Последователи

неделя, 6 септември 2015 г.

Лазаня "Мацата"




Направена от Вики,на баба отмяната и много, много се радвам ,че се старае и има желание да готви.
Вече мога да съм спокойна, кой ще продължи да поддържа блога ми :)
А вкуса беше  невероятен и горещо препоръчвам.



ПРОДУКТИ
Лазаня Мацата
2 глави лук,
5-6 скилидки чесън,
250гр. кайма
гъби
1/2 буркан -домати
1 чушка на ситно
1 морков настърган
сол
млян черен пипер,
босилек,
чубрица
и малко сух магданоз

ПРИГОТВЯНЕ
Слагам Мацатата да се свари и на студена вода я измивам в гевгир.
През това време нарязвам и настъргвам зеленчуците.



Задуших 2 глави лук,5-6 скилидки чесън,прибавих каймата ,която предварително е намачкана с една чаша вода .....



После нарязаните гъби.
След като се позадушат и те , добавих доматите/може и пюре/,моркова,чушката  .
Посолих на вкус и сложих подправките....(млян черен пипер,босилек,чубрица и малко сух магданоз)



Отделно си направих бешамел сос с прясно мляко.

Продукти:
40г -краве масло
2с.л.- брашно
2ч.ч. -прясно мляко
2 жълтъка от пресни яйца.
сол
топено сирене

Приготвяне:
Кравето масло се слага в тиган на включен котлон да се разтопи.
Брашното се разтваря в хладка вода да стане на кашица.
Когато маслото се разтопи се добавя брашнената кашица и се бърка непрекъснато.
За малко тигана се оттегля от огъня.
Налива се прясно мляко и съда отново се връща на котлона.
Бърка се непрекъснато с дървена лъжица или шпатула.
Трябва да се получи гладък и леко гъст сос.
Добавих нарязаното на парчета топено сирене с непрекъснато бъркане на котлона до стопяването му.
След като Бешамелът стане готов се сваля от огъня.
Поръсва се сол и се добавят двата жълтъка.
Бърка се със лъжицата докато се получи еднородна смес.



В тава се реди Мацатата която предварително е сварена ,заливам с бешамел,после сместа от каймата,ръсвам малко пармезан (може и кашкавал).
Така докато свършат продуктите.
Отгоре завършвам със сос Бешамел и обилно настъргвам кашкавал.
Пека на умерена фурна до златисто.

1 коментар:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...