![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiSa6JjnJ-NO5v3mqcEfDaRUHG3Atan4L2OO27eksQ9RlBTgdx7ddN5Akcuk5dRY9m9R3_zL55gI3Ngk5wdvlH8Nx1l-0oHcq9JriQFRz-_ErjBDFsBGw0naDKlCYa1l9Cp5W4E3Uu_eVE8/s640/%25D1%2582%25D0%25BE%25D1%2580%25D1%2582%25D0%25B0+1.jpg)
Палачинките
Продукти за около 20-24бр палачинки.
250 гр.-брашно;
0,5 литра -прясно мляко (може да се замести наполовина с вода)
3 големи или 4 малки - яйца
1 с. л.- пудра захар;
1 - ванилия;
1 с.л.- олио;
20 грама разтопено масло.
ПРИГОТВЯНЕ:
Брашното се слага в дълбок съд.
Прави се кладенче и в него се изсипват яйцата, разбити като за омлет (или едно по едно).
Сипва се бавно половината мляко, бие се 2-3 минути, за да се получи гладка смес.
Прибавя се солта, олиото, разтопеното масло, пудрата захар и ванилията. Изсипва се втората половина от млякото.
Похлупва се сместа и стои половин час на стайна температура преди пърженето.
Ако искаме да направим много фини палачинки, предварително разбиваме белтъците на сняг.
Палачинките могат да се направят и само с вода – тогава стават много леки, но не чак толкова вкусни.
Ако са само с мляко, стават по-дебели и плътни.
Мазнината се добавя в тестото, за да не залепват после при пърженето в тигана.
Пекат се в тефлонов тиган или сач на слаб огън.
Не е нужна тигана да се маже с мазнина ,много хубаво се отлепят .
ЗА КРЕМА
продукти:
1 литър-прясно мляко
5с.л. -захар за карамел сипва се по чашите или купичките.
1 ч.ч.-захар
3 пълни с връх с.л. -брашно
3 - жълтъка,
ванилия
тези три неща се смесват добре с малко водичка или мляко да стане каша.
ПРИГОТВЯНЕ
1 литър- прясно мляко завира и се прибавя карамела в прясното мляко докато се разтвори напълно при непрекъснато бъркане.
Тогава сложих сместа за крема.
Когато се сгъсти махнах от котлона и оставих да поизстине крема .
В купа подходяща по размер за да се събере диаметъра на палачинката слагаме най отдолу палачинка ,крем ,палачинка ,крем и така доколкото искате да е висока тортата ,като завършвам с палачинка.
Сложих съда в хладилник за около 1ч. да се изстуди хубаво.
Трите белтъка + 1ч.л.- оцет + 100гр .захар се бият на гъст сняг , намазах тортата отгоре и украсих с вишни.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiDkQq33-j_DBjIh1ZGw9j56z3iLidNGHUiba1c201UgIYR9LQPLDW2QhpDhMZy6uhUvuc8I2iQzGWTqL3dkic2OVeDVlQfGNZgMh4ELLX6iNTPhliXiRMTo0hkLmkm4rYujdeUfgx5-1x5/s640/%25D1%2582%25D0%25BE%25D1%2580%25D1%2582+2.jpg)
Зиче, чудесна тортичка! Колко внимание само си й отделила, ама съм сигурна, че вкусът е вълшебен! :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и да ви е сладко вкъщи. :)
Зиче, чудесна е тортичката. Със сигурност ще опитам! Поздрави и усмихната седмица!
ОтговорИзтриване