Последователи

петък, 17 февруари 2012 г.

Казанлъшки понички






Тази рецепта я видях тук и много ми хареса.
Направих ги и макар че станаха много всичко се изяде.



Ето и оригиналната рецепта.

2 яйца
2 с.л. олио
3 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. захар
1 ч.ч. кисело мляко
1 пакетче бакпулвер
1/2 ч.л. сода за хляб
1 ванилия

олио за пържене



ПРИГОТВЯНЕ
* Брашното се пресява заедно с бакпулвера в купа;
* Яйцата се разбиват със захарта, след което се добавя киселото мляко в което е разтворена (шупнала) содата за хляб и олиото и се разбива до хомогенизиране. Ароматизира се с ванилия;
* Яйчната смес се прибавя към брашното и се замесва меко, еластично тесто;
* Полученото тесто се разделя на две топки, така се работи по-лесно, и се разточва върху набрашнен плот на кора тънка около 0,5 см;
* Със стъклена чаша с по-голям отвор и друга с по-малък (аз използвам пластмасова тапа от вино) се изрязват кръгове в средата на които се изрязват по-малки отвори;
* Пържат се в обилно количество олио (поне 2 пръста) както получените пръстени, така и малките кръгчета. Когато изплуват в олиото се обръщат. Обръщам поничките с дървени щипки без да ги пробождам;
* При ваденето се изтръскват от мазнината и се подреждат в две купи – в едната са изпържените пръстени (това са класическите казанлъшки понички), а в другата – изпържените кръгчета, които при пърженето се издуват като балончета.
Поднасям ги със сирене и сладко – най-добре се съчетават с желе от френско грозде.



Моите препоръки- оставете тестото за 10мин. да отдъхне.
Пържете в не много силно сгорещено олио.
Аз поднесох с пудра захар и поляни с течен шоколад.

17 коментара:

  1. обожавам понички,особено с шоколадче
    Зиче чудесни са,записвам си рецептата
    и ще се пробват
    хубав уикенд мила

    ОтговорИзтриване
  2. Eeeee,Здравче,нямаш спирка -сега пък понички.Как няма да се изядат,то при тебе няма нищо за подминаване.Кой не обича казанлъшки понички-трябва няколко да се изядат ,за да мирясам...
    Приятна петъчна вечер и утре да си починеш подобаващо!
    Прегръдки мила!

    ОтговорИзтриване
  3. Зиче, чудесни са!
    Взимам си една за закуска :)
    Прегръдки и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Обичам ги тез казанлъшки понички :),чудесни са станали ,Зиче !
    Хубава събота и неделя ,мила ,целувки!

    ОтговорИзтриване
  5. МАРИЯ, ЖИВЕ,ДАНИ, ИВАНА,
    БЛАГОДАРЯ ВИ МОМИЧЕТА!
    Станаха страхотни за 2ч нищо не остана пак ще правя :))))
    Прегръщам ви хубав следобед.

    ОтговорИзтриване
  6. Ехаа, Зиче, страхотно пухкавки изглеждат!
    Не съм правила досега. Трябва да пробвам.
    Поздрави и пожелания за хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  7. Добре, че ми ги припомни, Зиче.Перфектни са станали , а аз от 100 години не съм правила, че и уред имам за тях:)
    Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  8. Ели ,пробвай ги станаха супер..

    ОтговорИзтриване
  9. Траянче, аз докато намеря с какво да ги режа голям майтап беше:))))
    Ти щом имаш уред припомни си ги:)

    ОтговорИзтриване
  10. харесвам ги..., но са доста калорични:( и само ще зяпам!

    ОтговорИзтриване
  11. Страхотни, обожавам ги! Браво, Зиче, аз никога не съм приготвяла! Все се плаша, че няма да станат като хората. Иначе направо мога да преям с тях!

    ОтговорИзтриване
  12. Соня и аз не трябваше да ям но две илапах ...но ще го преглътна..вкусно беше:)))

    ОтговорИзтриване
  13. Мария стават много лесно и бързо опитай половин доза.Аз като ги изпържих си викам кой ще ги изяде толкова ,че дозата е голяма, но всичко се омете все едно не съм ги правила :)

    ОтговорИзтриване
  14. Разкошни са! Зиче, поздрави и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  15. Цвети, благодаря ти ,за хубавите думи и ,че ме навести.

    ОтговорИзтриване
  16. Зиче, синът ми много заглежда уличните, но аз не ги долюбвам много.
    Ще пробвам твоето предложение.
    Приготвих марудниците, много ги харесахме, благодаря ти за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  17. Зиче,това е страхотно!НЕПРЕМЕННО ЩЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИГОТВЯТ!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...