Последователи

четвъртък, 18 декември 2014 г.

МЕДЕНКИ ЗА КОЛЕДА




Меденките които правя всяка година и рецептата е много ,много стара и много сполучлива и вкусна.
Внучката и моята майка която е на 81год. вчера се справиха с украсата и глазурата.
Не ,че около тях не беше станало потоп,  но това е друга тема. smile3521
Аз съм доволна въпреки всичко ,че ми спестиха 3-4ч.време.newsm51ЕЕЕ..не са перфектни ,но са много вкусни ,особено след като поомекнат за Коледа.
Имам я рецептата в блога ,но отново я пускам за по- голямо удобство на вас мили приятели.smile3525



Ето и рецептата за около 120 бр.

ПРОДУКТИ
2-яйца
1/2 ч.ч.-захар
1 малко бурканче /от детска храна/ - мед
1ч.ч.- олио
1 пакетче - канела
3 бр. - карамфил счукан на прах
2с.л. -сода бикарбонат разтворена в 1с.л. оцет
около 1кг-брашно




ПРИГОТВЯНЕ
Замесих меко тесто от горните продукти както са подред .
Разточих на тънко около 0,5см .
С формичките изрязах и сложих в тави покрити с хартия за печене.
Пекох на 175 градуса докато станат златисти.
Оставих да изстинат хубаво .(процедирах така- единият ден пекох на другият украсявах)

ЗА ГЛАЗУРАТА
Пудра захар пресята през ситно сито. няколко капки сок от лимон
Няколко лъжици прясно мляко да стане на каша
Използвах и сладкарски перли .
Оцветих част от глазурата със сладкарска боя.
Нанасях краищата с пош и в средата с клечка за зъби.
Добавяйте от време на време по няколко капки прясно мляко и разбърквайте ,защото много бързо съхне глазурата и я покривайте с мокра кърпа.
Украсата е според вашата фантазия и малко сръчност за да се получат красивите Коледни сладки!



Когато се украсят с глазурата се нареждат една до друга да съхнат.Вече сухи/твърда глазура/ меденките се съхраняват във кутии за да омекнат до Коледа. Трябва им поне две седмици за това.

3 коментара:

  1. Чудесни са Здравче, добре са се справили близките ти - майка и внучка.Весело посрещане на предстоящите празници.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. С такива помощници си сътворила чудни меденки!
    Хубави празници, Здравче!

    ОтговорИзтриване
  3. Поздравления за всички вас-чудесни сладки сте измайсторили!Аз още се каня....

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...