+ , - 1кг. - 1,200кг.- брашно,
3 - яйца,
1 кофичка 400гр. - кисело мляко,
250мл.- пр.мляко,
100мл.- вода(марна),
1п.- суха мая,
1с.л.- сол,
1ч.л. - захар,
1ч.л. - сода,
1-2 капки - оцет.
1ч.л. - олио
Плънка
За кренвиршките
Кренвирши
Лютеница по желъние
Плънка за пидетата
2 яйца
200гр натрошено сирене
хубаво ги объркваме
1 чушка нарязана на
ситно
Още
100гр. натрошено сирене
Настърган кашкавал за отгоре
Приготвяне на тестото:
Яйцата + олиото,
разбиваме. Кис.мл. + содата(да шупне) Маята + марната вода + 1ч.л.захар +
1-2с.л.брашно. Брашното пресято + солта. Смесваме яйчената сме<с активираната
мая и шупналата сода(една две капки оцет, за да не мирише на сода). Прибавяме
към брашното, и месим.
Оставяме да втаса, разделяме на топки всяка колкото тенис
топка. Всяка топка разточваме на тънък кръг. В двата противоположни, края на
къга, на ивичка слагам сместа от сиренето и яйцата.
Завивам всеки край като се
старая да загърна, плънката. Тогава съединявам двата края като се старая в средата да
остане кладенче. В него по малко слагам нарязаната чушка, сиренце натрошавам и
отгоре настърган къшкъвал. Плънкъта може да си сложите по ваш вкус. Пече
се на 180 градуса до готовност.
Тук постъпково снимах как се оформят, пидетата. Плънката в средата е кисели краставички и кренвирши нарязани на кубчета.
Тестото може да използваме за тутманик или пита
и всякакви, други тестени изделия.
Мале, как изглеждат само...Благодаря за всички рецепти! Следя те, попивам, правя и се кефя. Моите в къщи също. Много добре обясняваш и рецептите ти са много точни. Вълшебница си, Зиче!
ОтговорИзтриванеЗдравете, Валя! Благодаря за доверието и милите думи! Много се радвам, че съм допринесла за радост и наслада в дома ви! Старая се рецептите ми да са лесни и достъпни за всички. 😍
ОтговорИзтриване