Последователи

ТЪРСИ РЕЦЕПТИ В БЛОГА!

неделя, 17 юни 2018 г.

Пестил от кайсии



Продукти:
2 кг -кайсии /измити и изчистени от костилките/,
1 кг захар,
1 с.л. пектин или на Д-р Йоткер продукта за сладкото и мармаладите



1бр. ванилия по желание/може и малко настъргана лимонова кора или лист индрише.(аз на кайсията НЕ сложих нищо ,достатъчно ароматна си е )


Приготвяне:
Нарязаните и почистени плодове слагаме в дълбока тенджера, наливаме 500мл. студена вода и добавяме ароматизатори по желание.
Варим на умерен огън под похлупак докато омекнат – около 45мин.
След това пасираме всичко и прецеждаме през цедка.(АЗ САМО ПАСИРАХ то не остава нищо за прецеждане, ако е хубав пасатора )
Трябва да се получи каша с гъстотата на боза.
Връщаме в тенджерата ДОБАВЯМЕ ЗАХАРТА ОБЪРКАНА С ПЕКТИНА и варим 25 мин на силен огън, при постоянно бъркане.
Като започне да пръска сместа, намаляваме на умерен /слаб/ огън и доваряваме още 45-60мин..
Трябва да се получи гъста консистенция – като се бърка с бъркалката да прави черта по дъното на съда в който се вари. Или сместа да пада от лъжицата на «едри парцали», а не на струйка. Насипете пестила в бурканчета, запечатайте и оставете да стегне.
Можете да го насипете в някаква форма, оставете го да изстине и покрийте плътно с пергаментова хартия.
Оставете на тъмно, сухо и хладно място за съхранение.

Този пестил може да се направи със плодове по ваш избор....
ябълки, круши, ягоди ,череши, сливи ,кайсии праскови и всичко каквото се сетите.



~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~
При използване на снимки,рецепти и всичко от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...