Чувала бях за трахана, но в нашият край от царевично брашно се прави.
Споделих в коментара на Мария ,че много съм любопитна какъв е вкуса и ,че ще си направя когато има продуктите ,а това е есента.
Мимчето веднага ми писа на лични и поиска да ми прати да опитаме. Това за мен е човек раздаващ се щом така реагира.
Срам не срам дадох и го ,защото много настояваше за адреса ми.
И ето сега си хапнахме сладко сладко трахана ,която не бяхме опитвали в къщи никога.
В тази трахана има много зеленчуци ,плодове и някаква подправка но ще чакам Мими да ми каже, какво да си набавя и ще си направя, хареса ни много на вкус.
Ето как я приготвих и аз като четях от блога на Мими.
Копирам нейната рецепта че е направо от извора.
Траханата е подправка от изсушени зеленчуци и плодове ( червени чушки, известно количество зелени и жълти, камби, малко домати, задължително дюли и няколко ябълки, люти чушки и каквито други зеленчуци има наоколо - малко лук може. И, разбира се, отвара от траханово -подправката,която дава специфичният вкус и обезателно квас) Зеленчуците се сваряват и претриват през сито. Прибавят се брашното и останалите продукти и се замесва тесто,което втасва 1-2 дни. От него се оформят малки топки, които когато започнат да засъхват се претриват през гевгир.Получените зърна се изсушават.
150 гр - изсушена трахана
60 гр- краве масло или олио
натрошено сирене
лук
хляб
червен пипер
сол
През това време си надробявате хляб в тавичка и натрошавате отгоре сирене.
Варите траханата докато се сгъсти като крем супа,след това заливате натрошените хапки. Запържвате нарязаният на ситно лук в маслото,добавяте и червеният пипер.
Като стане готово заливате попарата.
Сервирате я гореща!
Благодаря ти Мими за удоволствието да опитаме това вкусно ястие!
Силно те прегръщам !
Е малеее , много интересно ! Чувала съм думата ,но нямах и идея какво се крие зад нея :)! Браво на Мими , браво и на теб ,Зиче !
ОтговорИзтриванеМного кокетно си я сервирала ,аморе :) !
Целувка и топла прегръдка :* !
Хубава вечер ,мила !
Аморе ,и аз така бях чувала за трахана но Мимка ми даде възможност да я опитам.
ИзтриванеГолямо мазало стана със снимките изтриха се от картата и това са вторите ,наново правих трахана та така днес не ми е ден нещо.
Целувки и прегръдки най сърдечни от мен миличка!
Много вкусно изглежда, Зиче! Направо да му се дояде на човек! Чудесна картичка и много мил жест от страна на Мими!
ОтговорИзтриванеДа ви е сладко!
Прекрасна вечер! :)
Дани наистина беше вкусно благодарение на Мими.
ИзтриванеХубава вечер и на теб ,прегръдки!
В това керамично съдче си я поднесла много апетитно!
ОтговорИзтриванеПриятна вечер!
Тиле ,благодаря миличка!
ИзтриванеПрекрасна вечер и на теб!
Ехеее,страхотно си е приготвила ,Здравче!
ОтговорИзтриванеРадвам се ,че Ви е харесала!!!!
целувам те!
Първата дето и се бъгнаха снимките беше по хубава на вид поне ,ама и тази стана много вкусна ,макар ,че на око я правих този път.:)
ИзтриванеЦелувки и от мен !
Честити подаръчета и вкусотийки!
ОтговорИзтриванеЧудесен вкусен жест:)
ОтговорИзтриванеНаистина Гоголинче ,трогна ме жеста на Мими!
ИзтриванеЗа първи път виждам това нещо!У нас трахана казваха на едно нещо подобно на кус-кус, което баба ми правеше.техниката е същата с претриването на тестото през сито, но нямаше зеленчуци , плодове...Много интересно..Хубави снимки , Здравче!Поздрави!
ОтговорИзтриванехаха,аз на всяка манджа мерудия...
ИзтриванеСоня,това с белите топчета при нас се нарича "ръсеница" и него ще го направя в най-скоро време
поздрави