Последователи

ТЪРСИ РЕЦЕПТИ В БЛОГА!

неделя, 20 януари 2013 г.

Пълнен ,печен заек








 За плънка: 
олио 1- к.ч
1 ч.чаша -ориз ..или преценяш според големината на заека,
дреболиите от заека - нарязани на дребно,
 гъби -нарязани
1 глава -лук
 1 бульон
 сол,
 червен пипер ,
 щипка кимион ,
 чубрица,
 магданоз,
 джоджен

 За заека : 
1 - заек
 масло за шпиковане
 червен пипер за натриване,
 сол,
1 чаша- бира




Приготвяне на плънката:
 В олиото задушете лука, нарязаните на ситно дреболии и гъбите .
 Прибавете и ориза за около 2-3 мин да се позапържи.
 Махнете от котлона.
 Прибавете всички подправки и натрошете кубчето бульон.
 Разбъркайте хубаво и оставете да поизстине .

 Приготвяне и пълнене на заека:
Заека се измива и посолява като натриваме с ръка солта отвътре в коремчето и цялата отвън. Шпикова се с масло на дълбоко. /С нож се пробожда месото и се тъпчи разреза с масло/ Особено сухото месо там се слага повече масълце.
 Пълни се зайчето с приготвената плънка и се зашива с конец.
Връзваме краката също с конец и мажем отвън целия ,обилно с червен пипер , масло или олио .


Налива се една чаша биричка и малко водичка и печем под фолио (хубаво и плътно завито) в дълбока тава.
 Първо включваме на силно да заври ... и после намаляваме фурната на много слабо 150 градуса и се пече цяла нощ .
 По време на печенето от време на време се полива със соса от тавата.
Така става крехко и костите се отделят сами при бавното печене.
 Ако не искате през нощта да се пече ускорявате печенето с повече градуси около 220.
 Когато вече е готов аз нарязах няколко картофа и сложих около зайчето и сложих без фолио докато се изпекат.
Стават много вкусни ,защото поемат от сока в който е печен заека.



Порция не можах да снимам защото се "разфасова" 35   за минути и се изяде.

18 коментара:

  1. Здравче, страхотна рецепта. Благодаря, че я сподели!

    ОтговорИзтриване
  2. Охо, пълнеен, че и печен! Прекрасен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пълнен така го обичат в къщи и тези приятели дето им бяхме на гости така го харесаха ,че казаха така ще се прави и в тях вече заека.:))

      Изтриване
  3. Зиче ,мила , и от трите снимки става ясно колко е вкусен :)... Много хубава рецепта !
    Хубав неделен следобед ,аморе :* ! Голяма прегръдка !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аморе рецептата е от време оно и си я приготвям винаги така. Става невероятен заека.
      Прегръдки и от мен за прекрасна неделя!

      Изтриване
  4. Няма кой да го яде м къщи-иначе бих си хапнала от твоята вкусотия,Зиче...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Защо Живе не обичат ли заек?
      Иначе те каня да си хапнеш .:)

      Изтриване
  5. Изглежда много вкусен, с тази препечена коричка.........
    Зиче, прекрасен е.
    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  6. Пак е добре че си успяла и тези снимки да направиш!
    На това препечено зайче трудно се устоява!
    Прегръдки и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зор беше но успях да щракна и то в една тъмна стая.Те пък само викат айдеееее че сме гладниииии:)))
      Прегръдки миличка и от мен!

      Изтриване
  7. Зиче, голяма майсторка си, невероятно вкусно изглежда! Завиждам не благородно на твоите приятели!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Мариянче за милите думи чак се изчервих.
      Поздрави и хубава вечер!

      Изтриване
  8. Запазвам си тази рецепта за дните, когато ще реша и аз да приготвя заек;)
    Прекрасно е,Зиче!
    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мъхче, много е хубава рецептата и изпитана от много години насам.
      Прекрасна седмица и на теб мила!

      Изтриване
  9. Когато човек има даден продукт и незнае как да го наготви, започва да търси изпитани рецепти. Така и аз, след дълго четене на различни рецепти се доверих на теб. И не съжалих! Мойто зайче стана чудесно и беше оценено подобаващо от семейството. Благодаря за чудесната рецепта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Христинче, искрени благодарности за доверието и много се радвам ,че ви е харесал ,както и на нас ни харесва тази рецепта.
      Поздрави!

      Изтриване