Мързелив човек ,жив дявол та и аз така..даже и в тавата ми се видя ,че бавно става мързеливата лютеница. та ето я измишльотината ми от днес ,но съм безкрайно удовлетворена от резултата.
Стана за 40 мин. и половината, децата си я изядоха, още топла ,топла.
Никой повече, не може да ме накара, да вися да пека чушки ,патладжани и т.н....
Толкова е хубава ,че не я заменям за никоя друга.
За тези които твърдят ,че оставали люспи от чушките, ще им кажа - Не сте си сварили хубаво чушките и не сте си пасирали хубаво лютеницата.
АЗ С ГОДИНИ Я ПРАВЯ ТАКЪВ ПРОБЛЕМ ДО СЕГА СМЕ НЯМАЛИ!
От 7 до 9 бурканчета от лютеница 350 гр. излиза от тази доза в зависимост чушките колко са големи и месести.
Това са бурканчетата, които ми излезнаха от една доза
В дълбока тенджера в нея става по хубаво и лесно , слагайте в тенджера 5л.
15-16 бр.- ГОЛЕМИ -червени чушки /ако са малки поне 20бр./
7 бр.-домати за консерва Рома или пюре пълни 4с.л.
1 - патладжан
3-4 големи- моркови
100гр.- захар
100мл.- винен оцет
1с.л.- сол
1ч.ч./250-300мл./- олио може и 400мл. ако искате да е по мазничка Вие си преценете.
подправки черен пипер, кимион на вкус
1/2 връзки магданоз/ ПО ЖЕЛАНИЕ/
Приготвяне:
Ако използвате доматено пюре го сложете накрая на варенето да не ви загаря на дъното.
ЧУШКИТЕ СА СУРОВИ НЕ ПЕЧЕНИ!!!
Всички зеленчуци нарязах на парчета и поставих в ТЕНДЖЕРА 5л..
ТРЯБВА ТЕНДЖЕРАТА ДА Е ПЪЛНА С ЗЕЛЕНЧУЦИТЕ може да променяте видовете зеленчуци според вкуса ви.В къщи обичат повече да са чушките не доматите.
Тенджерата 5л.когато е пълна със зеленчуци, е съобразена за подправките,олио,оцет,сол,захар.....
Поръсих със солта, захарта,оцета и олиото.
Разбърках всичко и сложих на котлона да ври,и когато сместа се стопи и стана място, сложих и останалите нарязани чушки /които не се побраха първоначално/ и обърках.
Варих на НЕ силен огън за да не загори ,докато остане на мазнина, като разбърквах от време на време.ЧУШКИТЕ ТРЯБВА ДА СА МНОГО ХУБАВО СВАРЕНИ за да не остават люспи при пасиране.
Прибавих тогава и доматено пюре и бърках непрекъснато да не загори / поне 5 мин./.
Извадих тенджерата, когато беше готова сместа и добавих черен пипер, кимион и пресен магданоз на вкус.
Пасирах /трябва да е бързо оборотен за да смила добре /зеленчуците, може горещи, а може и поизстинали, зависимост от пасатора дали издържа на висока температура.
Колко едро ще пасирате е въпрос на вкус, аз оставих да има и частици, но ако желаете може да направите съвсем фина.
Ако гъстотата на сместа не ви допада, може да върнете тигана на котлона, още малко.
Опитайте на вкус дали е добре,и прибавете каквото ви липсва, сол, захар, подправки...
Готовата лютеница насипете в измити и подсушени буркани, затворете ги и стерилизирайте за около 15 минути, от момента на завиране на водата.
Извадете ги още горещи, като внимавате да не се изгорите и ги завийте с нещо. Оставете, така докато изстинат.
Готовата лютеница съхранявайте на тъмно и хладно място.
”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~
От 7 до 9 бурканчета от лютеница 350 гр. излиза от тази доза в зависимост чушките колко са големи и месести.
Това са бурканчетата, които ми излезнаха от една доза
В дълбока тенджера в нея става по хубаво и лесно , слагайте в тенджера 5л.
15-16 бр.- ГОЛЕМИ -червени чушки /ако са малки поне 20бр./
7 бр.-домати за консерва Рома или пюре пълни 4с.л.
1 - патладжан
3-4 големи- моркови
100гр.- захар
100мл.- винен оцет
1с.л.- сол
1ч.ч./250-300мл./- олио може и 400мл. ако искате да е по мазничка Вие си преценете.
