Последователи

събота, 25 март 2017 г.

Пита на рози




РЕЦЕПТАТА Е НА СОНЯ ДАНОВА и ви я копирам за да не се губи оригинала.
Оформянето е моя идея .....
повечето от половината се разточва колкото е тавата- 25см.
Правя розички от останалото тесто и ги нареждам отгоре като предварително намазах със жълтък,за да залепнат розите.




Рецепта за тестото:
около 1 килограм брашно за средно по твърдост,
около 500 мл. прясно мляко или вода / казвам около, защото не винаги нацелвам чертичката на мерителната кана/,
3/4 кубче мая ЮВА
1 с.л. захар,
1 с. л. сол,
2 яйца, (жълтъците за намазване отгоре), За гланц само жълтъците и малко водичка, да си е гъста сместа, ако е много разредена няма да се получи гланц,
4 с.л. масло - за тестото / може и олио, и масло/,
олио - при оформяне на питката.

Натрошавам я в съд, слагам 4с.л. брашно и 100мл. от общите 500мл мляко или вода.
Разбърквам до хомогенна смес.
Слагам чинийка отгоре и чакам да се активира.
Брашното изсипвам в дълбока купа.
Правя кладенче и слагам всички продукти.
Добавям активиралата се мая.
Първоначално бъркам с лъжица, а след това с ръка.
Замесвам хубаво, еластично средно на твърдост тесто.
След като го замеся удрям го 100 пъти или меся до като повърхността му стане гладка и има мехурчета по него.
Това означава, че тестото е готово.
Оставям го да втаса.
След това го деля на толкова части колкото са ми нужни за оформянето на питката.
Аз повече от половината оставих за основа ,а другата част  разточих на тънко и с чаша нарязах на кръгове.
5бр кръгове наредих в редичка ,като малко ги застъпих един върху друг.
Навих ги на руло и с нож през средата разрязах и се получиха две розички.
Така направих всички които да покрият основата която разточих с точилка на дебел кръг колкото е тавата. Намазах я със жълтъците сложих розите отгоре и тях също ги намазах със жълтъка.

Оставям за кратко да се отпуснат.
Започвам оформянето, следва втасване и печене.

Пека на 180 градуса за 45 - 50 минути на първото ниво за поставяне на решетката.





**************************************************************
Мили приятели ,отново ми е нужна, вашата помощ и подкрепа!
Гласуването започна за :
ГОДИШНИ НАГРАДИ ЗА КУЛИНАРНИ БЛОГОВЕ-за 2016 година!
Аз съм номинирана в две категории

1.Гозбите на баба
Кулинарен блог, най-добре отразяващ традиционната българска кухня


2.Топло от фурната
Най-добър блог за пити, погачи, тутманици и баници
Може да гласувате и за двете категории.


Който харесва моят блог ЧЕРПАК С МЕРАК
може да ме подкрепи тук https://kulinarninagradi.com/
НО трябва да влезнете, чрез Фейсбук или да се регистрирате чрез този адрес.
https://kulinarninagradi.com/potrebitel/
КОГАТО ВЕЧЕ СТЕ В категорията  ЗА КОЙТО ИСКАТЕ ДА ГЛАСУВАТЕ Гозбите на баба  или Топло от фурната   горе в ляво има бутон за гласуване,но първо трябва да маркирате надявам се Черпак с мерак.

Може да гласувате и за други блогъри ,ако моят блог не ви допада .
Предварително благодаря на всички, които ще ме подкрепят!




5 коментара:

  1. Честито Благовещение, Здравче! Прекрасна е погачата! Успех ти желая, но съм сигурна, че ще го имаш!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Катенце ,за вниманието!
      Честит празник и на теб!
      Прегръдки!

      Изтриване
  2. Здравче,
    чудесна, много красива погача.Честито Благовещение на патерици ! Погачата е чудесно предложение дори и за предстоящия Великден.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  3. Чудна пита, Зиче! Поздравления, мила!

    ОтговорИзтриване
  4. Здравче,питката е чудесна-не се съмнявам в това!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...