Последователи

понеделник, 11 април 2016 г.

КЛИН на тиган с лапад



Ходих днес на поляната и си набрах лапад да си направя любимият ми родопски клин.В къщи ухае на родопско ястие ,масло и зеления и съм безкрайно доволна.




продукти за една голяма тава

1/2 п. - точени кори

1ч.ч./200мл./ - ориз
2ч.ч. бланширан лапад
4 бр -яйца
150гр- сирене
1с.л.равна-сол
1ч.л.-захар
200 гр -краве масло



приготовление:
В съд с вода и малко олио се слага оризът да се свари докато поеме водата но без да се развари.
Като поизстине се прибавят яйцата лапада,сиренето,солта,захарта и хубаво се обърква.
Обилно се намаслява тава,и малко олио се сипва, за да не залепва кората

Слагат се 3 кори така, че да излизат извън стените на тавата.
Изсипва се сместа ,изравнява се хубаво и се загръщат краищата на корите , слага се отгоре отново 3 кори като капаче.

Клина се пече на печка с дърва отгоре, или във фурната ,но само долният реотан да е включен.
След като се опече от едната страна се обръща на дъска или равен капак /нещо плоско и по голямо от тавата или тигана/прехвърля в друга тава или тиган пак обилно намазана с масло за да се опече и от другата.
Отгоре се маже обилно с масло.
След опичането и изваждането от фурната се завива с кърпа за да се задуши.
Този го правих на котлона  и стана супер.
Всичката тази смес може да се направи на тиган като се раздели на две плънката.По същият начин се прави както и с тавата, но се пече на котлона на слабо и се обръща за да се изпече и от другата страна.
Точно този е правен на тигана.






6 коментара:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...