Последователи

вторник, 13 септември 2016 г.

Едро смляна лютеница в тенджера - бърза и много вкусна



Мързелив човек ,жив дявол та и аз така..даже и в тавата ми се видя ,че бавно става мързеливата лютеница. та ето я измишльотината ми от днес ,но съм безкрайно удовлетворена от резултата.
Стана за 40 мин. и половината, децата си я изядоха, още топла ,топла.
Никой повече, не може да ме накара, да вися да пека чушки ,патладжани и т.н....
Толкова е хубава ,че не я заменям за никоя друга.
Не мога да ви кажа, колко бурканчета става от тази доза,поради липсите  още  топла, но това,не е най-важното.
п.п.от 7 до 9 бурканчета от лютеница 350 гр.в зависимост чушките колко са големи и месести.

Това са бурканчетата от една доза






В дълбока тенджера в нея става по хубаво и лесно , слагайте в тенджера 5л.



15бр.- ГОЛЕМИ -червени чушки /ако са малки поне 20бр./
7 бр.-домати за консерва или пюре пълни 4с.л.
1 малък- патладжан
3 големи- моркови

100гр. захар
100мл.-винен оцет
1с.л.- сол
1ч.ч./200мл./- олио може и 300мл. ако искате да е по мазничка


подправки черен пипер, кимион на вкус
1/2 връзки магданоз/ ПО ЖЕЛАНИЕ/

Приготвяне:
Ако използвате доматено пюре го сложете накрая на варенето да не ви загаря на дъното.
Всички други зеленчуци нарязах на парчета и поставих в ТЕНДЖЕРА 5л..
ТРЯБВА ТЕНДЖЕРАТА ДА Е ПЪЛНА С ЗЕЛЕНЧУЦИТЕ може да променяте видовете зеленчуци според вкуса ви.В къщи обичат повече да са чушките не доматите.
Тенджерата 5л.когато е пълна със зеленчуци, е съобразена за подправките,олио,оцет,сол,захар.....



Поръсих със солта, захарта,оцета и олиото.




Разбърках всичко и сложих на котлона да ври,и когато сместа се стопи и стана място, сложих и останалите нарязани чушки /които не се побраха първоначално/ и обърках.
Пържих на НЕ силен огън за да не загори ,докато остане на мазнина,като разбърквах от време на време.
Прибавих тогава и доматено пюре,и бърках поне 5 мин. непрекъснато да не загори.




Извадих тенджерата, когато беше готова сместа и добавих черен пипер, кимион и пресен магданоз на вкус.
Пасирах /трябва да е бързо оборотен за да смила  добре  /зеленчуците, може горещи, а може и поизстинали, зависимост от пасатора дали издържа на висока температура.
Колко едро ще пасирате е въпрос на вкус, аз оставих да има и частици, но ако желаете може да направите съвсем фина.
Ако гъстотата на сместа не ви допада, може да върнете тигана на котлона, още малко.
Опитайте на вкус дали е добре,и прибавете каквото ви липсва,сол,захар,подправки...
Готовата лютеница насипете в измити и подсушени буркани, затворете ги и стерилизирайте за около 15 минути, от момента на завиране на водата.



Извадете ги още горещи, като внимавате да не се изгорите и ги обърнете с капачките надолу, докато се охладят.
Готовата лютеница съхранявайте на тъмно и хладно място.

17 коментара:

  1. Страхотна е , Зиче! Ще я направя! Какво е "домати за консерва"? Изварени ли имаш предвид?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Домати за консерва са онези дългичките есени домати които са много плътни и са само за консервиране.

      Изтриване
  2. Здравче,
    и аз съм правила лютеница по този начин - нарязани сурови зеленчуци.Използвам лук, моркови, тиквички, пиперки, патладжани и домати.Даже накрая не я смилам, те се стопяват зеленчуците и стават като едро смляна лютеница.Понякога слагам дори и ябълка.И още докато е топла сместа пълня малки бурканчета, запечатвам веднага и обръщам.Завивам с одеало докато изстинат, без да ги стерилизирам.Още по - бърз и мързелив дори от твоя вариант.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели ,в къщи с кромид не се хареса ,миришело им на манджа ,за това и промених продуктите и така става супер щом само нея търсят между бурканчетата лютеница.:)
      Ще пробвам да запечатвам като тебе :)

      Изтриване
  3. С удоволствие ще я изпробвам и аз тази лютеница. Обичам такива "мързеливи" домашни рецепти.

    traiana
    Предполагам, че е имала предвид доматите тип Рома, малките и месестите, които се използват за консервиране.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Алби направи ли лютеничката? :)
      Благодаря за разяснението за доматите ,точно за тях става въпрос.

      Изтриване
  4. Нещо не ми стана ясно вода слага ли се

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. НЕ !Никъде не пише за вода...това е рецептата по горе.

      Изтриване
  5. Аз искам да попитам, ако плзвам обикновенно домате (понеже имам доста домашно) дали ще се получи и броя на доматите съшия ли да бъде?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Материала трябва да е пълна тенджера както съм я снимала ,а няма значение какви ще са ,може и с по малко чушки и повече домати...всичко може ,само да напълни тенджера 5л.
      успех!

      Изтриване
  6. Бог да Ви поживи за рецептата :-) Миналата година пекох в тава и се съсипах часове наред. Сега се справих за по-малко от 2 часа с рязането. Ще рискувам без стерилизация, затворих ги врящи. Станаха ми 9 бурканчета плюс малко за пряка консумация. Много вкусна, другата седмица ще врътна още една доза. Още веднъж, огромно Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря за доверието! Радвам се че ви е харесала.
      Няма човек който я е опитал да не я хареса и направи!

      Изтриване
  7. Лютеничката стана невероятно. Благодаря за рецептата.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...