Последователи
ТЪРСИ РЕЦЕПТИ В БЛОГА!
вторник, 26 ноември 2019 г.
Пълнени чушки с млечен сос, ориз и кайма на фурна
Отново използвах продукт на моята любима марка
KRINA
и по точно,новият ориз, примиум едрозърнест ориз, подходящ за традиционни домашни рецепти.
Сварява се равномерно и ястието е с гарантиран резултат и много вкусно.
Подходящ за домашно ястие с ориз, традиционно приготвяно от българската домакиня - тип пиле с ориз, пълнени чушки или зелеви сарми,мляко с ориз ,родопски клин.
За сетен път съм очарована от продуктите на KRINA и горещо ,Ви препоръчвам да пробвате този нов,
"ОРИЗ ЕКСТРА - ЕДРОЗЪРНЕСТ".
ЕТО И ПРОДУКТИТЕ:
8-9бр.-червени или зелени ,чушки
150гр-ориз на Ориз екстра на KRINA
3бр. -кромид лук нарязан на ситно
2бр.- домата настъргани
400гр.-кайма смес/може и без кайма, ако искате да са постни/
100мл.- олио и малко още за поръсване на чушките в тавата
малко червен пипер
джоджен
чер пипер,
кимьон
сол
За млечният сос
3-4 с.л. с връх- кисело мляко
1 с.л.- брашно
1 с.л. - суха зеленчукова подправка/аз ползвах ВЕГЕТА/
1/2 ч.ч. - вода /ако има вода във тавичката в която сте изпекли чушките, сложете от нея/
Всичко това се разбърква до получаване на хомогенна смес.
ПРИГОТВЯНЕ:
*Как да измерим ориза за колкото чушки сме приготвили? Знам от мама ,че постните чушки когато ги правим ,ориза се мери със стиска .
5бр..-чушки, 5 стиски ориз.Ако чушките са много големи стиските трябва да са по пълни. Ако слагаме кайма за 5бр. чушки стиските ще са 3, за да има място за каймата. Винаги това ми е помагало да не ми остава плънка и да ми стигне за броя чушки *
*Запържих хубаво кромида в олиото и сложих каймата като веднага я намачках до раздробяване на ситно с прибора за пасиране на картофи.
*Сложих и измитият ориз и той да се запържи да стане стъклен.
*Прибавих червеният пипер и доматите.
*Сипах една чаша водичка и на тих огън,варих докато ориза набъбне.
*Прибавих сол чер пипер и джоджен.
*Хубаво разбърках и оставих да отдъхне плънката.
*Изтърбуших чушките и ги напълних със сместа.
*Потопих в брашно отвора на чушката да се запечата плънката.
*Наредих ги в тавичката.
*Полях отгоре чушките с олио и 1ч.ч.- вода ,течността да е по малко от средата на чушките.
*Сложих ги във фурната на 250 градуса, докато заври и после намалих на 150 градуса, докато станат готови и отгоре загорят.
*Тогава ги залях с млечният сос и отново върнах във фурната за 10 мин.
Това е да ви е сладко.
понеделник, 25 ноември 2019 г.
Родопски клин с ориз
Продукти за една голяма тава или два клина в тиган:
1/2 п. - точени фини кори
1ч.ч./200мл./ - ориз ЕКСТРА на KRINA за традиционна българска кухня
4 бр -яйца
150гр- сирене
1ч.л.-сол /ако сиренето не е солено/
1ч.ч.-прясно мляко
200 гр -краве масло
40гр.-олио
Начин на приготвяне:
*В съд с вода и малко олио се слага оризът да се свари докато поеме водата, но без да се развари, а да остане в средата на ориза,малко твърдичко.
*Като поизстине се прибавят яйцата,сиренето,млякото и солта/опитайте, ако е необходимо тогава добавете/ и хубаво се обърквате.
*Сместа става рядка от прясното мляко, но когато се пече се поема от не напълно, свареният ориз.
*Обилно се намаслява тава,и малко олио се сипва, за да не залепва кората.
*Слагат се 3 кори така, че да излизат извън стените на тавата.
*Изсипва се сместа ,изравнява се хубаво /плънката НЕ трябва да е по дебела от 3см./ и се загръщат краищата на корите , слага се отгоре отново 3 кори като капаче.
*Клина се пече на печка с дърва /отгоре/, или във фурната ,но само долният реотан да е включен.
*След като се опече, от едната страна се обръща на дъска или равен капак /нещо плоско и по голямо от тавата /
Прехвърляме /изтръскваме от дъската/ в друга тава или тиган, отново обилно намазана с масло, за да се опече и от другата.
*Отгоре се маже обилно с масло.
*След опичането до златиста коричка, изваждаме от фурната, завиваме с кърпа за да се задуши.
*Тази смес, може да се направи на тиган, като ,плънката се раздели на две или три в зависимост колко е голям тигана.
