Последователи
ТЪРСИ РЕЦЕПТИ В БЛОГА!
сряда, 26 март 2014 г.
Голеник с коприва
Не знам така ли се прави родопският голеник ,но този път ударих в десетката, рецептата! :)
Много пъти съм пробвала и казвали са ми как се прави, но не беше това което аз помня.
ЕЕЕЕ.... това е голеника от моето детство ,който до ден днешен помня с невероятният си аромат и вълшебен вкус!
Опитайте, няма да съжалявате !
Ето как го направих
ПРОДУКТИ за една тава
Одрински кори /може и други ,аз такива имах в момента/
коприва около 500гр. /моята беше от фризера ,също така и със спанак може да се направи и с киселец/
250гр.-извара
200гр.-сирене
5 -яйца
1/2 кофичка - кисело мляко
сол ако е нужно в плънката
1 пакетче 125гр. -масло
Приготвяне
Ако ви е прясна копривата ,измийте я, нарежете я и бланширайте във вряща подсолена вода.
Изстискайте от водата!
Обърках копривата,изварата,натрошеното сирене,яйцата,киселото мляко, малко
сол ,че ми беше безсолна изварата.
В тава 30см. поръсих олио на дъното да не залепят корите.
Наредих 4бр. кори на дъното така, че да излизат от тавата от страни ,/после да можем да го загърнем/
Сложих няколко резенчета масло и изсипах плънката .
Загърнах стърчащите кори върху нея и сложих отгоре още една кора.
Нарязах отгоре масло навсякъде и сложих във фурната на 200 градуса САМО ДОЛНО ГОРЕНЕ да се пече.
От време на време с нож поглеждам дали се е запекло отдолу.
Когато е готово на дъска /или на голям капак или на голяма тортена чиния/ го обърнах .
Сложих олио пак отдолу на тавата и изтръсках голеника отново в тавата.
Сложих да се запече и от другата страна .
Това е!!!
Да ви е сладко, както и на нас ни беше!
събота, 22 март 2014 г.
Печени бухти на Йоли
Това е поредната рецепта на Йоли която влиза в любими!
Невероятна си Йоли благодаря ,че те има, въпреки душманите които приказват зад гърба ти!
ТИ СРЕЩУ ТЯХ ДА ТИЧАШ, НИКОГА НЕ МОГАТ ДА ТЕ СТИГНАТ!
Сърдечни благодарности за невероятната рецепта!
Копирам я направо защото оригинала си е оригинал !!!
Продукти
500 г бяло брашно
7 г суха мая
80 г захар
240 мл хладко прясно мляко
ванилия
1 ч.л. настъргана лимонова или портокалова кора
щипка сол
2 яйца
120 г стопено масло
1 - 2 с.л. брашно за доизмесване
400 г конфитюр по избор
пудра захар за поръсване
Приготвяне
* Разбъркайте брашното с маята и захарта. Разделете брашното на две части.Направете кладенче в едната част брашно и сипете вътре млякото, ванилията, солта, цитрусовата кора, яйцата и почти цялото масло. Разбъркайте всичко с миксер като ползвате спираловидните бъркалки за тежко тесто. Омесете меко тесто като прибавите и останалото брашно. Ако тестото е лепкаво добавете още малко брашно.
* Сложете тестото в голяма купа и го оставете да удвои обема си за около час.
* От втасалото тесто оформете руло и го нарежете на 12 парчета. Разтеглете всяко парче на питка, сложете в центъра по 1 с.л. конфитюр и добре загънете тестото като бохча.
* Намажете с масло кръгла кексова или тортена форма с дупка в средата. Подредете бухтите плътно една до друга като преди това ги намажете с останалото стопено масло.
* Оставете бухтите да втасат за още 30 минути и ги изпечете в предварително загрята фурна на 180* за около 30 - 35 минути. Сервирайте ги топли, поръсени с пудра захар.
неделя, 16 март 2014 г.
