Последователи
ТЪРСИ РЕЦЕПТИ В БЛОГА!
вторник, 10 октомври 2017 г.
СМИДАЛЬ
Тази почерпка в Родопите се е правила когато се роди детенце.
На третия ден от раждането правели „смидал” („понуда”) за здравето на детето и на майката.
Тъй като е нямало с какво друго да черпят са измислили смидаля.
Събирали се всички комшийки вечерта и започвали да чупят ситни залъчета от хляба.Колкото по ситно начупен толкова по хубав става.Така в дървени корита /нощви/ специално за тази цел се слагали натрошените хлябове.
Омесват хлебни трохи в нощви заедно с препържено олио,ванилия водичка и захар, и ги раздават на роднини и цялата махала като хрупкава ритуална храна.
За този ритуал почти не се споменава вече и за това искам да го запазя тука за да остане за поколенията.
Та майка ми я попитах, как мога да си направя, една чинийка да си хапна от тази безумно вкусна ритуална почерпка.
За тази цел за бърза консумация ни трябва за една чинийка смидал:
5 филии -хляб
олио ,
много малко водичка
пудра захар
1 ванилия
Всичко това на око се слага
В един тиган сипваме олио да е покрито дъното.
Една трохичка за да се запържи олиото.
Слагаме натрошеният на ситно хляб и бъркаме непрекъснато да се позапържи -НО ДА НЕ ПРИГОРЯВАТ ТРОХИТЕ а само да попият олиото и да се разпредели по тях.
Тогава сипваме много малко вода (пръскаме водата с пръсти) леко да се навлажнят с ванилията и поръсваме захарта /около една кафена чаша/ТРОХИТЕ НЕ ТРЯБВА ДА СА МНОГО МОКРИ А САМО ЛЕКО НАВЛАЖНЕНИ!!!
Така го бъркаме хубаво за малко на котлона и го отстраняваме да не се запържи.
Сипваме пудрата захар на вкус като бъркаме да се разпредели навсякъде.
Когато се уверим ,че сме го объркали хубаво го покриваме с кърпа да се задуши.
Поднася се поръсено с пудра захар.
За голямо количество трохите с ванилията се поливат с препържено олио /олиото се препържва с две три трохи от хляба когато се зачервят олиото е готово/, топла водичка и захарта.
Така се обърква хубаво да се смесят трохите и напоят леко от водичката.
Завива се с кърпи да се задуши и престои поне една нощ.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Браво, Зиче! Страхотна рецепта и много ценна! Поздрави!
ОтговорИзтриване