Последователи

неделя, 25 декември 2016 г.

Питки за Бъдни вечер



480 мл.- хладка вода,
1к.ч.-олио,
1с.л.- сол,
2-3 с.л.-захар,
1 п.суха мая или 1/2 кубче мая,
6 ч.ч. (840 г) брашно /на мен ми отиде малко повече около килограм/

Начин на приготвяне:

Маята и 1 с.л. захар се разтварят във водата.
Покрива се с кърпа и се оставя настрани за 10-15 минути.
Ако е суха направо се сипва в брашното.
В купа се слагат 3 ч.ч. от предварително пресятото брашно.
В кладенче в средата се сипва сместа с маята, водата,олиото.
Сипва се захарта и солта./захарта може да намалите на 2с.л. ако не искате да ви сладни/
Разбърква се с лъжица.
Меси се до меко и еластично тесто като постепенно се добавя от останалото брашно.
Оформих ВЕДНАГА-/оформянето е по избор/.
Редят се в тава,28см. покрита с хартия за печене.
Втасва 40-50 минути на топло, или завито с кърпа във фурната на 50 градуса.
Хубаво изчакайте да удвои обема си и тогава печете!!!
Пека на 180 градуса.

1 коментар:

  1. Здравче,
    Честито Рождество Христово ! Честита Коледа !Весели, честити и благословени празници !Мир и благодат !
    Чудесни погачи за Бъдни вечер.Поздрави !

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...