Последователи

ТЪРСИ РЕЦЕПТИ В БЛОГА!

петък, 27 септември 2013 г.

СИРОП ОТ ЧЕРЕН БЪЗАК - мощен еликсир за силна имунна система ,аптека за нашето здраве



Толкова много се говори напоследък за този сироп и реших да направя и аз за дечица пък и за нас дъртите да се подсилим.
Преди време направих сладко от черен бъз и много се хареса в къщи мажат си на филии та за лек не става.
Набрах още бъз и направих еликсира за лек.
Рецептата взаимствах от тук за което много благодаря на източника.



Ето информация и рецептата за сиропа и вино даже наложих ама него като стане ще покажа.

Това е най-активната част на растението бъз. Бере се в края на август или докато има плодове даже и сухи става.
 Има силно антиканцерогенно (противораково) действие, укрепва организма, повишава съпротивителната му сила срещу грип и други заболявания.
***Задължително е плодовете да са добре узрели, черни.
 Да не се допуска употребата на зелени и недобре узрели зърна!!!***






Рецепти

1. Сироп.
Плодът се измива добре, с вилица се отбират зърната от дръжките.
По нататък се постъпва както при приготвяне на плодови сиропи без термична обработка: нарежда се в стъклен съд (голям буркан) ред плод, посипва се със захар и така се редува плод със захар до напълване на съда (буркана), като се завършва със захар, оставя се да престои три седмици, но да не е на пряка слънчева светлина.
Прецежда се през гъста марля, като се внимава някое зрънце от плода да не попадне в прецедения сироп и да предизвика ферментация.
Препоръчва се сиропа да се съхранява в тъмни шишета, или шишетата да се увият в тъмна хартия.
Съхранява се на хладно.
Пие се по една супена лъжица преди ядене, а за деца по една чаена лъжичка, също преди ядене.
Дозата се удвоява при грипна епидемия!

2. Прецеденият за сиропа плод се изсипва в по-голям стъклен съд, залива се с вода (на един килограм плод – три литра вода). След 2-3 седмици се получава вкусно вино. Пие се по една винена чаша преди ядене на обяд и вечеря. Действа като сиропа.







ОЩЕ ЕДНА НЕВЕРОЯТНА РЕЦЕПТА СЪС СУРОВ БЪЗАК

Рецептата е от Garinka Georgieva
Бъзака се ползва за имунна система , прочиства кръвта и за хемороиди .
Приема се и във сурово състояние ето как ?
Сутрин на гладно се гълта по едно зрънце, като на всеки следващ ден се увеличава със по едно зрънце . или първият ден едно до 20- ят ден все със по едно увеличавате и трябва да глътнете вече 20 зърна за веднъж.
След това
на 21-ят ден намалявате на -19 зрънца,
22-ят ден -18 зрънца
и така стигате до 40-тият ден-1 зрънце .
Цялата процедура е 40 дневна, резултата е отличен.
Може да се повтори след 20 дни почивка и по-вече не бива .
Помага за много болести екземи, обриви, имунна система укрепване на организма и др. но трябва да се спазва рецептата точно както ви я описах задължително последователно захранване на организма Успех !!!

сряда, 25 септември 2013 г.

Сладко от сини сливи с пектин



2 кг -сини сливи /измити и изчистени от костилките/,
1 кг захар,
1 с.л. пектин
50мл-вода
индрише няколко листа



Всичко сложих в тавата и хубаво разбърках.
Сложих във фурната и пекох на 230 градуса до желаната гъстота.
Още топло налях във буркани и затворих с капачките.
Много лесно бързо и с пектина сока стана невероятен.



вторник, 24 септември 2013 г.

МАРИНОВАНИ ПЕЧЕНИ ЧУШКИ С МОРКОВИ






Продължавам със зимнината.
Това са чушките които ме грабнаха отново от блога на Маргарита Димитрова.
Марго ,при теб е истинска енциклопедия мила ,БЛАГОДАРЯ!





Та ето ги чушките по нейната рецепта.

ПРОДУКТИ:
10 кг добре узрели месести червени чушки
няколко моркова
чесън
целина
магданоз
75- 80 г сол
150 г захар
1 и 1/ 2 ч. ч. олио
1 непълна ч. ч. оцет
сокът от чушките, който се отделя след тяхното печене

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Чушките се почистват от семенната част и се изпичат добре. Завръзват се в найлонова торбичка и се оставят така до тяхното охлаждане толкова, че да могат да се белят. Вече готови те се нареждат в голям съд. Морковите се почистват , нарязват на кръгчета и се слагат при тях. Нарязаните чесън, целина и магданоз- също. Добавят се овкусителите и пиперковия сок и всичко това се разбърква добре.
Оставят се да престоят така в продължение на 2 часа.
Разбъркват се 3- 4 пъти до пълното овкусяване на зеленчуците.
Чушките се редят плътно в буркани и се доливат с ароматния сос, който остава в съда.

Стерилизират се само 5 минути за затваряне на капачката.


Могат да се приготвят и без моркови, това решете вие.

петък, 20 септември 2013 г.

