Последователи

сряда, 15 юни 2011 г.

ФОКАЧА със зехтин и чубрица , и със зехтин и маслини









Продукти:
500гр. бяло брашно
270мл.топла вода
1/2 ч.л. сол
1 пак. суха мая или 30гр.свежа
1 с.л. зехтин
За поръсване:
2 с.л. зехтин
ронена чубрица /или шарена сол/


за маслинената фокача
20сетина- обезкостени маслини за отгоре
2-3 стръка пресен магданоз



Приготвяне
Пресявам брашното,добавям маята(ако е суха) и солта, в средата правя кладенче и в него сипвам зехтина и водата.
Ако използвате прясна мая,я разтворете във водата.
Замесвам меко тесто,ако има нужда добавям още брашно.
Поставям в намаслена купа и покривам с чиста кърпа.
Втасва на топло около 30-50 мин./Тези са с едно втасване като оформих само.... няма разлика от две и едно втасвания/
След като втаса,тестото го разплесках върху хартия за печене на овална кора, дебела около 1,5 см и сложих с харията в плоската тава от фурната.
Оставих отново да втаса за кратко.
С пръст направих вдлъбнатинки,полях със зехтин,поръсих със чубрица и сложих в сгорещена фурна(200С).
Печете до златисто.


Фокачата със маслини по същият начин само вместо чубрицата наредих маслини отгоре и нарязах магданоз.






БЛАГОДАРЯ ВЕСИ ЗА СТРАХОТНАТА РЕЦЕПТА.
ИЗТОЧНИК

3 коментара:

  1. Много хубави фокачи - искам да си отчупя и от двете:))).

    ОтговорИзтриване
  2. Аелис БЛАГОДАРЯ МИЛИЧКА!Наистина бяха страхотни .... за съжаление вече ги няма изядоха ги:)) Но стават бързо и пак ще им правя ....

    ОтговорИзтриване
  3. Зиче,невероятна фокача се получи. Така ни се услади,хем беше доза и половина. Благодаря за прекрасната рецепта и обещавам да е покажа в близко време.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...