Последователи

ТЪРСИ РЕЦЕПТИ В БЛОГА!

петък, 3 февруари 2012 г.

Франзели и Питка








Ето ме рИвахте ли за мен?:))))))
Много задачи се натрупаха изведнъж,нямах време да публикувам тези дни,нито да коментирам вашите вкусотии.
То сняг рина,пред кооперацията ,дечицата кое на плуване сутрин и след обяд водене взимане,Медун на градина , да им сготвиш да оправиш.... бе вие го знаете по добре от мен та така ...появих сеее..:)))



ПРОДУКТИ ЗА ФРАНЗЕЛИТЕ И ПИТАТА
ако искате само едното да правите разделете продуктите на половина

2 - яйца -единият жълтък за намазване се отделя
600 мл.-прясно мляко, може и на половина вода и мляко ,или само вода
1 пълна с.л.-сол
2 пълна с.л.-захар
2 с.л.-зехтин
1 с.л.-оцет
1 кубче - мая
около 1,300кг.- брашно

ПРИГОТВЯНЕ:
* Млякото го затоплих .
*Прибавих маята и разбърках да се разтвори.
*Прибавих и останалите продукти замесих средно меко тесто в машината.
*Извадих върху брашно и прегъвах тестото няколко пъти така набрашнено без да го меся.

*След това разделих тестото на две и оформих пита като направих 20 еднакви фитила .
*Групирах ги по 4 фитила ,в 5 снопа.
*Трите снопа наредих едно до друго.
*Четвъртият промуших през тях като го слагах ту отгоре ту отдолу през сноповете.
*Така процедирах и с петият сноп.
*Там където е промушен отдолу 4 сноп ,петият е отгоре, и стана плетеница.
*Краищата последователно ги оплетох като се стараех да се завият навътре под тестото да не се виждат краища и да се получат фигури като на футболна топка.
Охх така го обясних ,че дано сте ме разбрали.
Намерих видео... само че плетенето е с четири снопа ,а аз плетох с 5 по 4 фитила в сноп. Така показано във видеото пак ще стане.



Ето това се получи при мен.





*Сложих питата в тавата от фурната която бе покрита с хартия за печене
*Оставих да втасва във фурната на 50 градуса.




*Втората част оформих като разделих на 4 топки за 4 франзели и всяка сплетох на плитка с по три шнура.




*Така наредих в тавата от фурната като между франзелите загънах  хартия за печене за да не се слепват.
**Когато втасаха намазах с ,яйце+зехтин+прясно мляко+ щипка захар
*Пекох на 190 градуса





Питата и франзелата са с едно втасване!!!
По принцип аз от години не втасвам два пъти тесто.Направо оформям,втасва и пека!

**************************************************
**************************************************

Получих награда от две мили дами които много уважавам като кулинари и хора.
Едната е МОНИ винаги със страхотни идеи и невероятни предложения които ни предлага в блога си.
Втората е КАНДИ Едно невероятно момиче което,винаги намира блага дума да каже в блога ми.
Страхотен кулинар,с такива хубави идеи но вижте сами като посетите блога и.
Благодаря ви мили момичета ОБИЧАМ ВИ!

Ето и сладурската наградата:



Тъй като вече почти всички блогъри са я получили ,предавам я на тези които са пропуснати и не я притежават.

34 коментара:

  1. Хей, да не би пролетта да е дошла при теб? Надали, ама предложенията ти сгряват! Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  2. Не е дошла Иглика но ми се иска вече ,че тези студове ми дойдоха в повече:)
    Благодаря ти за коментара!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. Направо се зачудих къде изчезна, а то какво било:)
    Прекрасни вкусотии обаче си ни приготвила, браво на тебе! В този студ добре ги сгряваш у вас:)
    Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  4. Зиче,как си ги наредила тези франзелки като бебенца.Ох ,и погачката е много хубава,супичката също-абе всичко при тебе е чудесно.
    Много задачи са ти дали домашните-не е лесно да си баба,а?
    Приятна вечер и през почивните дни хууубаво да си починеш-прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
  5. Разкошна тая топкааа ,Зиче ! Чудни са питката и франзелките :) ! И супичката си я бива , ама да ти кажа оффф аз май нищо не разбрах от плетката на топката :((....кое къде мушиш хич не ми стана ясно !
    Но ми е драго , че те познавам и се радвам на ястията ти ! Чао мила и хубава събота и неделя ! Целувки !

    ОтговорИзтриване
  6. Траянче,няма как да ги оставя децата без топла супичка и топло хлябче.
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  7. ЖИВЕ, бабите се раздаваме за внуците си вярно е ,но пък е голям кеф да ги видиш как сладко се хранят.
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  8. ИВАНА, намерих видео как се плете но при мен е снопчетата са с четири фитила а не с един както е дадено ,но плетенето е същото.
    Дано сега е по ясно ,че нямах време да снимам стъпка по стъпка съжалявам.
    Прегръщам те мила!

    ОтговорИзтриване
  9. Питката въпреки, че изглежда много привлекателно е доста трудно изпълнима за мен, НО... франзелките си ги заплюх и ще ги спретна още утре, просто изглеждат фантастично, няма да имам миг спокойствие докато не пробвам да ги направя. Влюбих се в тях! Поздрави и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  10. рИвахме и още как!
    Връщаш се обаче с главозамайващи предложения, особено хлебчетата.
    Прегръщам те силно и ти пожелавам хубав уикенд:)

    ОтговорИзтриване
  11. Голяма провокаторка си,Зиче! Футболната топка е прелестна и тъй като тази вечер чакам гости,ще взема да се помъча така да оформя питката. Доста връткаво ми се вижда, не схванах нищо по обясненията,но щом и видео има- супер. Франзелките са едни пухкави,много изкушаващи. Майсторка си на тестото,признавам те!
    Нека не забравяме и горещата супичка в студените дни.
    Само един въпрос за футболната топка- вътре не е на конци,нали, а като хляб? Ако фитилите се омазнят дали няма да стане на конци?