Бабините колаци
Продукти за двойна доза за около 20-25 колака:
4бр.-яйца
2 кофичка- кисело мляко
2 к.л. - сода бикарбонат
1 ч.л. - сол
щипка захар
около 600гр-брашно зависи от гъстотата на млякото
Приготвяне:
В киселото мляко се сипва содата ,солта, захарта и се прибавя брашно като за гъст кекс ,и накрая се чукат яйцата.
Бърка се добре за да се получи гъстичко кексово тесто ако има нужда се прибавя още брашно.
Оставяме за 5-10мин. да постои.
Печем на не много силен ... предварително загрян сач,или тефлонов тиган в който са сипани няколко капки олио или се маже с тампон потопен в олио.
НЕ ги разстиламе като палачинката, а само изравняваме тестото с лъжицата.
Когато са готови от едната страна обръщаме да се изпекат и от другата.
Когато ги извадим се мажат веднага с масло за да попие в колаците.
По желание сервирате с мармалад,сладко,мед,а по автентичната рецепта, така чисти се консумират само с маслото.
петък, 14 март 2014 г.
ОБИКНОВЕН ХЛЯБ
300мл.- загрян малко цвик(имах събран от киселото млеко) може и вода ако нямате цвик
1пак.-суха мая
1равна ч. л.- сол
1ч.л.-захар
брашно окоро 500гр. да стане меко тестото
Всичко омесваме на меко тесто.
Правя го на топка и слагам в малка тавичка която е набрашнена само.
Отгоре поръсвам с брашно и завивам с кърпа.
Слагам във фурната на 50 градуса да втасва докато удвои обема си.
Пека на 180-190 градуса до готовност.
неделя, 9 март 2014 г.
Една яхнийка с картофи ,зелен лук и обезкостени ребра
Първо ще ви кажа за зеленият лук как си го изгледах във кутия от сладолед.
Взех малки главички кромид и ги наредих една до друга в кутията.
Сипах вода на дъното и оставих на остаклената тераса .
Ето така
Така за една две седмици ми порасна лук и с него направих тази вкусна яхния.
Яхния с картофи и зелен кромид от балкона
Продукти
свински ребра предварително сварени в херметик и обезкостени
5-6 връзки пресен кромид нарязах в тенджерата .
1 -морков също нарязан на полумесеци,
3 -домата нарязани
5-6 бр картофи обелени и нарязани
1ч.ч.-олио
1ч.л. червен пипер
1 дафинов лист,
черно пиперче на зърна
2 бахарчета ,
сол
Приготвяне
В дълбок тиган го правих аз.
Сложих мазнина
Добавих кромида, моркова, нарязаните картофи ,и задуших за 5 мин.
Прибавих червеният пипер и доматите.
Сипах от бульона в който са врели ребрата.
Добавих и подправките и оставих да ври на тих огън до готовност на картофите.
Накрая добавих и сварените и обезкостени ребра и похлупено оставих да къкри за 10 мин.
Много вкусно стана, с реколтата от балкона .
неделя, 2 март 2014 г.
ТУРСКА БАКЛАВА
Моята приятелка Фанка Николова ми донесе ейй тази тава с баклава ,пръстите да си оближеш направо, та реших да сложа рецептата тука за да се знае как се прави истинската Турска баклава.
Ето как ми я продиктува Фанчето.
Продукти за тестото за голяма тава
1.1/2ч.ч.-олио
1.1/2ч.ч.-прясно мляко
1 щипка -сол
1.1/2 с.л.-оцет
7 жълтъка от яйце + 3 белтъка
отива почти килограм брашно
Плънка
счукани орехи
сироп
1,1/2 кг.-захар
1,1/2 л. вода
ПРИГОТВЯНЕ
Всичко от продуктите за тестото се разбива и се слага по малко брашно за да омесим гладко и средно меко тесто.
Правим една голяма топка и разделяме на 6 еднакви части.
