Последователи

ТЪРСИ РЕЦЕПТИ В БЛОГА!

четвъртък, 2 февруари 2017 г.

Веяна скумрия или паламуд




Взимам 2 големи тлъсти риби- скумрия или паламуд с глави да са .
Осолих с морска сол от вътре и отвън,/за да се отцеди и отмие останалата кръв/ горе долу един пръст да е солта и да я покрива.


Увива се в целофан или дом. фолио или в тавичка покрита с опаковъчно фолио/каквото имате/ и така стой на 2 дни на студено.
След, което изплакнах, хубаво със студена вода.
С канап завързах, опашката на рибата и закачих на проветриво място.


Ако не ви е хубаво избърсана скумрията ,може да и сложите на главата салфетка с ластиче за да не ви капе първите два дена.


Така оставих около 1 седмица да се изсуши.


Става наистина много вкусна и задължително времето трябва да е студено .
Прибрах в хладилника увита със салфетки.

Ако искате да ви се задържи повече време ,нарежете я и сложете в буркан 1листо дафинов лист и чер пипер на зърна помежду парчетата.
Препържете олио с една трохичка хляб и оставете да изстине.
Залейте рибата с олиото така че да я покрие.
Така може в хладилника да  стои с месеци.

Пак ще правя ,страхотна е.:)



7 коментара:

  1. Убивам за такава риба, но тези в магазините замразените не стават за такова нещо. Много отдавна не съм виждала хубава и прясна скумрия да се продава при нас :( При първа възможност, обаче ще си приготвя!
    Твоята, Здравче е много съблазнителна!
    Поздрави, миличка и прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Руми,аз със замразена риба я правя и скумрия и паламуд...няма как да намеря прясна в Пловдив.Става и с такава и да ти кажа ,че няма разлика !
      Поздрави!

      Изтриване
  2. Здравче,
    преди години сме правили и паламуд, и скумрия.Баща ми е ловец и рибар и ловеше прясна и много хубава риба.А тези риби, особено прясно уловени са много подходящи за тази рецепта.И аз вече не виждам скумрия, тя поизчезна.Но пресен паламуд все още се намира.Много подходящ е особено хубавият и едър паламуд.Припомни ми старите времена, когато в нашият дом приготвяхме много и вкусна риба.Ех, че времена бяха !
    Поздрави и да Ви е сладко !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Елена ,направи си и сега става и то със замразена..особено паламуда и сложен в олиооо, е еликсир!

      Изтриване
  3. Добър ден,
    някой може ли да каже ,как ще е паламуд на английски,за да го потърся в Чехия,а на сушене ,рецептата като на скумрията ли е?
    Благодаря

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. То пише че е същото рецепта.Колкото до това как е паламуд на английски ,не зная ,пишете на Гугъл преводача и ще ви го преведе.

      Изтриване