Последователи

вторник, 11 ноември 2014 г.

Усукан хляб и франзели



Обожавам зимата заради това ,че правя хляб всеки ден и къщата ми ухае на фурна и топъл хляб.
Не правя хляба по рецепта ,а в момента каквото се сетя слагам и така всеки път е по различен .
Това е поредната рецепта която ви предлагам.



ПРОДУКТИ
200мл.-прясно мляко
300мл.-вода
8с.л.-олио
1с.л.-сол
1с.л.-захар
1с.л.-оцет
1бр. суха мая на Йоткер 7гр./или 1/2 кубче жива мая/
около 900 гр. брашно




ПРИГОТВЯНЕ
Затоплих млякото и водата да станат топлички но не врели.
Направих кладенче + маята в брашното и с пръстче разбърках.
Сложих и останалите продукти в кладенчето и омесих средно меко тесто.
Разделих на две тестото.
Първата част ,направих на дълъг фитил като хубаво набрашних и сгънах на две и усуках фитил.
Сложих в тава постлана с хартия за печене.
Другата половина я разделих на две и оформих на франзелки като накрая хубаво набрашних.
Сложих ги и тях в тавата до хляба.
Нарязах франзелките с ножче бръснарско на фигурки.
Покрих ги с кърпа и сложих във фурната на 50 градуса да втасват.
Когато втасаха и удвоиха обема си включих фурната на 180 градуса и пекох до хубаво зачервяване.
Да ви е сладко!

13 коментара:

  1. Вкусни ,топли,уханни франзелки,хлебчета-нямаш равна,Зиче.....Скоро не съм правила ,но тези дни ще направя франзелки за децата.На вечеря зарадваш златния майстор Тони с твоите вкусотии-азнам азззззз....Прекрасни сте двамата-прегръщам ви и ви целувам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Живе ,и аз те прегръщам силно !
      Майстора си го гледам ,няма начин нали си ми е половинчо! :)
      Целувки!

      Изтриване
  2. Аз снощи пък ти правих рамазанката :) .... А тези тук хлябове каква коричка имат отдолу самооо, чудни са, аморе :)!
    Прегръдка и от мен и хубав следобед!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Скоро не съм я правила рамазанката Аморе ох то кое по напред .... хляб в къщи всеки ден правя и то забравям за такива вкусни като рамазанката.
      Целувки!

      Изтриване
  3. Искам и аз да правя хляб всеки ден, ма това значи да го ядем за закуска. Обичам твоите творения, Зиче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодаря Мъхче. Прави хляб и си го яжте и за закуска :)

      Изтриване
  4. Майсторка си и това си е!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Прекрасен хляб си направила, Здравче! Как си мечтая и аз да можех всеки ден да приготвям домашен хляб, но няма как.
    Рецептата с удоволствие ще опитам, хлебчето изглежда чудно!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Танче, не е сложно то просто е навик и даже мерки не е нужно да мериш...аз заради вас меря за да го запиша иначе правя така на око.
      Ще чакам да се похвалиш ,ако го направиш!

      Изтриване
  6. Чудесна рецепта, Здравче! Много харесва тестените предложение, защото за мен са още малко мистерия, но напредвам и в тази област. Благодаря за прекрасната рецепта! поздрави от сърце!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Люси, свиква се ,а тестото иска любов и дадеш ли му я се получава!
      Поздрави най сърдечни и от мен!

      Изтриване
  7. Благодаря ви момичета ,наистина много хубав стана ,но лошото е ,че аз един и същи хляб не мога да направя и за това си пиша ,пиша когато слагам продуктите на всеки хляб.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...