Последователи
ТЪРСИ РЕЦЕПТИ В БЛОГА!
петък, 31 октомври 2014 г.
Магическа торта
Това е още една рецепта която не е сполучлива за мен и не е вкусна ,отиде в кофата.
Иначе хората много я хвалят, но в къщи изобщо не се хареса.
Все едно печена недопечена теклаво ,абеее заносих продуктите с една дума.
Продукти:
4- яйца/на стайна температура/
1 с. л.- вода
1/3ч.ч- захар
125 гр.- масло/разтопено/
1ч.ч- брашно
500мл.-пр. мляко /хладко/
1 капсула-ванилия
пудра захар за поръсване
Фурната се загрява на 160гр.
Тавичка за тортата с размер 20/ 30см се подмазва с масло.
Ползвах форма с откопчаване.
И аз - Сложих хартия на дъното ,за да не изтече сместа,защото е рядка!
Отделят се белтъците от жълтъците.
Белтъците се разбиват на гъст сняг и се оставят настрани.
Жълтъците се разбиват със захарта до побеляване.
След това се добавя разтопеното масло и една лъжица вода и продължава разбиването.
Изсипва се брашното и пак се разбива с миксера.
После се прибавя прясното мляко и ванилията и се разбива.
На части се добавят белтъците и се разбърква сместа с шпатула.
После се изсипва в тавичка или откопчаваща форма с хартия.
Тортата се пече в предварително загряна на 160 гр фурна ,около 50 мин.
Охлажда се и се прибира в хладилник да стегне.
Преди да се сервира се поръсва с пудра захар.
Заготовка за супа и други манджици за фризера
Чушки червени , зелени и моркови се нарязват на парчета по ваш избор на големина.
Слагам в пликчета и във фризера.
Понякога добавям и кромид лук но той мирише за това почти се отказах от него .
Цяла зима за манджите си имам нарязани зеленчуци.
Отчупвам си колкото ми трябва и другото пак си го връщам във фризера!
четвъртък, 30 октомври 2014 г.
Печен джолан
Джолана го измих и натърках със сол.
В една чиния обърках подправки:
чубрица,
червен пипер,
черен пипер,
малко ким,
две смлени зърна бахар,
С малко масло шпиковах джолана.
В тази смес овъргалях джолана.
Сложих в малка тавичка и налях една водна чаша бира и малко вода.
Отгоре на джолана сложих резени масло и завих с фолио за печене.
Сложих във фурната на много силно докато заври и после намалих на 200 и пекох около час.
Тогава махнах фолиото и препекох да се зачерви хубаво.
Това е приказното джоланче , крехко и вкусно!
вторник, 28 октомври 2014 г.
ХЛЯБ СЪС ЦВЕТЕ
ПРОДУКТИ
500 мл.- хладка вода
1 с.л. -сол
5 с.л.- олио
1 с.л.- оцет
1 пакетче суха 7гр. - мая /или 1/2 кубче 21гр. /
около 900гр. брашно за средно меко тесто
ПРИГОТВЯНЕ:
Маята разтворих във топлата водичка. Ако е суха направо в брашното се слага.
От всичките останали продукти замесих средно меко тесто.
На ръка, ако се меси , в кладенче се изсипват всички продукти и се замесва тестото.
На машина, ако се меси, се слагат всички продукти и се меси докато спре да маже под бъркалките.
ВЕДНАГА ОФОРМИХ НЕ ОСТАВИХ ТЕСТОТО ДА ВТАСВА!!!
Оформих на топка .
Сложих в кръгла форма ,която бе покрита с хартия за печене.
Хубаво набрашних отгоре тестото да побелее.
Нарязах отгоре тестото с ножче за бръснене като се стараех да прилича на цвете.
Оставих да втаса завит с кърпа във фурната на 50 градуса около 30-40 мин. и цветето се разтвори.:)
Пекох на 180 градуса ДОКАТО СЕ ПРЕПЕЧЕ ХУБАВО ОТДОЛУ И ОТГОРЕ.
КАШКАВАЛ И СИРЕНЕ НА ФУРНА и гарнитура , моркови с галета и масло.
Една бърза, вкусна и лесна рецепта за работещи хора . :)
Продукти
около 300гр -кашкавал
150гр.- натрошено сирене
4.яйца
2 с.л.-кисело мляко
сол
чер пипер
масло
галета
Приготвяне
Настъргах на едро кашкавала.
Прибавих натрошеното сирене,яйцата,млякото пипера и леко осолих/ако не харесвате солено или сиренето не ви е изкиснато може и без сол /
Хубаво разбърках всичко.
Йена глас тавичка намазах обилно с маслото и поръсих с галета.
Изсипах сместа и разпределих равномерно навсякъде.
Поръсих отново обилно с галета отгоре.
Пекох на 200 градуса докато се зачерви хубаво отдолу и отгоре.
За гарнитура направих моркови с галета и масло.
400гр или към 5-6 бр- моркови нарязах на лентички.
Сложих в 500гр вода 2-3 с.л.-захар до сваряването им.
Изцедих ги.
Запържих 1/2-пакетче масло добавих морковите и 1с.л.-галета и бърках .
Когато полепна галетата по морковите са готови.
Невероятни стават и двете ,а и със кашкавала супер вкусна,лесна и бърза гозбичка!
неделя, 26 октомври 2014 г.
Печена тиква с мляко и яйца
Необходими продукти:
Продукти:
1 кг тиква
1 л. прясно мляко
4-5 яйца
200 гр захар* + 3-4 с.л. за поръсване на тиквата
2 ванилии
1/2 ч.л. канела
приготвяне:
Почистих тиквата от семенната част, обелих и я нарязах на парчета .
Сложих ги в подходяща тава, поръсих с 3-4 с.л. захар и канелата, покрих с алуминиево фолио и запекох за 30 мин. в умерена фурна.
Разбих яйцата с останалата захар, добавих студеното мляко и ванилиите. Извадих тавата от фурната, залях тиквата с млечната смес и върнах да се допече.
Пекох още 45-50 мин . докато млечният крем стегне.
Сервирах с поръсени орехи и канела.
Благодаря на Мариета за рецептата
петък, 24 октомври 2014 г.
Шехриели пилаф (пилаф с фиде)
Продукти
2 ч.ч.200мл - ориз
2-3 шепи- фиде /или много тънки спагети/
5 с.л.- олио
4 чаши вряла вода
сол на вкус
ПРИГОТВЯНЕ
Почистих ориза, измих го с топла вода.
Оставих го да поседи в топла вода до 5 минути.
През това време загрях олиото в тенджера и прибавих фидето.
Запържих го, докато стана златисто.
Отцедих ориза, добавих го към фидето и го запържих 4- 5 минути.
Добавих врялата вода и разбърках съвсем малко, само 2-3 завъртания на лъжицата.
Затворих плътно капака на тенджерата/по някога го правя и в дълбок тиган с капак/ и оставих пилафа да поври около 3 минути на силен огън, след това намалих огъня и оставих да поври още 20 минути.
След като снемете пилафа от огъня, разбъркайте го добре с дървена лъжица.
После покрийте тенджерата с плътна хартиена салфетка, затворете капака и изчакайте още десетина минути преди сервиране.
Гарнирах с пилешки крилца пържени в масло.
Абонамент за:
Публикации (Atom)