Последователи

вторник, 3 април 2012 г.

На гости при един много специален човек за мен!

Това е Еликсирчето!!!
Роси е от хората,на които съм отделила място в сърцето си като един истински приятел и Човек най вече.
Има няколко приятели от интернет пространството които ги чувствам толкова близки и специални ,че все едно ги познавам от години .
Тя е една от тях ...специалните!
Не съм доволна много от представянето си но другият път повече ще се постарая обещавам Роси!

И да подчертая, че точно това първо гостуване е с публикация № 500 в моя блог.


Ето какво импровизирах за да отговаря на същността ми защото аз така готвя по принцип да е бързо лесно и вкусно

РЕЦЕПТИТЕ ВИЖТЕ В БЛОГА Кулинарен еликсир

ПЕЧЕН - ПУШЕН СВИНСКИ ВРАТ



ПРОДУКТИ

за поръсване на пушеното месо :

пушен свински врат
чер пипер,
куркума,
кимион

Нарязвате пушеният врат на квадрати от едната страна.
Подправките се втриват в пушеното месо.
Оставих така, докато приготвя ароматното масло.


за ароматното масло :

50 г меко масло,
1 ч.л. пресован чесън, или гранулиран
1 ч.л. наситнен магданоз,
1 ч.л. сух копър,
½ ч.л. риган,
сол на вкус.

Маслото се смесва с подправките.

за соса:

4 пълни с.л. заквасена сметана
2 с.л.- соев сос
горчица на вкус



ПРИГОТВЯНЕ

В тефлонов тиган сложих малко парче масло и пекох месото от двете страни до порозовяване.
Когато се запече достатъчно го намазах с ароматното масло от двете страни и за малко пак запекох .
Извадих в чиния за сервиране.

В мазнината останала в тигана прибавих продуктите за соса ,и за 2-3 минути сложих на котлона при непрекъснато бъркане до завиране и веднага отстраних.
Полях месото и сервирах с домат,краставица и китки броколи.

Това е моето ястие спонтанно ... дойде от нищото ,но се получи страшно вкусно и много бързо за приготвяне





smiles

Не можах да не замеся и една питка, без това няма да мине... нали ми е слабост месенето та ето какво сътвотих по рецепта на Ева Тонева

ПОСТНА ПОГАЧА



Продукти:

20 гр прясна мая
400 мл топла вода
1 с.л. захар
2 с.л. зехтин /олио/
1 с.л. лимонов сок /оцет/
1 с.л. сол - равна
750-800 гр брашно


Начин на приготвяне:

Разтворих маята и захарта в 100 мл топла вода и малко брашно, покрих и оставих да шупне 10-15 минути.
В голяма купа изсипах течните продукти и втасалата мая,и разбърках.
Постепенно прибавих пресятото брашно и солта, като бърках с лъжица.
Когато тестото започна да се отделя от стените на купата, извадих го върху набрашнена повърхност и омесих ,прибавяйки по малко брашно.
Тестото трябва да е меко, за да стане пухкава и мека погачата.
Намазних голяма купа и сложих тестото, покрих с кърпа и оставих на топло да втаса до удвояване на обема – около 1 час.
Изсипах втасалото тесто върху работния плот, разделих на 6 равни части.
Трите направих на фитили и ги усуках ,всеки навих на кравай с малка дупка и наредих като детелина в средата на тавата от фурната покрита с хартия за печене .
Останалите 3 топки, всяка разточих на дълги елипси и нарязах двата края на ленти на всяка от корите .
Поръсих обилно с маково семе.
От горният край започнах да премятам всяка лента ту от едната ту от другата страна една върху друга (все едно пирог както се плете).
Плитките ги увих от външният край на кравайчетата .
Оставете под кръпа да почине 20 минути.
През това време направих тесто от малко брашно и вода.
От него направих розичките за украсата.
Наредих ги върху втасалата питка и сложих в предварително загряна фурна до 180 градуса.
Печете питката 20-40 минути, ако погачата се запича много бързо, може да намалите температурата до 160 градуса.

Готовата погача намажете още топла с разтвор от 1 с.л. захар, 1 с.л. вода и няколко капки зехтин/олио/.
Аз я намазах с мед .






smiles


За десерт или за кафенце едни кексчета пак моя импровизация дано да ви харесат.

КЕКСЧЕТА С БОНБОНИ ПИЯНИ ВИШНИ И БОРОВИНКИ



ПРОДУКТИ:
1 коф.400гр.-кисело мляко
1ч.ч.-захар
2 ч.л.- сода бикарбонат
1/3ч.ч.-олио
2 1/2 ч.ч.-брашно
няколко капки оцет
2бр-яйца слагат се последни
бонбони пияна вишна,сухи боровинки ,сух банан



ПРИГОТВЯНЕ:

Всичко се бърка и НАКРАЯ СЕ ЧУКАТ ДВЕТЕ ЯЙЦА / много е важно това да се спази/.
Гъстотата на сместа е малко по - твърда от кексовото.
Една шепа сухи боровинки се слагат и се обърква хубаво.
Сместа се изсипва в намаслените форми, до средата се пълнят.
В средата на сместа се слага бонбона и се поръсва с няколко боровинки и сух банан отгоре.
Веднага се слага да се пече (за да не падне бонбона на дъното) в предварително загрята фурна -180-200 градуса до суха клечка.
Много ароматни,пухкави и вкусни кексчета се получиха .





smiles

Това беше от мен при гостуването в Кулинарен еликсир.
С най голямо удоволствие бях твой гост РОСЕ и много се радвам ,че те познавам и си моя приятелка!

