Последователи
ТЪРСИ РЕЦЕПТИ В БЛОГА!
четвъртък, 20 ноември 2014 г.
Рачел от тиква
От отдавна не съм правила речел и направо си бях забравила как се процедираше .
Спомних си че ТИЛИЯ беше правила и потърсих в блога и В кулинарният свят на Тилия
Точно това търсех и толкова съм доволна от резултата.
Тиле, сърдечни благодарности за рецептата ,върна ме в детството ми когато всяка зима имаше буркани пълни с речел при мама.
Рецептата я копирам защото продуктите и мерките са същите само аз използвах гасена вар, и направо в млякото сложих тиквите, а не в утаената вода.
Продукти
2 кг тиква
2 кг захар
1 л вода
2 ч.л. лимонена киселина
за ароматизиране - индрише
орехови ядки
За варната вода –
3 препълнени супени лъжици хидратна вар
4 л вода
/или 150 г. гасена вар в 5 л вода/
Приготвяне
Приготвяне на варната вода
Първо се приготвя т. н. „варно мляко”.
Хидратната вар се разтваря във водата.
Трябва внимателно да се работи с нея, защото много лесно се разнася във въздуха, за да не се вдиша.
Поставя се в съда и постепенно се налива малко вода, първо да стане на кашичка и след това се долива останалото количество вода.
Цветът и гъстотата са като на прясното мляко.
Престоява 2 – 3 часа.
Разбърква се няколко пъти и след това се оставя варта да се утаи на дъното.
Варната вода е водата, която остава отгоре на утаилата се вар (бистрата течност)
След като се утаи напълно, внимателно се отлива, за да не се размъти, (на дъното на съда остава утаилата се вар),
След което се прецежда през тензухена кърпа или марля сгъната в няколко слоя.
Тиквата се измива и нарязва на парчета, удобни за по-нататъшна обработка.
Почистват се от семето и меката част и се обелват.
След това се режат на резенчета с дължина 3 – 4 см и дебелина около 1,5 см, за по-красиво с назъбено ножче за картофи. Държат се 2 – 3 часа във варната вода, като от време на време се разбърква.
Изваждат се и се измиват обилно няколко пъти с течаща вода.
Отцеждат се и се пускат във врящ сироп, приготвен от захарта, разтворена във водата.
Рачелът се вари до сгъстяване.
Малко преди отстраняването му от огъня, се прибавят лимонената киселина, индришето и ореховите ядки.
Насипва се в сухи, затоплени буркани от конфитюр.
/ АЗ ОЩЕ ТОПЪЛ ГО СИПВАМ РЕЧЕЛА И ТАКА СЕ ЗАПЕЧАТВАТ БУРКАНИТЕ БЕЗ ВАРЕНЕ/
Затваря се херметически с капачки и бурканите се обръщат върху тях.
След като изстинат се прибират за съхранение.
За по-голяма сигурност може да се стерилизират 5 минути.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Здравче,
ОтговорИзтриванеприпомни ми детските години, когато баба ми правеше рачел .Винаги сме имали много тикви на село и много ги обичахме.Това е рецепта от старата българска кухня, благодаря ти сърдечно за представянето и снимките.
Поздрави !
Ерена и аз винаги свързвам Речела с моето детство.
ОтговорИзтриванеВинаги имахме речел за цяла зима. Това е същият както и тогава и ако знаеш с каква любов го правих ,оххх направо голям кеф. Стана страхотен и ако имаш как да го направиш ,прави !
Прегръдки!
Как го обичам само, уважавам търпението и любовта ти към кулинарията, Здравче, определено изисква истинско желание и доста отделено време за приготвянето му, но резултата си заслюжава усилията!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави!
Танче така е наистина храната иска търпение и любов ,много любов за да стане.
ИзтриванеПрегръдки!
Колко ме е яд... Лятото правих рачел и аз - точно по рецепта на Тили. Никога нито бях опитвала, нито бях приготвяла. Получи се чудесен (макар печена тиква повече да уважавам ;)), но наскоро реших да отворя бурканче и... Беше си заминало - вкиснато отвътре, а тиквата мухлясала. Не знам защо се получи така... Погледнах, другите бурканчета бяха същите. Дано при теб няма подобен гаф, Зиче. Изглежда чуден рачелът ти!
ОтговорИзтриванеНо аз идвам и с още нещо - ето моята питка с кисело мляко, по твоята рецепта: http://mousseofcoloursanddreams.blogspot.com/2014/11/blog-post_20.html. Много ти благодаря, получи се страшно вкусна! Е, не така красива, но и това ще науча един ден...
Поздрави!
Гери ,според мен си го наляла студен не врял в бурканите и не се се запечатали,или не е хубаво сварена тиквата ,иначе не мога да си го обясня защо така се е получило при теб.
ИзтриванеВидях питата ти станала е невероятна и съм сигурна че е била много вкусна защото си я омесила малко по мека личи си от това ,че фигурите са се разлели малко. Аз винаги когато си е за нас питката я правя малко по мека защото вкусовите качества не могат са се сравняват с тази на питата направена от по твърдо тесто . Тъй ,че да знаеш за твърдостта на питите.
Хайде прегръдки!
Здравче, много се радвам че съм те върнала години назад с приятен спомен за нещо много вкусно!
ОтговорИзтриванеНадявам се да нямаш проблема на Гери! :)
Прегръдка!
Тиле, в къщи няма да го оставим да се развали бъди сигурна ,а и аз като сипвам вряло в бурканите се запечатва перфектно.
ИзтриванеБлагодаря ти приятелче!
И аз го сипвах врял, даже майка ми ми помагаше, за да стане бързо. Може нещо друго да съм объркала. ;) Поне го опитах де! Рецептата на Тили е чудесна! Поздрави и на двете. :)
ИзтриванеГЕРИ, ДВА ДНИ СЕ ЧУДЯ ЗА ТВОЯТ РЕЧЕЛ И НЕ МОГА ДА СЕ СЕТЯ КАКВО Е СТАНАЛО?
ИзтриванеНо здраве да е ,пак си направи.
Прегръдки!
Јас секоја година варам Рачел .. но поразлична рецепта во однос на количината на водата и шекерот за сметка на тиквата... се мислам дека малку е количината на водата... останал рецепт од баба-мајка... на 1 кгр. исечена тиква -3 л. вода ставаме на тиква - зелникарка ја викаме, на крај е хрупкава на површината си, а внатре е како локум... Тиква неможе убаво да се свари во 1 л.вода, но можеби зависи и од самата тиква, Какво и да е - на сликите го гледам убаво е.. Нека ви е слатко и големи поздрави!
ОтговорИзтриванеНие слагаме 1кг тиква 1кг захар и 1но бурканче гликоза л кис. Сега мисля вместо гликоза да сложа пчелна мед +захар
ОтговорИзтриване