подправки черен пипер, кимион на вкус
1/2 връзки магданоз/ ПО ЖЕЛАНИЕ/
Приготвяне:
Ако използвате доматено пюре го сложете накрая на варенето да не ви загаря на дъното.
ЧУШКИТЕ СА СУРОВИ НЕ ПЕЧЕНИ!!!
Всички зеленчуци нарязах на парчета и поставих в ТЕНДЖЕРА 5л..
ТРЯБВА ТЕНДЖЕРАТА ДА Е ПЪЛНА С ЗЕЛЕНЧУЦИТЕ може да променяте видовете зеленчуци според вкуса ви.В къщи обичат повече да са чушките не доматите.
Тенджерата 5л.когато е пълна със зеленчуци, е съобразена за подправките,олио,оцет,сол,захар.....
Поръсих със солта, захарта,оцета и олиото.
Разбърках всичко и сложих на котлона да ври,и когато сместа се стопи и стана място, сложих и останалите нарязани чушки /които не се побраха първоначално/ и обърках.
Варих на НЕ силен огън за да не загори ,докато остане на мазнина, като разбърквах от време на време.ЧУШКИТЕ ТРЯБВА ДА СА МНОГО ХУБАВО СВАРЕНИ за да не остават люспи при пасиране.
Прибавих тогава и доматено пюре и бърках непрекъснато да не загори / поне 5 мин./.
Извадих тенджерата, когато беше готова сместа и добавих черен пипер, кимион и пресен магданоз на вкус.
Пасирах /трябва да е бързо оборотен за да смила добре /зеленчуците, може горещи, а може и поизстинали, зависимост от пасатора дали издържа на висока температура.
Колко едро ще пасирате е въпрос на вкус, аз оставих да има и частици, но ако желаете може да направите съвсем фина.
Ако гъстотата на сместа не ви допада, може да върнете тигана на котлона, още малко.
Опитайте на вкус дали е добре,и прибавете каквото ви липсва, сол, захар, подправки...
Готовата лютеница насипете в измити и подсушени буркани, затворете ги и стерилизирайте за около 15 минути, от момента на завиране на водата.
Извадете ги още горещи, като внимавате да не се изгорите и ги завийте с нещо. Оставете, така докато изстинат.
Готовата лютеница съхранявайте на тъмно и хладно място.
”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~
Ако Ви харесват моите рецепти ,
може да ме следите и във Facebook
Също така и в Instagram
”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~
При използване на снимки,рецепти и всичко от блога,
моля посочете линк към съответната публикация!
ПРИДЪРЖАЙТЕ СЕ КЪМ ЗАКОНИТЕ ЗА АВТОРСКО ПРАВО, МОЛЯ ВИ!!!
”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~
Страхотна е , Зиче! Ще я направя! Какво е "домати за консерва"? Изварени ли имаш предвид?
ОтговорИзтриванеДомати за консерва са онези дългичките есени домати които са много плътни и са само за консервиране.
ИзтриванеСорт "РОМА"
ИзтриванеЗдравче,
ОтговорИзтриванеи аз съм правила лютеница по този начин - нарязани сурови зеленчуци.Използвам лук, моркови, тиквички, пиперки, патладжани и домати.Даже накрая не я смилам, те се стопяват зеленчуците и стават като едро смляна лютеница.Понякога слагам дори и ябълка.И още докато е топла сместа пълня малки бурканчета, запечатвам веднага и обръщам.Завивам с одеало докато изстинат, без да ги стерилизирам.Още по - бърз и мързелив дори от твоя вариант.
Поздрави !
Ели ,в къщи с кромид не се хареса ,миришело им на манджа ,за това и промених продуктите и така става супер щом само нея търсят между бурканчетата лютеница.:)
ИзтриванеЩе пробвам да запечатвам като тебе :)
С удоволствие ще я изпробвам и аз тази лютеница. Обичам такива "мързеливи" домашни рецепти.
ОтговорИзтриванеtraiana
Предполагам, че е имала предвид доматите тип Рома, малките и месестите, които се използват за консервиране.
Алби направи ли лютеничката? :)
ИзтриванеБлагодаря за разяснението за доматите ,точно за тях става въпрос.
Супер идея!
