Последователи

събота, 29 април 2017 г.

Солени кифлички със сирене и кашкавал






1ч.ч.=(240 мл)
продукти

1 ч.ч. . топло прясно мляко
1 ч.ч. - топла вода
1 ч.ч. - олио
7 с.л. -захар
1 ч.л. -сол
½ пак. (20 г) прясна мая /или 1бр 7гр.-суха/
около килограм брашно
1 жълтък за намазване
сирене за плънка
семена и настърган кашкавал за поръсване



Начин на приготвяне:

Маята и 1 с.л. захар се разтварят във водата.
Ако е суха направо се сипва в брашното.
В купа се слагат 3 ч.ч. от предварително пресятото брашно.
В кладенче в средата се сипва сместа с маята, млякото, олиото.
Сипва се захарта и солта.
Разбърква се с лъжица.
Меси се до средно меко и еластично тесто като постепенно се добавя от останалото брашно.
В машината си знаете как се меси, аз в машина я замесих като сложих всички продукти и месих ,да не маже под бъркалките и да се събере тестото на топка.
ОФОРМИХ ВЕДНАГА!!!
Разделих тестото на 2 топки и разточих на тънко голям кръг.
Нарязах на дълги и тесни триъгълници.
Слагам сиренцето в широкият край на триъгълника и завивам крайчетата .
Започнах да навивам, като леко издърпвам тънкия край да се разтегли.
Редя в тава, покрита с хартия за печене.
Втасват 40-50 минути на топло или завито с кърпа във фурната на 50 градуса.
Хубаво изчакайте да удвои обема си и тогава печете!!!
Мажа се с жълтък.
Поръсих със семена-маково семе.
Пекох на 180°C за около 30- 40 минути.
Хубаво препечете да стане хрупкава коричката ,а вътре да са пухкави.
Преди да ги изкарате наръсете малко настърган кашкавал отгоре и за две минути препечете да се стопи кашкавала.
Плънката е по желание ,солена или сладка ....
Може, вътре и кашкавал да сложите, или някакъв мармалад.







2 коментара:

  1. Здравче,
    колко броя кифлички приблизително се получават от тази доза ? Питам защото ми трябват за почерпка на доста хора в близко време.Чудесни са се получили .Не е ли малко 20 / 7 / грама мая за 1 кг.брашно ?
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Елена ами около 20-25бр. зависи колко големи ще ги направиш ,може и по мънички да станат.Много е хубава рецептата и винаги за кифлички става и за солени и за сладки.
      Маята винаги така слагам за тесто до килограм даже и килограм и сто понякога и винаги се получава много хубаво и пухкаво.Многото мая прави тестото жилаво и винаги намерисва на мая .Това с маята и за питите така процедирам.
      Поздрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...