400 мл. хладка вода
1 кг брашно
4 яйца единият жълтък отделяме за намазване(аз сложих 4 яйца вместо 3)
1 кубче мая за тесто
125 г масло
1 ч.л. сол
1 с.л. захар
сусам за декорация
ПРИГОТВЯНЕ В дълбока купа изсипваме брашното. Правим кладенче по средата, счупваме яйцата, като отделяме един от жълтъците. В друг съд разбъркваме маята, солта и захарта. (аз разтворих маята в топлата вода) След като се разтворят, изсипваме в купата с брашното. Добавяме около 400 мл хладка вода, разбъркваме до средно меко тесто. (Моето тесто месих в машината.) Разрязваме го на 4 части, омесваме всяко парче поотделно. Покриваме тестото с кърпа докато втаса. Разточваме всяко парче на кора с големината на тавата, в която ще печем. В отделен съд разтопяваме маслото. Намасляваме тавата, поръсваме дъното с брашно. Поставяме първата кора, намазваме я обилно с масло. Повтаряме действието и с останалите парчета.(На едната кора поръсих с маково семе) Увиваме на руло четирите кори, като издърпваме леко. Завиваме тестото на геврек и го оставяме в тавата да втасва. Намазваме с жълтък, поръсваме със сусам. Печем на 220 градуса до зачервяване и суха клечка. А това е изобретението на бабин Медун.:) Винаги като меся той е до мен ,давам му една топка тесто и той си творял с "пателина"(пластелина) :))) Казах да го навие на руло като го разточи... нави го...:) Викам хайде сега направи на охлювче (като си мислех ,че ще го завие така както е питата) и ето резултата.... даже и очички искаше да му сложи ,че не можело да вижда "охувчето" :)))))
ПРИГОТВЯНЕ В дълбока купа изсипваме брашното. Правим кладенче по средата, счупваме яйцата, като отделяме един от жълтъците. В друг съд разбъркваме маята, солта и захарта. (аз разтворих маята в топлата вода) След като се разтворят, изсипваме в купата с брашното. Добавяме около 400 мл хладка вода, разбъркваме до средно меко тесто. (Моето тесто месих в машината.) Разрязваме го на 4 части, омесваме всяко парче поотделно. Покриваме тестото с кърпа докато втаса. Разточваме всяко парче на кора с големината на тавата, в която ще печем. В отделен съд разтопяваме маслото. Намасляваме тавата, поръсваме дъното с брашно. Поставяме първата кора, намазваме я обилно с масло. Повтаряме действието и с останалите парчета.(На едната кора поръсих с маково семе) Увиваме на руло четирите кори, като издърпваме леко. Завиваме тестото на геврек и го оставяме в тавата да втасва. Намазваме с жълтък, поръсваме със сусам. Печем на 220 градуса до зачервяване и суха клечка. А това е изобретението на бабин Медун.:) Винаги като меся той е до мен ,давам му една топка тесто и той си творял с "пателина"(пластелина) :))) Казах да го навие на руло като го разточи... нави го...:) Викам хайде сега направи на охлювче (като си мислех ,че ще го завие така както е питата) и ето резултата.... даже и очички искаше да му сложи ,че не можело да вижда "охувчето" :)))))
”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~
Ако Ви харесват моите рецепти,
може да ме следите и във
Facebook, страничката ми е - "Черпак с мерак"
И в Instagram,- zdravkaziche
”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~
При използване на снимки, рецепти и всичко от блога,
моля посочете линк,
към съответната публикация!
ПРИДЪРЖАЙТЕ СЕ КЪМ ЗАКОНИТЕ ЗА АВТОРСКО ПРАВО, МОЛЯ ВИ!!!
”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~
Зиче, неустоима е питката!
ОтговорИзтриванеМалкия, голям творец!
ехаааа много вкусно изглежда Зиче
ОтговорИзтриванеаз съм правила питката от бг мамата няколко пъти,но ще пробвам и тази
а бабин медун се е справил чудесно,какво хубаво охлювче е направил,да го целунеш
прегръдки и хубав ден
Чудна пита, Зиче! И бабин сладък е направил чудна фигурка:)
ОтговорИзтриванеАх този бабин сладък Медун :) взел сръчните ръце на баба ! Питката е супер ,Зиче ! Чудна !
ОтговорИзтриванеХубава вечер ,мила и целувки !
Зиче, сладкия Медун е направил чудесно охлювче!
ОтговорИзтриванеА твоята питка е чудесна!
Прегръдки!
Страхотна ти е питката отново,Здравче!Толкова бухнала и обемна,че и на пластове вътре,душичка направо!Като малкия Медун!И той какъв ми е сръчко,гледай какво сполучливо охлювче си е направил!И съвсем правилно го е навил нагоре,нали все така го рисуват по книжките!
ОтговорИзтриванеПрегръдки за теб и за него!
Vau zi4e prekrasna ti ova pita, a pogotovu ovaj pužić na kraju!
ОтговорИзтриванеПривет на славната болярка и малкото болярче.Спретнали сте пита за приказ , а охлювчето си е симпатяга отвсякъде!