    ОтговорИзтриване
  12. ЛИНЧЕ, франзелките станаха един път направи ги .
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  13. КАТЕНЦЕ, ти за всички рИвеш знам аз щом и си ме търсила явно съм ти и липсвала.
    Силно те прегръщам!

    ОтговорИзтриване
  14. НИНЧЕ, за това и пуснах видеото да разберете как става плетенето то и да искаш да го обясниш не може.
    Питката е на конци и то каквииииии...
    Когато се оформят такива пити винаги се работи с мазнина за да стане гладко тестото не такова като на видеото виж колко е грубо.
    И още... плете ли се тесто конците са неизбежни!

    ПРЕГРЪДКИ!

    ОтговорИзтриване
  15. Зиче, къде се губиш мила, остави ни без хляб:). Обаче достойно се завръщаш, прощавам ти! Всичко е много вкусно! А питката е много красиво оформена! Прегръщам те! Благодаря за прекрасните неща, които си написала за мен! Целувки!

    ОтговорИзтриване
  16. Е, ти пак направи произведение на изкуството, което човек да му е жал да го яде, но и да не може да устои, защото е безумно вкусно! Незнам дали съществува падходяща награда за твоите възможности!! Изключителна си!!

    ОтговорИзтриване
  17. Zi4e, търся бърза помощ от приятел. След като замеся тестото трябва ли да втаса веднъж преди да оформа франзелките, или втасването е само веднъж, след оформянето. Дано отговориш скоро, че вече започнах с месенето.

    ОтговорИзтриване
  18. Аз никога не втасвам по два пъти тесто оформям и като втаса пека ...Въпреки че пиша в рецепти две втасвания но никога не го правя ,защото от 20 годишен опит съм разбрала че няма НИКАКВА РАЗЛИКА!!!

    ОтговорИзтриване
  19. МИРА, КАНДИ, много сте мили момичета ,чак се изчервих от вашите думи.
    БЛАГОДАРЯ ВИ!ЦЕЛУВАМ ВИ!

    ОтговорИзтриване
  20. Зиче, ти си нашата царица на хляба. Пак си ни представила разкошен хляб. Аз вече се обърках, кой да правя, но който и да е знам, че ако е твой, ще е чуден!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  21. Зиче, тази супичка не е много мой тип, но питката.... франзелата..... просто думи нямам!!!
    Възхитителни са!
    Царица си на тестените произведения, но това май съм го казвала и друг път!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  22. ЕЛЕНА,влизаш в раздел питки или хляб и почваш подред :))))))няма да сбъркаш аз всеки ден правя в къщи и си е друго да ти ухае на пресен домашен хляб.
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  23. МЪХЧЕ, благодаря ти за прекрасните думи ...запрятай ръкави и направи става бързо и мноооого вкусно!
    Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
  24. Зиче, имаш моето възхищение! Аз гледах, гледах клипчето и така и не съм сигурна, че ще успея да направя нещо подобно, а твоето е още по-сложно! Направо ми скри шапката!
    Клипчето ще ми е много полезно за плетенето на козунаци. Това винаги ми е било страшно трудно.
    Поздрави и пожелания за хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  25. ЕЛИ, да но пък ти какви торти правиш самоооо ..аз това пък не мога.Но опитай плетката не е сложна вместо с едно плетеш с четири :))))
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  26. Здравче,аз нИ рИвах,ама те чаках и се питах вече къде пак зачезна.
    И ето те сега тук с много вкусна супичка,а франзелките-като от машина плетени,толкова еднакви и златисти,супер!
    За питката обаче ще ми е тежката дума-уникална,невероятна и страхотна!
    Най-големи и искрени адмирации,много е ефектна!
    Честити наградки!
    Прегръщам те и ти желая усмихнати събота и неделя!

    ОтговорИзтриване
  27. Zi4e, невероятна питка. Определено си голям майстор!Поздравявам те за кулинарните успехи:)

    ОтговорИзтриване
  28. Зиче,.....бях се затъжила истинаски за твоето блогче,..... да чуя твоите сладки звънченца, ....да си похапна сладко ! И....какво намирм пак?? Голяма вкуснотийка-Супа с воденички, франзелка....питка...! Благодаря ти! Страхотно удоволствие ми достави!!!Целувам те и ти желая щастливи и много емоционални почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  29. РОСЕ, ИМА ОЩЕ КАКВО ДА СЕ ЖЕЛАЕ..но аз все бързам за някъде и времето ме притиска и набързо каквото стане това е.:)
    Благодаря за хубавите думи прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
  30. dreamer Благодаря за похвалите ,няма да крия ласкаят ме много.
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  31. Бени ,и аз се затъжих за вас но от задачки не ми остана време за блога.
    Прегръдки и сладка нощ!

    ОтговорИзтриване
  32. Зиче, чудесни неща си приготвила!Влюбих се в питката ,ще я правя, не мога да й устоя.Благодаря за видеото!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  33. Зиче,
    Много ми харесаха и супата и спагетите, но хлебните ти изкушения са страхотни!
    Прекрасни са питката топка и плетените франзели,а суперлативите за майсторството ти вече ги знаеш!!!:)
    Благодаря за хубавите идеи,
    сърдечни поздрави и усмихната неделя, Диана

    ОтговорИзтриване