ОтговорИзтриванеи бърза и вкусна...
ИзтриванеНещо не ми стана ясно вода слага ли се
ОтговорИзтриванеНЕ !Никъде не пише за вода...това е рецептата по горе.
ИзтриванеАз искам да попитам, ако плзвам обикновенно домате (понеже имам доста домашно) дали ще се получи и броя на доматите съшия ли да бъде?
ОтговорИзтриванеМатериала трябва да е пълна тенджера както съм я снимала ,а няма значение какви ще са ,може и с по малко чушки и повече домати...всичко може ,само да напълни тенджера 5л.
Изтриванеуспех!
Бог да Ви поживи за рецептата :-) Миналата година пекох в тава и се съсипах часове наред. Сега се справих за по-малко от 2 часа с рязането. Ще рискувам без стерилизация, затворих ги врящи. Станаха ми 9 бурканчета плюс малко за пряка консумация. Много вкусна, другата седмица ще врътна още една доза. Още веднъж, огромно Благодаря!
ОтговорИзтриванеИ аз благодаря за доверието! Радвам се че ви е харесала.
ИзтриванеНяма човек който я е опитал да не я хареса и направи!
Лютеничката стана невероятно. Благодаря за рецептата.
ОтговорИзтриванеМного се радвам ,да ви е сладко! :)
ИзтриванеЕто това е най-вкусната лютеничка. Миналата година направих 2 дози на майтап и детето само от нея иска. Тази година ще правя само от нея. Страхотна рецепта. Благодаря.
ОтговорИзтриванеБлагодаря зя даверието!
ИзтриванеНе разбирам как ще омекнат зеленчуците ще се варят лиили ще пържат?
ОтговорИзтриванеСупер рецепта. Лютеничката е много вкусна. Благодаря на авторката. Мъжа ми и децата страшно я харесаха. Пак ще правя, защото замина ��
ОтговорИзтриванеАз затова и я преработих да е с повече чушки и наистина се получи страхотна и лека лютеница.Радвам се ,че и на вас е харесала!
ИзтриванеБлагодаря ти миличка за хубавата рецепта направих я даже я препратих и на приятелки и на дъщеря ми. Страхотна стана хем бърза и много вкусна. Бъди жива и здрава И огромно. Благодаря.
ОтговорИзтриванеИ аз благодаря за доверието и се радвам ,че ви е харесала!
ИзтриванеКак ври - с капак или без?
ОтговорИзтриванеБез капак
ИзтриванеБлагодаря за рецептата много вкусна стана вече направих 2дози децата много я харесаха
ОтговорИзтриванеРадвам се че ви е харесала!
ИзтриванеПробвала съм, на си има люспички дори и да се пасира. Не Е КАТО С ПЕЧЕНИ ЧУШКИ. У дома не я харесаха. Сори
ОтговорИзтриванеВсеки си има вкусови качества и всеки си решава сам .Аз на никой не съм я натрапила да я прави! Бъдете здрави!
ИзтриванеАз я направих, но с печени чушки. Стана превъзходна. Всичко друго е по рецептата.
ИзтриванеЛютеницата се получи страхотно,малко по течна е отколкото трябва но все пак стана вкусна.Излезнаха ми 3 големи буркана от кис.краставички и 10 малкиот сладко.Следващата седмица ще направя пак - бързо е,лесно и много вкусно.
ОтговорИзтриванеП.С. Стерилизирах и ги за не повече от 20-25мин от момента на слагане на котлона.
Още малко варете за да се изпари водата за да стане по гъста.Малко рано сте пасирали.Стерилизацията за време е добре!
ИзтриванеВиждам, че капачките са различни и искам да питам дали са нови или ползвате тези, които са си били на бурканчетата в оригинал.
ОтговорИзтриванеСъщите от бурканите са,не са нови.
ИзтриванеВсички ли слагате оцет в лютеницата?
ОтговорИзтриванеА патладжана бели ли се?
ОтговорИзтриванеНА СНИМКИТЕ ЯСНО СЕ ВИЖДА ,ЧЕ Е ОБЕЛЕН!
ИзтриванеВие ако искате не слагайте оцет,аз слагам, защото е по апетитна така.
ОтговорИзтриванеСъс зелени чушки дали ще стане? Просто идея
ОтговорИзтриванеМного хубава става!
ОтговорИзтриванеБлагодаря!