Последователи

понеделник, 9 май 2016 г.

Пита Симка



Рецепта на Simka Georgieva една невероятна жена и невероятните и пити.
Пиша рецептата и с която прави нейните красиви творения с тестото.
Моята не се получи, защото бързах и нямах време да я  оформям но беше много вкусна.
Аз имам почти същата рецепта ,но ето нейната направо от извора.



За 1 кг. брашно - половин кубче мая,
500 мл. течност (само вода, само прясно мляко или двете в различни съотношения),
по 1 с.л. захар и оцет,
сол,
1-2 с.л. олио - за тестото, и отделно за намазване (щедро) при оформяне,
2 белтъка (жълтъците за намазване отгоре).
Омесвам до гладко тесто - да не е нито твърдо, нито меко.
Престоява 10-тина минути.
Разделям на части, оформям на топки и веднага оформям питката.
Докато оформям питката тя почти втасва.
Ако не е втасала достатъчно - оставям допълнително да втаса.
Намазвам с жълтъците.
Пека в загряна предварително на 200 гр. фурна - 40-50 минути.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...