Последователи

ТЪРСИ РЕЦЕПТИ В БЛОГА!

понеделник, 31 август 2015 г.

✨ Мързелива лютеница ✨




От няколко години бях си я заплюла :) тази лютеница да я правя но все реда и не идваше ,та ето сега е момента да ви я представя така както Катето от
My candy kitchen я е правила.

Това е и рецептата която ще копирам защото нищо не съм променяла и не искам рецептата да се изопачава ,защото и без туй е много ,много сполучлива.Може да влезнете при Катето и да видите нагледно постъпково как я е направила.





Продукти за цяла доза:
*1 ч.ч. е с вместимост 200 ml

3 кг червени и зелени чушки
2 кг домати
1 кг патладжан
600 гр моркови
3 глави лук
2/3 ч.ч. захар
1/3 ч.ч. общо смес от винен оцет и тъмен Балсамико /в оригинал е: 1/3 ч.ч. оцет и 1/3 ч.ч. червено вино/
3 с.л. сол
1 1/4 ч.ч. олио
1 глава чесън
1 1/2 връзки магданоз
подправки по желание (черен пипер, кимион и др.)
по желание можете да добавите и няколко люти чушки

Приготвяне:
Обелете патладжана и го нарежете на едри кубчета.
Посолете го леко и оставете да се отцеди.
Обелете доматите и ги нарежете на едро.
Посолете ги леко и оставете тавата с тях на наклонена повърхност, за да отдели течността от тях.
Измийте и почистете чушките, лука и морковите и ги нарежете на едро и ги поставете в голяма и дълбока тава.
Прибавете отцедените домати и патладжани и поръсете със солта, захарта, сместа от двата оцета / или оцет + виното/ и олиото.
Разбъркайте всичко и сложете тавата да се пече във фурната на 250 градуса.
Тавата трябва да е поставена на средната скара и да е покрита с алуминиево фолио, за да не изгарят зеленчуците. ! Фолиото обаче трябва да е поставено съвсем свободно, за да може течността да се изпарява.
Печете докато сместа остане на мазнина, като разбъркате 2-3 пъти докато печете.
Печенето отнема около 3 часа.
Когато сместа е останала само на мазнина, отстранете алуминиевото фолио, прибавете обелените и нарязани на филийки скилидки чесън и върнете във фурната за още около 10 мин.
Извадете тавата, добавете черен пипер, кимион и пресен магданоз.
Пасирайте зеленчуците, може горещи, а може и поизстинали, зависимост от пасатора дали издържа на висока температура.
Колко едро ще пасирате е въпрос на вкус, аз оставих да има и частици, но ако желаете може да направите съвсем фина.
Ако гъстотата на сместа не ви допада, може да върнете тавата във фурната и да печете още малко.
Готовата лютеница насипете в измити и подсушени буркани, затворете ги и ги стерилизирайте за около 15 минути, от момента на завиране на водата. Извадете ги още горещи, като внимавате да не се изгорите и ги обърнете с капачките надолу, докато се охладят.
Готовата лютеница съхранявайте на тъмно и хладно място.
От тези продукти ми излязоха 12 бурканчета от лютеница и едно по мъничко.




..................................................................

Аз промених нацяло рецептата защото не ми допадна лука в нея и направих моя рецепта с повече чушки ,ето по този начин.
Вижте я, ако ви хареса ,направете си и нея.


Едро смляна лютеница на тиган или в тенджера - 



”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~ 
Ако Ви харесват моите рецепти , може да ме следите и във Facebook 
 Също така и в Instagram 
 ”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~ 
При използване на снимки,рецепти и всичко от блога, моля посочете линк към съответната публикация! ПРИДЪРЖАЙТЕ СЕ КЪМ ЗАКОНИТЕ ЗА АВТОРСКО ПРАВО, МОЛЯ ВИ!!! 
”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~

2 коментара:

  1. Сега я направих.Мога само да кажа НЕВЕРОЯТНА

    ОтговорИзтриване
  2. Миналата година я правих в една доза "пробно", за да видя дали ще я харесат в къщи. Резултатът беше, че не остана нищо от нея за зимата. Сега увеличавам количествата - много сполучлива и вкусна лютеница!
    Благодаря за това, че я споделихте!

    ОтговорИзтриване