Последователи
ТЪРСИ РЕЦЕПТИ В БЛОГА!
четвъртък, 24 август 2017 г.
ПАТАТНИК - на мама
Продукти за един тиган
Настъргах 3 средни големи,- сурови картофи.
Обърках с 1 глава настърган лук, сол, джоджен.
Леко изцедих.
Изсипах сместа върху голям тефлонов тиган с доста олио поръсено с щипка брашно.
Сместа в тигана трябва да е тънка един пръст иначе картофа ще остане суров ако е дебел пататника.
Пекох върху котлона само отдолу на слаб огън/да не загори бързо/ и похлупак да се задуши картофа.
С капака върху тигана,/или на дъска както аз обръщам/ обърнах пататника.
Сложих пак олио и брашно в тигана и изсипах внимателно,/да не се разчупи/ отново в тигана, за да се запече и от другата страна .
Докато се пече се слага отгоре резенчета масло .Ако искате да е постно сипете малко олио.
Когато е готово аз обикновено сервирам на дъската.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Здравче,
ОтговорИзтриванеправя пататник, но с нишестени картофи без брашно.Тези картофи, които се разваряват бързо лесно се задушават и запичат и слоят на пататника може и да е по - дебел.Така го прави моя приятелка от Смолян.Но ще изпробвам и начина, който ти показваш.Картофите , които използваш какъв сорт са - бързо разваряващи или не?Защото тези картофи, които не се разваряват бързо според мен по - бавно ще достигнат пълна кулинарна готовност.
Поздрави, весело лято и лека седмица !
Горе-долу колко голям е тиганът? Няколко пъти опитвам пататник точно по тази рецепта, без яйца и други измишльотини. Често се къса, не че не се изяжда, но ми иска и на вид да го докарам като теб.
ОтговорИзтриванеНай-добре ми се получи, когато картофите са ситно настъргани и много добре изцедени.
Ами ако ви е много голям тигана, трудно ще го обърнете и се разкъсва. Също така ако е дебел пак се разкъсва. Пробвайте с по малък диаметър и ще се получи. Успех
ИзтриванеБлагодаря, имам 25 и 28 см тигани. Ще опитам с малкия, дано по-лесно се обърне.
Изтриване