ОтговорИзтриванеДа ви е сладко и хубава вечер!
Мариянка благодаря мила за това че ми беше на гости!
ОтговорИзтриванеПрекрасна вечер и прегръдки!
Мимка, и аз правих но не се получи при мен.:(
ОтговорИзтриванеПрекрасна вечер и прегръдки!
Траянче, обича бабин да се плеска с тесто много:)))като баба си..:)))
ОтговорИзтриванеПрекрасна вечер и прегръдки!
ВАНЧЕ, наистина този път ме изуми бабин Медун със сръчните си дебели ръчички.:)
ОтговорИзтриванеПрекрасна вечер ,целувки и прегръдки!
ДАНИ,БЛАГОДАРЯ ТИ МИЛИЧКА !
ОтговорИзтриванеПрекрасна вечер и прегръдки!
РОСЕ,аз не бих се сетила така да го навия ама той ми даде идея и ще му направя голям оФлюФ:))
ОтговорИзтриванеПрекрасна вечер и прегръдки!
ВЕСНА, благодаря за коментара !Охлюва ми стана любим.:)
ОтговорИзтриванеПрекрасна вечер и прегръдки от България!
Вили, тя почти се изяде питата, но пак ще запретнем ръкави с бабин помощник.:))))
ОтговорИзтриванеПрекрасна вечер и прегръдки!
Най-после ти се предаде тази болярска питка. Мъчеше те от край време,но сега е направо божествена. Аз винаги я правя по Звездев и не съм обръщала внимание,че има съществена разлика.
ОтговорИзтриванеПоздравления,Зиче,прелестна е и ми напомни,че скоро не съм я правила.
Нинче, в рецептата на Биляна има много олио в тестото докато в тази няма такова ... Това е разликата .
ОтговорИзтриванеТази много ни хареса и ще си я правя.
Прегръдки!
Зиче, ще ме извиниш, но първо ще аплодирам Медунчо и "охувчето"! А твоята болярска пита е станала невероятно красива! Знаеш, че съм фен на хлебните ти произведения!
ОтговорИзтриванеЧудесна е станала питката!Поздравления и за малкия готвач, да те радва винаги!
ОтговорИзтриванеЗдравче,когато се чудеш как да оформиш нещо-Медунчо е насреща.Фантазията трябва да се развива...ДЕТЕТО Е ИСТИНСКИ ТВОРЕЦ-нацелувай го този пухкав сладур...
ОтговорИзтриванеА ти отново се справяш перфектно-просто без забележки.
Приятен ден,мила-прегръщам те!
Супер си!! Звездев дали може да направи питата като теб? Съмнявам се, ама много! А, детенцето определено има пластичен талант и триизмерно виждане. Виж, че охлюва му е в пропорции. Доразвийте го.
ОтговорИзтриванеМного добре ти се е получила питката, но пък и при майсторка като теб, бих се учудила на обратното. Ще пробвам и тази рецепта, щом казваш че е по-добра.
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав ден!
Зиче, ти си знаеш, че питата си я направила прекрасна, майсторски завъртяна и изпечена, бюрека - също.
ОтговорИзтриванеХаресах и другите ти рецепти. Страхотна си!
Сърдечни поздрави и целувки за малките талантливи ръчички на бабин Медун :)!
Зиче, страшно е красива! Винаги си възхищавам на твоите пити.
ОтговорИзтриванеБраво на малкия творец! Много сладко "охувче" :))
Поздрави и пожелания за хубав ден!
КАНДИ,
ОтговорИзтриванеСОНЯ,
ЖИВЕ,
МИРА,
ЛИНЧЕ,
ДИЯНЧЕ,
ЕЛИ,
БЛАГОДАРЯ ви момичета за милите думи!
Болярска,пухкава и на конци!Чудна питка!А на баба внучето определено има кулинарни заложби,трябва да поеме щафетата!Охлювчето е голяма симпатяга!
ОтговорИзтриванеПриятни събота и неделя и на баба и на внуче!
Знаех си!Аз сега я правя по рецептата от Бг-мама, чакам да втаса и да я опека. Но течните съставки и на мен ми се сториха много, въпреки че за пръв път правя питка - 1/2ч. олио, 400мл. вода и 100мл разтопено масл. Още от олиото всичко ми се разтече от кладенчето, че то и яйцата....Водата не можах да сложа всичката, просто нямаше да поеме, около 200мл. съм сложила.Сега ще я опека и ще видим какво ще стане, но...задължително си записвам и оригиналната рецепта!!!
ОтговорИзтриванеАдрианче аз тази в БГ мамата я правих един път и нищо не стана ,а смея да твърдя ,че тестото го усещам.
ИзтриванеСъщо така там всички които са правили питата казват че се е получила а не дай си боже да кажеш ,че не е станала "авторката "в кавички те наругава на лични с най обидни думи. Тъй ,че сама прецени коя да правиш миличка!
Успех и ще чакам да се похвалиш с хубава пита като моята защото наистина стана много вкусна.