*Начина в тигана се прави, както и в тавата, но се пече на котлона на слабо,като отново се обръща, за да се изпече и от другата страна.
”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~
Ако Ви харесват моите рецепти ,
може да ме следите и във Facebook
”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~
При използване на снимки,рецепти и всичко от блога,
моля посочете линк към съответната публикация!
”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~
събота, 23 ноември 2019 г.
Ориз със спанак и лапад на тиган
ПРОДУКТИ:
200гр.-спанак
200гр.-лапад /ако нямате лапад само със спанак 400гр./
1- морков настърган на ситно
1- кромид лук нарязан на ситно
олио
1-зеленчуков бульон
1ч.ч. - ориз
чер пипер ,
сол
ПРИГОТВЯНЕ:
В голям тиган с капак слагам олиото и кромида и хубаво запържих.
Прибавих моркова,и задуших още 2-3 минути.
Тогава прибавих зеленията и задуших да омекне.
Прибавих ориза и останалите подправки, разбърках добре тогава долях вода 1,1/2 ч.ч.
Оставих да къкри на слаб огън поне 5-10 мин. със затворен капак.
После изключих и оставих на котлона да се задуши хубаво ориза.
Това е ,бързо и лесно ,но вкуса е божествен.
”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~
Ако ви харесват моите рецепти ,
може да ме следите и във Facebook
”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~
При използване на снимки,рецепти и всичко от блога,
моля посочете линк към съответната публикация!
”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~
петък, 22 ноември 2019 г.
Бюрек "обери хладилник" в кексова форма
Тази рецепта я знам от моята приятелка, блогър Елиза Стоянова
Това е един много хубав пухкав бюрек от рода "разчисти хладилника"
Продуктите са примерни грамажи :)
може да сложите всичко което искате и обичате .
Продукти :
1/2 пакет- фини кори за баница
100 гр.- бекон или шунка
100 гр.-сирене
100 гр. -кашкавал
2бр.- яйца
2-3 с.л.- кисело мляко
100 гр.- топено сирене
50гр.- масло за намазване на формата
Начин на приготвяне:
Намажете кексовата форма с масло и сложете по три кори които да висят отвън и до обграждат вътрешната част на формата.
Другата кора разкъсайте и я разпределете на дъното.
Разбийте яйцата със киселото мляко и натрошете сиренето.
Сложете от сместа по 2 лъж. и разпределете навсякъде.
Нарежете бекона или шунката наредете я върху сместа,
Тогава настърганият кашкавал
след това наредете и топеното сирене .
1 кора се намачква и се слага навсякъде върху плънките.
Така се повтаря 2 пъти до свършване на плънките.
Накрая намачкайте една кора отгоре
Завийте всичко със стърчащите краища от корите.
Намажете с малко вода и разтопено масло
Печете в загрята фурна на 190 градуса до зачервяване около 30-40 мин.
Понасяйте винаги топла, за да се разтопи кашкавала и топеното сирене, по вкусно е.
Всичко това, можете да направите и в гювече и става по бързо.
Тук може да видите, как
”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~
Ако Ви харесват моите рецепти ,
може да ме следите и във Facebook
”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~
При използване на снимки,рецепти и всичко от блога,
моля посочете линк към съответната публикация!
”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~
неделя, 17 ноември 2019 г.
Кайзер от бонфиле / малки рибици/
Купих малка свинска рибица.
Изчистих ако има мазнини по него ,да остане само червено месо.
Зарих го в морска сол.
Престоя 24 часа...../няма смисъл да се държи повече и после да се изкисва,каква е логиката?/
Извадих и измих обилно с топла вода.
После завих с кърпи и притиснах между две дъски с нещо тежко отгоре,за да се доизцеди и да се посплеска малко.
Седи затиснато между 12-24 часа.....
Тогава овалвам във подправките или си купувам готова подправка за -кайзер-пастърма
ето я
която се прави на каша с бяло вино/как да се направи пише на пакета/ и се мажат филетата и да ви кажа е много хубава и от както съм я открила само нея ползвам и не се занимава да смесвам подправки.
За овкусяване на филето с домашни подправки:
Разбърках си на сухо върху хартия или вестник подправки.....Малко чубрица,червен пипер,чер пипер и щипка лют червен пипер.
Овалях филетата,пробих с игла и конец и окачих да съхнат на студено .
Когато са готови ги прибирам във найлонови пликове и съхранявам във фризера.
Може целогодишно така да си имате филе.
По този начин се правят и от големите рибици .
Само ,че при тях се иска повече време за сушене.
Малките за седмица са готови.
”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~
Ако Ви харесват моите рецепти ,
може да ме следите и във Facebook
”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~
При използване на снимки,рецепти и всичко от блога,
моля посочете линк към съответната публикация!
”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~
Абонамент за:
Публикации (Atom)