Обожавам домашното сирене такова още меко и безсолно ...и ето на престраших се да пробвам.
Стана и то супер вкусно сирене.
Малко тънко го направих но следващият път, ще е както трябва.:)
Продуктите са само-
5л.-домашно прясно мляко и
25 капки - мая за сирене и кашкава
По 5 капки на литър
Така го направих
Млякото затоплих на котлон до телесна температура .
Така го направих
Млякото затоплих на котлон до телесна температура .
Леко да е топло на пръста ви. НЕ СЕ ВАРИ!!!!
Добавих 25 капки мая и разбърквам много добре.
Оставих завито с одеяло за 2ч, докато се пресече и стане твърдичко като кисело мляко.
Отделя се много суроватка това да не ви притеснява.
След това се отвива и с нож се нарязва на малки калъпчета. Слага се отново капакът, за да не се напраши сиренцето и се оставя за още 60 минути да се утаи суроватката. След това подсиреното мляко се изсипва в леко навлажнен тензух и той се завързва на бохча. Оставя се да се изцеди суроватката от сиренето. Най-добре е цяла нощ.
След това сиренето както е в цедилката го затиснете с тежести, за да се оформи. Оставете така поне за 6 часа. Нарежете го на отделни парчета след това и ги накиснете в саламура, за да се осоли. След като се отцеди, се нарязва на парчета и се слага в саламура.
Саламурата се прави от суроватката и сол на вкус.
Зрее на температура 12 градуса до готовност 40 дни.
Ние го обожаваме безсолно и така си го ядем :)))
Добавих 25 капки мая и разбърквам много добре.
Оставих завито с одеяло за 2ч, докато се пресече и стане твърдичко като кисело мляко.
Отделя се много суроватка това да не ви притеснява.
След това се отвива и с нож се нарязва на малки калъпчета. Слага се отново капакът, за да не се напраши сиренцето и се оставя за още 60 минути да се утаи суроватката. След това подсиреното мляко се изсипва в леко навлажнен тензух и той се завързва на бохча. Оставя се да се изцеди суроватката от сиренето. Най-добре е цяла нощ.
След това сиренето както е в цедилката го затиснете с тежести, за да се оформи. Оставете така поне за 6 часа. Нарежете го на отделни парчета след това и ги накиснете в саламура, за да се осоли. След като се отцеди, се нарязва на парчета и се слага в саламура.
Саламурата се прави от суроватката и сол на вкус.
Зрее на температура 12 градуса до готовност 40 дни.
Ние го обожаваме безсолно и така си го ядем :)))
Ехааа.... това се казва хубаво домашно сирене. Браво, Здравче! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеЛюси ,обожавам го такова и безсолно.Стана супер!
ИзтриванеСилно те прегръщам.
Ох,такова меко го харесва и Боби,та ще взема да му направя.Вижда се лесна работа....Супер ти се е получило, Здравче!
ОтговорИзтриванеЖиве и аз си мислех ,че е много деликатна работа ,но изобщо не е трудно за направа.Ще си правя вече и сиренето, то вече по магазините не знаем какво ядем!
ИзтриванеПоздрави и прегръдки от мен!
Чудесен резултат! Бравос!
ОтговорИзтриванеБате, стана и то много добре ,чак не повярвах ....
ИзтриванеМного вкусно беше.
Впечатлена съм! Явно ще се прави и у нас! Благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриванеПетя, придържай се към рецептата и ще стане,сигурна съм!
ИзтриванеПоздрави!
Поздрвления за хубавата идея ! Колко време трябва да зрее ?
ОтговорИзтриванеВ къщи никога не е останало да зрее ,за това не мога да ви отговора на въпроса.
ИзтриванеХапваме си го така прясно и не осолено.
Здравче,
ОтговорИзтриваненавремето моята баба правеше страхотно сирене.Не вареше млякото, още след издояването го прецеждаше и капваше маята.Но суроватката заедно с морска сол е саламурата.Сиренето зрее 2 - 3 месеца и става чудно.Но от овче мляко става много вкусно и прекрасно сирене.А кравето мляко е по - рядко.Навремето и биволското мляко е било много гъсто, както и овчето мляко.Този е начинът за правене на вкусно сирене - без варене на млякото и саламура - суроватка + морска сол.
Поздрави !
Супер и аз ще си направя
ОтговорИзтриванеСупер и аз ще си направя
ОтговорИзтриване