20 коментара:

  1. Всичко е перфекно-поздравления!
    Приятен ден,Зиче!

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасно си се представила ,Зиче!
    Чудесни ястия си приготвила с много вкус и усет!За погачата нямам думи,майсторски си я оформила!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. А... и аз се присъединявам към купона! Големи вкусотийки, Зиче!!! Ще отида и при Роси да им се насладя, а теб те поздравявам с тези 500 вкусни публикации и с това невероятно гостуване!!! И двете с Роси сте сред любимките ми и много ви се радвам! А така на едно място, направо нямам думи, да опиша как се вълнувам!

    ОтговорИзтриване
  4. Невероятна си ,Зиче :* ! Чудесни ястия ,а питката е супер ! Майсторица си ми ти :* ! Целувки ,а аз отивам при Роси да видя как си се представила с рецептите :)) !
    Чао и хубав следобед ,Зичка моя:* !

    ОтговорИзтриване
  5. Зиче, чудесна си!
    Всичко, което предлагаш е толкова апетитно и вкусно!
    А питката е повече от прекрасна!
    Поздравления за сръчните ти ръце!
    Прегръдки и за двете!

    ОтговорИзтриване
  6. ЖИВЕ,МИРА,КАНДИ,ИВАНА,ДАНИ,
    Мили мои верни приятелки сърдечно ви благодаря за вашата подкрепа нужна ми беше наистина.
    ПРЕГРЪЩАМ ВИ МИЛИ МОИ ... ХУБАВА И ПРЕКРАСНА ВЕЧЕР!

    ОтговорИзтриване
  7. Привет и от мен!Не си спомням дали съм правила коментари в този блог,но много добре знам че "черпак с мерак"беше един от първите блогове които започнах да следя и от които да се уча на блогуване.
    Невероятни сте момичета и ви се радвам от сърце!
    Поздравления за представянето и за прекрасната питка,направо произведение на изкуството!

    ОтговорИзтриване
  8. gogolina Сърдечни благодарности за това че коментира и каза такива хубави думи за моето кътче.
    Радвам се че съм била полезна и на теб с нещо.
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  9. Зиче, всепризнат майстор си ти, а и домакинята ти е такава!
    Много хубаво меню си ни приготвила и снимките този път са идеални!
    Прегръдки и поздрави и на двете!

    ОтговорИзтриване
  10. Зиче,невероятно представяне и много на ниво! Снимките са ти много изкушаващи. Макар и скоро да не съм писала, следя с огромен интерес какво се случва в блога ти. И се радвам, когато от писанията на някого струи приятелство и признателност.
    Пожелавам ти още много покани за гостуване и много гости да се изявят на твоята стена. И разбира се големи кулинарни успехи!
    С много обич от още един виртуален приятел!

    ОтговорИзтриване
  11. Зи4еее,страхотно представяне мила
    не бъди толкова взискателна към себе си,всичко е на ниво,поздравления
    прегръдки и хубав предстоящ ден мила

    ОтговорИзтриване
  12. МЪХЧЕ, БЛАГОДАРЯ МНОГО за милият коментар.Разнежиме да знаеш.
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  13. НИНЧЕ, ти наистина се изгуби и се питах къде изчезна?
    Винаги истинските приятели макар и виртуални са ми много близки и държа на тях.
    Благодаря ти приятелко за хубавите думи!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  14. МИМКА, аз все харесвам вашите творения а моите винаги ми се струва ,че все нещо им липсва но вие ми давате стимул да се старая още повече.
    Благодаря ти мила за куража.
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  15. Зиче, първо честита ти 500на публикация. Да напишеш още много по 500, все вкусни като досега ;)
    Какво бе, мила не си харесваш на представянето?! То от вкусотия по-вкусотия и от красота - по-красота! Месцето с това ароматно масло през екрана го надушвам как ухае, погачата и толкова красива, че да ти е жал да я разчупиш, а съм сигурна, че е толкова вкусна, че да не можеш да спреш да ядеш. И кексчетата са толкова симпатично пухкави, че веднага си грабвам едно с кафенцето! Всичко, което приготвяш е чудесно! Поздрави и голяма прегръдка за теб и домакинята ти! :)))

    ОтговорИзтриване
  16. ЯНЕ, ЕХ КАКВА ИНЖЕКЦИЯ МИ УДАРИ САМО ...БЛАГОДАРЯ ТИ!

    ОтговорИзтриване
  17. Ихаа,ама хубаво отбелязахме тази внушителна цифра 500 с това твое гостуване,нали,мила?Гледай само какво съвпадение,браво!Да бяхме се канили нямаше така до го уцелим.
    Какво още да ти кажа,Здравче,те момичетата с право те поздравяват и са те нахвалили съвсем заслужено!
    Аз само ще те прегърна още веднъж най-сърдечно!
    И още нещо-вярно е,че когато човек е самокритичен постига повече,но те уверявам,че си се представила наистина отлично и няма от какво да си недоволна!
    Съжалявам,че не мога да си вкуся от всичко приготвено,да си отчупя парченце питка-толкова лъскава и медена,а едно тумбесто кексче ей сега баш за кафенцето ще ми дойде идеално!
    С най-топли чувства!

    ОтговорИзтриване
  18. Прекрасно представяне Зиче!Честита 500-на публикация! Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  19. РОСЕ, ПОСВЕТЕНА Е ЗА ТЕБЕ 500 тната публикация.
    Доволна съм вече от представянето си тъй че няма да говоря повече.:)))
    Много те обичам мила целувки!

    ОтговорИзтриване
  20. ЦВЕТИ ,БЛАГОДАРЯ СЪРДЕЧНО ЗА МИЛИТЕ ДУМИ!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...