Последователи

ТЪРСИ РЕЦЕПТИ В БЛОГА!

понеделник, 19 юни 2017 г.

УШМАР



Това е пак от Родопските ми традиционни ястия.
Аз не бях го яла от дете.
Мама нали ми беше на гости та я накарах да го направим защото в спомените ми е останало колко вкусно ястие беше.
По принцип в Родопската кухня се използва само домашно масло за готвене.
За това и всичко става много вкусно.
Вярно е ,че не е за диетуващи ,но си струва човек да се прежали и да опита тези уникални гозби.
Ушмара става на конци от кашкавала и е безумно вкусен.
Ушмарат е овчарски специалитет синдирмьо и обикновено овчарите са го приготвяли с прясно обезсолено овче сирене.
То е ястие богато на мазнини и белтъчини.
Правило се е в празнични дни,като основно ястие или на скъпи гости когато са им гостували.



Ето и
ПРОДУКТИТЕ
200мл.-вода
200гр.-кашкавал
1пакет 125гр.-масло
сол ако е необходимо, защото кашкавала е солен
150-160гр.-царевично брашно но ако нямате може и с царевичен грис,пак става.


ПРИГОТВЯНЕ

В тенджера сложих водата ,нарязах и кашкавала в нея,също и маслото.
Осоляваме ако има нужда.(ако кашкавала е солен не солете!)
Бърках постоянно да се разтопи кашкавала да стане на конци.
Прибавих по лъжички царевичният грис при непрекъснато бъркане.
Бърках докато се отдели маслото и ушмара започна да се събира на топка и се отдели от тенджерата.
Извадих и сервирах веднага защото се консумира топло.
Когато изстине ефекта на конците от кашкавала се губи.

Горещо ви препоръчвам опитайте това ястие с което преди векове са посрещали скъпи гости .
Посрещнах ви и аз, защото и вие за мен сте скъпи гости в моето кътче.











10 коментара:

  1. Здравче,
    доколкото разбрах ушмар и синдирмьо е едно и също ястие.Имам и за двете записани рецепти.Знам,че се приготвя от прясно овче сирене, масло и царевично брашно.
    Чудесно е, поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Ти ме разби, Зиче! Страхотна си! Обожавам Родопите, но това чудо не бях яла! Запазвам си го в любимите за приготвяне! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. Не само че не сме яли, но не сме и чували за такова ястие. Обаче ни прозвуча страшно апетитно! Съвсем скоро ще го опитаме. Благодарим за рецептата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много хора и от Родопите не го знаят но е безумно вкусно!ДАНО ДА СТЕ СИ ГО ПРИГОТВИЛИ И ДА ВИ Е ХАРЕСАЛ!

      Изтриване
  4. Много интересно, за пръв път виждам! Записвам си за проба:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много хора и от Родопите не го знаят но е безумно вкусно!

      Изтриване
  5. Благодаря за прекрасната рецепта, Здравче! Обожавам твоя край и неговите вкусотии! Ако си намеря прясно овче сирене, по същата технология и с тези пропорции ли да действам?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да мила така се прави ,макар и на око всичко се случваше при баба.

      Изтриване
  6. Имам рецепта за едно подобно нещо, но май от друг край на България - Бел муж (Бял мъж)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До колкото знам ,бял мъж се прави със бяло брашно и с Ушмара няма как да е подобно.

      Изтриване