Последователи
ТЪРСИ РЕЦЕПТИ В БЛОГА!
сряда, 17 август 2016 г.
ПОСТНА ПОГАЧА
Продукти:
20 гр прясна мая
400 мл топла вода
1 с.л. захар
2 с.л. зехтин /олио/
1 с.л. лимонов сок /оцет/
1 с.л. сол - равна
750-800 гр брашно
Начин на приготвяне:
Разтворих маята и захарта в 100 мл топла вода и малко брашно, покрих и оставих да шупне 10-15 минути.
В голяма купа изсипах течните продукти и втасалата мая,и разбърках.
Постепенно прибавих пресятото брашно и солта, като бърках с лъжица.
Когато тестото започна да се отделя от стените на купата, извадих го върху набрашнена повърхност и омесих ,прибавяйки по малко брашно.
Тестото трябва да е меко, за да стане пухкава и мека погачата.
Намазних голяма купа и сложих тестото, покрих с кърпа и оставих на топло да втаса до удвояване на обема – около 1 час.
Изсипах втасалото тесто върху работния плот, разделих на 6 равни части.
Трите направих на фитили и ги усуках ,всеки навих на кравай с малка дупка и наредих като детелина в средата на тавата от фурната покрита с хартия за печене .
Останалите 3 топки, всяка разточих на дълги елипси и нарязах двата края на ленти на всяка от корите .
Поръсих обилно с маково семе.
От горният край започнах да премятам всяка лента ту от едната ту от другата страна една върху друга (все едно пирог както се плете).
Плитките ги увих от външният край на кравайчетата .
Оставете под кръпа да почине 20 минути.
През това време направих тесто от малко брашно и вода.
От него направих розичките за украсата.
Наредих ги върху втасалата питка и сложих в предварително загряна фурна до 180 градуса.
Печете питката 20-40 минути, ако погачата се запича много бързо, може да намалите температурата до 160 градуса.
Готовата погача намажете още топла с разтвор от 1 с.л. захар, 1 с.л. вода и няколко капки зехтин/олио/.
Аз я намазах с мед .
рецепта на Ева Тонева
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Здравче,
ОтговорИзтриванемного красива погача.Аз постните погачи ги правя като отгоре ги украсявам със сусам, мак, ядки или сушени плодове.Но и твоята погача е прекрасна.
Поздрави !
Ели ,и аз обикновено така ги правя но тази беше за специален човек.:)
Изтриване