ПРОДУКТИ за 3 големи козунака или 8 по-малки
5-яйца 1 жълтък за намазване
160мл.-вода
160мл.- прясно мляко
разтопено масло
мас
олио (да се събере от трите около 170-180гр.,
може и половината масло ,половината маргарин или олио ,
може масло и мас или само масло и олио.
Аз слагам 200 грама мазнина)
300гр -захар
1 щипка -сол
1, 1/2 -суха мая на Йоткер ,или 1 Прясна мая Юва
ванилия
сушени плодове
около 1.200 кг.-брашно за меко и еластично тесто
Приготвяне на три големи козунака
Аз меся на машината
Затоплих малко прясното мляко със водата.
Маслото ,мастта и маргарина разтопих в микровълновата и оставих да поизстине.
През това време замесих тесто от продуктите слагам първо яйцата, захарта, солта, течността, брашното със сухата мая и месих около 10 мин. да стане гладко и меко тесто.
Тогава започнах да сипвам от маслото по малко и да меся докато го поеме и така до изчерпването на маслото.
Месих с машината още 10 мин.
Тестото трябва да е меко еластично и нежно.
Върху намазан плот със олио разделих тестото на 3 части ,за всеки от трите съда в които ще пека.
Първата част разделих на 3, оформих на фитили и леко сплесках всяка с ръка и сложих вътре нарязан локум и сушени сини сливи , завих на руло . Така направих и с трите фитила.
Сплетох на плитки и сложих в правоъгълна форма.
Така направих и с втората част и сложих във втората правоъгълна форма
Третата част сложих в нея локума и сушените сливи и омесих да се разпределят равномерно, разделих на 4 равни части и направих на фитили.
Сложих две по две на кръст и започнах да поставям фитилите под ред, ту отдолу ,ту отгоре.
Така сплетеното тесто го сложих в кръгла форма постлана с хартия за печене .
Сложих и трите съда във фурната .
Завих с кърпа и включих фурната на 50 градуса.
Когато удвои обема си намазах със жълтъка и поръсих обилно със мокра захар.
Пекох ги за 45 мин. на 180 градуса.
Оформяне За 8 броя в алуминиевите формички оформих така......
В тестото сложих много стафиди.
Омесеното тесто разделих на 8 равни части ,всяка от тях разделих на три и направих фитили с които сплетох плитка и сложих във формите които са намазани с олио или мас,масло.
Оставих завити да втасат 4бр във фурната на 50 градуса ,а другите на плота да втасат по бавно докато се изпекат тези във фурната.
Когато втаса намазах с жълтък разбит с малко олио ,няколко капки прясно мляко и щипка захар.
Поръсих с мокра захар да стане на купчинки когато се изпече.
Увеличих фурната на 175 градуса и пекох до готовност.
Не препичайте много козунаците, защото стават сухи вътре ...може да са препечени отвън, но не и от вътре.
Пекох малките на 175 градуса на долно и горно БЕЗ вентилатор и настройвам таймера на 40 мин .
Пробвате с дълъг дървен шиш .....
не трябва да е сухо като го вкарваш, а да е мокричко, но без да има на шиша не изпечено тесто.
Р.Р. За тези които месят на ръка, за да вкарате мазнината в тестото се прави така.....
тестото разстели с ръце , намажи обилно с разтопената мазнина и загъни на плик, после меси докато поеме мазнината.
Тогава пак повтори по същият начин с мазнината, толкова пъти ,докато свърши мазнината ....тогава конците са сигурни ....
Тестото, трябва да е меко и много еластично и да се изчака хубаво втасване!
Питане има дали може със жива мая ?.....
ДА МОЖЕ и със жива мая ,само трябва да знаете ,че 7 гр. суха мая отговаря на 21гр. жива мая.
Живата мая се разтваря във водата ,а сухата се сипва в брашното.
”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~
Ако Ви харесват моите рецепти , може да ме следите и във Facebook
Също така и в Instagram
”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~
При използване на снимки,рецепти и всичко от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~
Зиче,кокто винаги си перфектна.Изглеждат много хубави козунаците,браво!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Бойче!
Изтриванеооооооооооххх....Перфектни козунаци !
ОтговорИзтриванеБлагодаря Иренка станаха неустоими!
ИзтриванеЗиче, прекрасни са! Само преглъщам и се наслаждавам на вкусната гледка :) Майстор си!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Габинка ,весели празници!
ИзтриванеBozanstven svakako;!
ОтговорИзтриванеБлагодаря!
ИзтриванеИзглеждат чудно тези козуначета, направо невероятно за това бързо приготвяне, мммммм вкусноо :)
ОтговорИзтриванеТанче стават мила ,стават винаги с ЕДНО втасване и козунаци и питки!
ИзтриванеЧудеса ни показваш отново, Зиче, чудни са! Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Катенце!
ИзтриванеМайстор си, Здравче!
ОтговорИзтриванеПожелавам на теб и фамилията светли празници, здраве и благодат!
Иглика благодаря за милите думи мила ! Весели празници и за теб!
ИзтриванеМила моя , перфектна си както винаги!
ОтговорИзтриванеЖелая ви светли празници!
Елзе отивай да месиш не се моткай :)))))))))) Целувки!
ИзтриванеБлагодаря за доброто обяснение ,и смятам да опитам и аз!!!!
ОтговорИзтриванеАМИ АЗ КАТО МЕ ПИТАТ ПО ГРУПИТЕ ВЪВ фб И ТОГАВА ГО ПРИНАСЯМ ТУКА ЗА ДА Е ЯСНО ЗА ХОРАТА КОИТО ЗА ПЪРВИ ПЪТ СЕ СБЛЪСКВАТ С ТЕЗИ ПРОБЛЕМИ.
ИзтриванеБлагодаря!Рецептата е перфектна. Трети път ги правя и резултатите са божествени.
ОтговорИзтриванеБлагодаря!Рецептата е перфектна. Трети път ги правя и резултатите са божествени.
ОтговорИзтриванеЗдравейте! Изглежда наистина божествено този козунак и много искам да го направя, но нямам прясно мляко. Ще се получи ли само с вода?
ОтговорИзтриванеБлагодаря предварително!
Няма как да се получи козунак с вода.
Изтриване