За плънка:
олио 1- к.ч
1 ч.чаша -ориз ..или преценяш според големината на заека,
дреболиите от заека - нарязани на дребно,
гъби -нарязани
1 глава -лук
1 бульон
сол,
червен пипер ,
щипка кимион ,
чубрица,
магданоз,
джоджен
За заека :
1 - заек
масло за шпиковане
червен пипер за натриване,
сол,
1 чаша- бира
В олиото задушете лука, нарязаните на ситно дреболии и гъбите .
Прибавете и ориза за около 2-3 мин да се позапържи.
Махнете от котлона.
Прибавете всички подправки и натрошете кубчето бульон.
Разбъркайте хубаво и оставете да поизстине .
Приготвяне и пълнене на заека:
Заека се измива и посолява като натриваме с ръка солта отвътре в коремчето и цялата отвън. Шпикова се с масло на дълбоко. /С нож се пробожда месото и се тъпчи разреза с масло/ Особено сухото месо там се слага повече масълце.
Пълни се зайчето с приготвената плънка и се зашива с конец.
Връзваме краката също с конец и мажем отвън целия ,обилно с червен пипер , масло или олио .
Налива се една чаша биричка и малко водичка и печем под фолио (хубаво и плътно завито) в дълбока тава.
Първо включваме на силно да заври ... и после намаляваме фурната на много слабо 150 градуса и се пече цяла нощ .
По време на печенето от време на време се полива със соса от тавата.
Така става крехко и костите се отделят сами при бавното печене.
Ако не искате през нощта да се пече ускорявате печенето с повече градуси около 220.
Когато вече е готов аз нарязах няколко картофа и сложих около зайчето и сложих без фолио докато се изпекат.
Стават много вкусни ,защото поемат от сока в който е печен заека.
Порция не можах да снимам защото се "разфасова" за минути и се изяде.
Здравче, страхотна рецепта. Благодаря, че я сподели!
ОтговорИзтриванеИ аз Благодаря Еос за коментара ти!
ИзтриванеПрегръдки!
Охо, пълнеен, че и печен! Прекрасен!
ОтговорИзтриванеПълнен така го обичат в къщи и тези приятели дето им бяхме на гости така го харесаха ,че казаха така ще се прави и в тях вече заека.:))
ИзтриванеЗиче ,мила , и от трите снимки става ясно колко е вкусен :)... Много хубава рецепта !
ОтговорИзтриванеХубав неделен следобед ,аморе :* ! Голяма прегръдка !
Аморе рецептата е от време оно и си я приготвям винаги така. Става невероятен заека.
ИзтриванеПрегръдки и от мен за прекрасна неделя!
Няма кой да го яде м къщи-иначе бих си хапнала от твоята вкусотия,Зиче...
ОтговорИзтриванеЗащо Живе не обичат ли заек?
ИзтриванеИначе те каня да си хапнеш .:)
Изглежда много вкусен, с тази препечена коричка.........
ОтговорИзтриванеЗиче, прекрасен е.
Хубава нова седмица!
Мони така го обичат препекано !
ИзтриванеПак е добре че си успяла и тези снимки да направиш!
ОтговорИзтриванеНа това препечено зайче трудно се устоява!
Прегръдки и хубава седмица!
Зор беше но успях да щракна и то в една тъмна стая.Те пък само викат айдеееее че сме гладниииии:)))
ИзтриванеПрегръдки миличка и от мен!
Зиче, голяма майсторка си, невероятно вкусно изглежда! Завиждам не благородно на твоите приятели!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Благодаря Мариянче за милите думи чак се изчервих.
ИзтриванеПоздрави и хубава вечер!
Запазвам си тази рецепта за дните, когато ще реша и аз да приготвя заек;)
ОтговорИзтриванеПрекрасно е,Зиче!
Хубава нова седмица!
Мъхче, много е хубава рецептата и изпитана от много години насам.
ИзтриванеПрекрасна седмица и на теб мила!
Когато човек има даден продукт и незнае как да го наготви, започва да търси изпитани рецепти. Така и аз, след дълго четене на различни рецепти се доверих на теб. И не съжалих! Мойто зайче стана чудесно и беше оценено подобаващо от семейството. Благодаря за чудесната рецепта!
ОтговорИзтриванеХристинче, искрени благодарности за доверието и много се радвам ,че ви е харесал ,както и на нас ни харесва тази рецепта.
ИзтриванеПоздрави!