Всяко парче правим на фитил и нарязваме на 10 еднакви части.Трябва да получим 60 броя топчета.
Взимаме 3бр.-нишесте ванилия .
Взимаме едно от топчетата и разстиламе с пръсти колкото чиния.
Поръсваме с нишестето.
Взимаме втора топка и пак разстиламе с пръсти колкото е и първото и слагаме отгоре върху първото което е наръсено със нишестето.
Почваме и с третото така и с всички останали 10 бр.
Купчинката с десетте кори леко разточваме колкото е голяма тавата.
Слагаме в тавата и поръсваме с начукани орехи.
Започваме по същият начин с другите 10 топчета да ги правим разстиламе,поръсваме с нишестето ,следващото разстлано топче и така до свършването.
Слагаме кората пак в тавата върху наръсените орехи.
Така правим в останалите топчета и завършваме най отгоре с две кори между които не слагаме орехи.
Нарязваме баклавата с форми по желание.
1/2ч.ч.-олио и 2бр.-125гр.-масло се препържва на котлона и се залива баклавата.
Пече се на не много силна фурна примерно на 170 градуса за да се изпекат отвътре хубаво корите.
Когато я изпечем до златисто я оставяме да изстине.
Правим си сиропа от :
1,1/2 кг.-захар
1,1/2 л. вода
ври 10мин. да се посгъсти и оставяме да отдъхне да не е врял а топличък и тогава чак поливаме студената баклава.
Да ви е сладко и още веднъж искрени благодарности на Фанчето за вкусната баклава !
Когато и аз се опитам да я направя, ще се похваля непременно!
Днес е Сирни Заговезни!
ДЕН ЗА ПРОШКА!!!
Приятели мили, моля Ви, да ми простите, всяко волно и неволно прегрешение!
Прошка ИСКАМ, прошка ДАВАМ!!!
Моля се и на Бог да ми прости!!!
Бъдете здрави, весели и щастливи!
Нека мир, спокойствие и любов, да цари в домовете Ви!
АМИН!
събота, 1 март 2014 г.
Хляб и питка за баба Марта
Честита Баба Марта приятели и читатели!
Бели и червени ,румени и засмени през цялата година!
Много здраве и късмет на всички!
Ето и рецептата
ПРОДУКТИ за тестото
1кофичка -кисело мляко
200мл.- вода
1кубче - мая и щипка сода бикарбонат
4бр-яйца 1 жълтък го отделяме за намазване отгоре
1пълна с.л.-сол
6 с.л.-захар
1,200 -1,300 -брашно
Масло за намазване на плетениците
Това оформяне видях в една от групите от ФБ само не помня името на жената, която ни писа как го е оформила даже и ни показа с хартия как го прави. Искрено и благодаря и да се обади да и напиша името. :)
ПРИГОТВЯНЕ
Омесих тестото от горните продукти.
Отделих тесто за хляба ,а по голямата част я разделих на 8 равни топки.
Всека разточих ,намазах с разтопено масло и нарязах ТАКА....
Сплетох на плитка и завих на охлюв ТАКА
Сложих в намаслената тава всичките и я покрих в кърпа и във фурната на 50 градуса поставих да втаса.
Когато удвои обема си намазах с жълтък и включих фурната на 180 градуса и пекох до готовност.
Хляба
направих така
разделих на два топки едната направих на дебел фитил а другата част разточих на правоъгълник и нарязах на ленти двете дълги края.
Ето така.
Започнах да сплитам като едната лента се слага ту отдолу ту отгоре на противоположните ленти.
Ето тука така.
Сложих готовата плетеница във форма за кекс което намазах с масло.
Сложих в намаслената форма и покрих в кърпа и във фурната на 50 градуса поставих да втаса.
Когато удвои обема си намазах с жълтък и включих фурната на 180 градуса и пекох до готовност.
Абонамент за:
Публикации (Atom)