От много време дедко ме тормози за рибена чорба - Направи та направи:)
Никога не бях правила и потърсих в интернет .
Намерих тази рецепта и ми хареса защото отговаря на нашите вкусове.
Та ето ви и как я направих с малки изменения.
Продукти:
1 средна скумрия / може и друга риба с малко кости/
5-6 средни картофа
1 глава лук
1 домат или от консерва на вкус
2 моркова
аз сложих и 1 чушКа
девесил,сол,магданоз
за застройка
1яйце и 2-3 л. кисело мляко.
ПРИГОТВЯНЕ
Рибата се изчиства и измива хубаво и се пуска в подсолена вряща вода.
След като се свари, се изважда, за да се обезкости.
Бульонът се прецежда, за да се избистри и отново се връща в тенджерата. Пускат се нарязаните на дребно зеленчуци -лукът,морковите ,картофите ,чушката.
След като се сварят картофите, намачках с прибор за пасиране.
Прибавят се олио, обезкостената риба и настъргания домат или доматен сок. Оставя се да ври още 10 мин. и се прибавя повечко девесил и магданоз.
Накрая супата се застройва със яйце и 2-3 л. кисело мляко.
Отделно в една по-голяма чаша си правя саламурийка /както в Балчик казват/ Пресовам 1 глава чесън, прибавям малко сол, 1 счупена на парченца червена суха чушка и оцет.
От това нещо всеки си слага колкото му е по вкуса в чинията.
източник
******************************************************************************************
Получих и една награда от "Благоводител" и конкурса Традиционни български ястия.
Знаех си че заради снимките ще стане така .
Ето и коментара на журито.
За съжаление пропуснахме сред наградените един автор с невероятни традиционни рецепти, тъй като един от основните ни критерии, а именно – качество на снимките, не е изпълнен. Здравка Николова е изпратила няколко уникални рецепти, които са характерни за Родопите и силно ни впечатлиха. Затова решихме в знак на благодарност и признателност да й връчим символична "награда на журито" за съхранение на кулинарните традиции.
Това е за съжаление но поне съм доволна ,че по някакъв начин са ме оценили и ми пратиха ето тази награда.
Зиче , честита ти награда ! Заслужена .....да и се радваш :*! И направи нещо за снимките , де ! Много обичам рибена чорба ,ама точно такава не съм яла ! Ще я пробвам и твоята рецепта :)! Чао ,мила ! Хубав уикенд ! Целувки !
ОтговорИзтриванеЗиче ,ти заслужаваш много по-голяма награда!Имаш страхотни рецепти, за които те поздравявам!
ОтговорИзтриванеРибена чорба само веднъж съм правила,ще пробвам твоя вариант.
Изглежда апетитно!
Хубав уикенд!
Мила Зиче, честита награда! Аз лично мисля, че критерият за оценка не би трябвало да са снимките, а рецептите, защото все пак това е кулинарен конкурс, а не фотографски.. а твоите предложения бяха автентични, вкусни, традиционни за Родопите! За мен лично ти си победител затова от сърце честито! :)
ОтговорИзтриванеАз рибена чорба не обичам (лош спомен от детството), но някой ден, кой знае, може някой да успее да ме излъже да опитам и да промени тази ми представа :))
Желая ти страхотен, слънчев и весел уикенд! Целувки!
Честита ти наградка! И супичката е чудесна, а черешките в блога много закачливи:)
ОтговорИзтриванеЧестита ти наградка! И супичката е чудесна, а черешките в блога много закачливи:)
ОтговорИзтриванеВанче за снимките няма какво да направя снимам с телефон.Не искам заради един блог да харча пари за фотоапарат .
ОтговорИзтриванеПък и не е това причината де, размера им не отговарял.Ми да ми бяха писали на имейла щях да ги оправя и на фотошоп щях да ги врътна, ама както и да е ....
МИРА, вярно е че рецептите ми са от извора и то Родопските от баба ми са тя ги е правила и нямат никакво подобрение в тях от край време си е това автентичната рецепта.Аз това обичам автентичното в гозбите много по хубави и вкусни са.
ОтговорИзтриванеМАРИЯ, и аз спорих по въпроса за това че е важна рецептата ама карай аз не съм от тези които да си търсят правата но си признавам че ми стана неприятно защото в конкурса нямаше по автентични рецепти от моите сигурна съм.
ОтговорИзтриванеНе можеш да предлагаш бурания със мръвка и да кажеш че това е традиционно ястие нали?
Благодаря ти че и ти си ме оценила защото много хора ми писаха да ме поздравят и да ми кажат че моите рецепти са победители в конкурса.
Траянче благодаря приятелче за хубавите думи.Черешките и на мен ми харесаха:)
ОтговорИзтриванеЧестита награда, Зиче -
ОтговорИзтриваненапълно съм съгласна с теб и Мария.
Споделяла съм мнението си, че снимките са само едно, макар и чудесно, но все пак допълнително и нагледно приложение към рецептите.
Каквото и да е крайното решение на журито, твоята специална награда е с голяма тежест и едно заслужено признание за кулинарните ти умения и завидно майсторство, които никой не може да оспори.
Чорбата е страхотна, а черешките ги обичам...
Голяма прегръдка за теб,
сърдечни поздрави и усмихнати пролетни дни, Диана
Дианче, така е и аз подкрепям това което казваш.
ОтговорИзтриванеНо здраве да е аз не се сърдя за такива неща.Знам само ,че този блог е за внуците ми и друго не ме интересува.
Прегръдки и от мен миличка!
Зиче,
ОтговорИзтриванене мога да повярвам, че кулинар като теб за първи път прави рибена чорба.
Обаче като знам какви майстории правиш, убедена съм, че е била много вкусна!
Честита награда, макар и виртуална, си е напълно заслужена!
Мъхче вярваш не вярваш така е не знам защо така все ми се струваше че е много сложно и иска майсторлък за да се направи хубава рибена чорба.
ОтговорИзтриванеНо се престраших и стана супер много ни хареса.
Целувки!
Зиче,честита награда ,миличка!Ние всички тук те подкрепяме и знаем ,че заслужаваш повече.Рибена чорба и аз обичам,но само веднъж съм правила.
ОтговорИзтриванеХубав ден и успешна нова седмица!
Зиче, Мила, честита награда! Аз лично винаги съм оценявала рецептите ти, всичките са толкова вкусни! Радвам се, че са ги оценили, дори и без снимки! Браво, поздравления!
ОтговорИзтриване