ЛЮТИ ЧУШКИ В СЛАДКО- КИСЕЛ СОС С МНОГО КОПЪР И ЧЕСЪН



Прословутите чушлета  на Маргарита Димитрова  bouquet

Понеже в къщи много се яде сладко кисело, а и лютиво та реших да пробвам нейната рецепта.
Станаха супер чушлетат направете си и вие да опитате.
Благодаря Марго за хубавата рецепта,СТАНАХА СТРАХОТНИ. bouquet



Ето и натюр рецептата ,Марго я е обяснила прекрасно.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
люти чушлета
захар
оцет
сол
повече чесън
доста копър

Чушленцата се пукат на котлона и не се белят.
Сосът се прави като в тенджера сложите да кипнат оцет и захар в съотношение 1: 1 / например 1 кг захар с 1 литър оцет/ и сол на вкус.
Солите и опитвате, докато ви хареса на вас.
Колкото повече сос направите, толкова по- хубави ще бъдат чушленцата, защото не се приблъскват и мачкат в буркана.
А и от опит знам, че като си отворим бурканче от тях, първо топим с хлебец в пикантната " водичка"/ поради страхотния и вкус/ и чушлетата остават на сухо .
Преценете " на око" колко ще ви трябва, а ако не ви стигне, проблемът е нулев- сварявате още и доливате .
Та... Като кипне сладко- киселият сос се маха от огъня и веднага в него се пускат печените лютички нещица с добавка на повечко нарязан чесън и копър. Всичко се разбърква няколко пъти и се изчаква да изстине.
Насипвате в бурканчета и ако не ви достига сосчето- сварете си още / както вече ви написах/ и долейте.
П.П. Напоследък като изпукам ЧУШКИТЕ ГИ ТЪПЧА В БУРКАНА И КАТО СИ СВАРЯ МАРИНАТАТА , ЗАЛИВАМ ДОКАТО Е ТОПЛА И ЗАТВАРЯМ ВЕДНАГА БУРКАНА.Завивам капачката и обръщам да се запечата!
Този вид консерва е с дълъг срок на трайност.
Не се слага никакъв консервант, НЕ се стерилизира!

неделя, 15 септември 2013 г.

СОЛЕНА БАНИЦА С ЦАРЕВИЧНО БРАШНО




Рецепта от две дами които много уважавам и ценя като приятели и кулинарки.
Елза Стоянова

Благодаря ви момичета за поредната ви вкусотия!



ПРОДУКТИ:
500 г кори
4 яйца
1 непълна ч. ч. олио
1 ч. ч. кисело мляко
1 каф. ч. царевично брашно
1 бакпулвер
400 г сирене

сусам- за поръсване на суровата баница
малко олио- за намазване на тавата и поръсване на суровата баница




НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Разбиват се яйцата. Добавят се олиото, млякото, царевичното брашно и бакпулвера.
Отделно в друга купа се натрошава сиренето.

Взема се една кора, която се маже с яйчената смес навсякъде, но леко и на съвсем тънък пласт.
Слага се върху нея втора кора и пак се намазва със сместа. Върху нея се налага трета кора и се повтаря мазането. Същото се прави и с четвъртата кора.

Идва ред и на ръсенето на част от сиренето.

Навива се на руло, което се слага в намазнена тава.
Леко се подвиват двата края.

Така се процедира и с останалите кори- по 4 на брой за едно навиване.
Така наредената сурова баница се реже на парчета, поръсва се с малко олио и се поръсва със сусам.

Изпича се в загряна на 200 г фурна около 40 минути или до златист загар.



четвъртък, 12 септември 2013 г.

Пестил от сини сливи и ябълки



Рецептата е от Иван Пейчев

Добър апетит с Peych!

  
Това е, онзи мармалад който продаваха на калъпи в магазините и режеха от него кой колкото иска.
Стана същият ,ароматен и безумно вкусен.
Пектина купих от аптеката и да ви кажа върши чудеса със сладкото.




Продукти:
1 кг сини сливи /измити и изчистени от костилките/,
1 кг. различни видове ябълки /зелени, червени/, измити и почистени от семенната част,
1 кг захар,
1 с.л. пектин
1бр. ванилия по желание /може и малко настъргана лимонова кора или лист индрише.(аз сложих индрише)




Приготвяне:
Нарязаните и почистени плодове слагаме в дълбока тенджера, наливаме 500мл. студена вода и добавяме ароматизатори по желание.
Варим на умерен огън под похлупак докато омекнат – около 45мин.



След това пасираме всичко и прецеждаме през цедка.(АЗ САМО ПАСИРАХ то не остава нищо за прецеждане, ако е хубав пасатора )
Трябва да се получи каша с гъстотата на боза.
Връщаме в тенджерата ДОБАВЯМЕ ЗАХАРТА ОБЪРКАНА С ПЕКТИНА и варим 25 мин на силен огън, при постоянно бъркане.
Като започне да пръска сместа, намаляваме на умерен /слаб/ огън и доваряваме още 45-60мин..
Трябва да се получи гъста консистенция – като се бърка с бъркалката да прави черта по дъното на съда в който се вари. Или сместа да пада от лъжицата на «едри парцали», а не на струйка. Насипете пестила в бурканчета, запечатайте и оставете да стегне.
Можете да го насипете в някаква форма, оставете го да изстине и покрийте плътно с пергаментова хартия.



Оставете на тъмно, сухо и хладно място за съхранение.

Този пестил може да се направи със плодове по ваш избор....
ябълки, круши, ягоди ,череши, сливи ,и всичко каквото се сетите.

сряда, 11 септември 2013 г.

Хамбургери



питки за хамбургери
луканка ,бабек,пушени гърди
синьо сирене
кашкавал
маруля
краставица
домат
масло за намазване на питката



Питките разделяме на две и всяка половинка намазах с масло.
На долната половина сложих месцата, сирената, и запекох на партигрил (Може и на фурна но само включено горно горене).
После се добавя и резени краставички , резен домат, лист маруля.
По желание се слага кетчуп майонеза и горчица.
Капачето на хамбургера също слагаме на партигрила да се запече и той.
Слагаме го отгоре върху всички продукти.