Последователи

вторник, 13 септември 2016 г.

Едро смляна лютеница на тиган- бърза и много вкусна



Мързелив човек ,жив дявол та и аз така..даже и в тавата ми се видя ,че бавно става мързеливата лютеница. та ето я измишльотината ми от днес ,но съм безкрайно удовлетворена от резултата.
Стана за 40 мин. и половината, децата си я изядоха, още топла ,топла.
Никой повече, не може да ме накара, да вися да пека чушки ,патладжани и т.н....
Толкова е хубава ,че не я заменям за никоя друга.
Не мога да ви кажа, колко бурканчета става от тази доза,поради липсите  още  топла, но това,не е най-важното.



Продукти за 1 тиган 24см диаметър и 6см. висок:Въпроса е да се напълни с продукти тигана ,можете и да заместите някои и да увеличите някои,по ваше усмотрение.


10бр.- червени чушки + 5 за добавяне, когато се смалят продуктите в тигана
7 бр.-домати за консерва
1 малък- патладжан
3 големи- моркови
100гр. захар
100мл.-винен оцет
1с.л.- сол
1ч.ч./200мл./- олио
1/2 връзки магданоз
подправки черен пипер, кимион на вкус

Приготвяне:

Всички зеленчуци нарязах на парчета и поставих в голям тиган.
Поръсих със солта, захарта,оцета / или оцет + виното/ и олиото.



Разбърках всичко и сложих на котлона да ври,и когато сместа се стопи и стана място, сложих и останалите нарязани 5 чушки и объркайте.
Пържих докато остане на мазнина,като разбърквах от време на време.



Извадих тигана, когато беше готова сместа и добавих черен пипер, кимион и пресен магданоз на вкус.
Пасирах /трябва да е бързо оборотен за да смила  добре  /зеленчуците, може горещи, а може и поизстинали, зависимост от пасатора дали издържа на висока температура.
Колко едро ще пасирате е въпрос на вкус, аз оставих да има и частици, но ако желаете може да направите съвсем фина.
Ако гъстотата на сместа не ви допада, може да върнете тигана на котлона, още малко.
Опитайте на вкус дали е добре,и прибавете каквото ви липсва,сол,захар,подправки...
Готовата лютеница насипете в измити и подсушени буркани, затворете ги и стерилизирайте за около 15 минути, от момента на завиране на водата.



Извадете ги още горещи, като внимавате да не се изгорите и ги обърнете с капачките надолу, докато се охладят.
Готовата лютеница съхранявайте на тъмно и хладно място.

8 коментара:

  1. Страхотна е , Зиче! Ще я направя! Какво е "домати за консерва"? Изварени ли имаш предвид?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Домати за консерва са онези дългичките есени домати които са много плътни и са само за консервиране.

      Изтриване
  2. Здравче,
    и аз съм правила лютеница по този начин - нарязани сурови зеленчуци.Използвам лук, моркови, тиквички, пиперки, патладжани и домати.Даже накрая не я смилам, те се стопяват зеленчуците и стават като едро смляна лютеница.Понякога слагам дори и ябълка.И още докато е топла сместа пълня малки бурканчета, запечатвам веднага и обръщам.Завивам с одеало докато изстинат, без да ги стерилизирам.Още по - бърз и мързелив дори от твоя вариант.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели ,в къщи с кромид не се хареса ,миришело им на манджа ,за това и промених продуктите и така става супер щом само нея търсят между бурканчетата лютеница.:)
      Ще пробвам да запечатвам като тебе :)

      Изтриване
  3. С удоволствие ще я изпробвам и аз тази лютеница. Обичам такива "мързеливи" домашни рецепти.

    traiana
    Предполагам, че е имала предвид доматите тип Рома, малките и месестите, които се използват за консервиране.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Алби направи ли лютеничката? :)
      Благодаря за разяснението за доматите ,точно за тях става въпрос.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...