате да ви се задържи повече време ,нарежете я и сложете в буркан 1листо дафинов лист и чер пипер на зърна помежду парчетата.
Препържете олио с една трохичка хляб и оставете да изстине.
Залейте рибата с олиото така че да я покрие.
Така може в хладилника да  стои с месеци.

Пак ще правя ,страхотна е.:)