Последователи

петък, 12 юни 2015 г.

ПУХКАВ МЪРЗЕЛИВ ТУТМАНИК




Имам рецепта за бърз тутманик но ми се искаше и друга да направя по различна от моят.
Разтършувах се във Гугъл и намерих тази на Илианка Щъркелово гнездо
Нищо не съм променяла и ще ви я копна направо и рецептата за да не се променя първоизточника.Влезте в нейният блог и потърсете още куп такива рецепти.
Илианка благодаря мила за прекрасната и бърза рецепта.



Продукти:

250 мл топла вода
3 яйца
300 г кисело мляко
1 к.л. сода за хляб
1 кубче прясна мая
7 с.л. олио
1 ч.л. захар
1 с.л. сол
700 г брашно

250-300 г сирене
50 г разтопено краве масло.


Маята се разтваря в топлата вода със захарта, добавят се 5-6 с.л. брашно, разбърква се и се оставя да шупне.
В голяма купа се сипва пресятото брашно.
Прави се кладенче, в което се слагат леко разбитите яйца, олиото, солта и разбърканата с киселото мляко сода.
Добавя се и маята.
Всичко се разбърква до получаване на много гъсто и лепкаво тесто.
Купата се покрива с чиста кърпа и тестото се оставя да втаса.
Правоъгълна тава (голяма с размер 25/40 см) или друг вид голяма тава се намаслява по дъното и стените или се покрива с хартия за печене.
Половината тесто се изсипва вътре и с намаслени ръце (защото е много лепкаво) се разстила равномерно.
Поръсва се натрошеното сирене и се залива с разтопеното масло.
Отгоре се изсипва останалото тесто и отново с намаслени ръце се покрива пласта сирене.
Пече се на 170* като фурната не се загрява предварително.
Като се извади от фурната се напръсква с вода, за да омекне, покрива се с чиста кърпа и се оставя 15 минути да си почине.

3 коментара:

  1. Какъв е пухкав само, чудесен тутманик! Пък и бърз. :)
    И докато си въздишам по него, Зиче, имам една молба към теб. :) Може ли да ми дадеш имейл за връзка? Или пък ми пиши на моя (mousseofcoloursanddreams@gmail.com), защото имам едно важно питане към теб. :)
    Благодаря предварително!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Здравче, чак сега виждам :)
    Много е хубав тутманика. Радвам се, че сте си разнообразили менюто с тази рецепта и благодаря за доверието!

    Вкусен поздрав от Ловеч,
    Илиана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Илианче още много пъти се прави и все прекрасен беше!
      Благодаря за рецептичката ,мила!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...