![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiqYlepPFRECp1u3GFygsbEWSb0Z0Lo8QKkrjCB0RcDb6hKpSN4dAdK-i3ch10ESV0h2Dc0jQNRr61Q1XQmJMOw_hBf0noTG5-Qi8bWVY1xYCDhw6Vu9H9n9T9aHTDWjyUjdjeW2l_Algg/s640/%25D0%259A%25D0%25B0%25D1%2580%25D1%2582%25D0%25B8%25D0%25BD%25D0%25B0+2637.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjf5-4EPVEGHy8GggReFkYAA0hT5Q6Dxh3ecbRYy057A_UqrnDB6flgCqHyA098OVVfKsjaLzh2j0Fn-aJwoD12NfM3WtlpntIooBJD8Owka8o40VOF_bNnSLcCpW-wRXaX8mjqE6mQvpI/s640/%25D0%259A%25D0%25B0%25D1%2580%25D1%2582%25D0%25B8%25D0%25BD%25D0%25B0+2629.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjp68mLmoXaQnqNLFiRpDw8DKlyz799fitt7rmxmDMGvuFA1CfhobImbka4R_K3H96VH9qHoUN0O6X5EA_-ob6gaO5tIrHkjkJvmduYzPkRjLL1ucP_4ojt0TZI-H82jyvpR9_6pKS6Wyo/s640/%25D0%259A%25D0%25B0%25D1%2580%25D1%2582%25D0%25B8%25D0%25BD%25D0%25B0+2628.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgDQUaIx-gg-QWnzfMhmQ6OU5K9CiPX2VgpcCGzRvPJwrjDnHSA6rpIr_Y0b9JUSeVpxHRUBgUC3rQZtzZei4c8Jl1fy5PhF-EzXGUciuSlJLHdRhdhQCVf9wGN2UKcL6AcasvuGHKWno0/s640/%25D0%259A%25D0%25B0%25D1%2580%25D1%2582%25D0%25B8%25D0%25BD%25D0%25B0+2626.jpg)
Продукти:
500гр. бяло брашно
270мл.топла вода
1/2 ч.л. сол
1 пак. суха мая или 30гр.свежа
1 с.л. зехтин
За поръсване:
2 с.л. зехтин
ронена чубрица /или шарена сол/
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEikpw-ubPzH7raGOrkyvdnT1omxUMqWTbFMSvMhty7YiiCa-2vvTd_dz2ZO4Th6z0p98wKYaXedxYAECWKiruwnlkHvYBwEGhoOUwLLZi81E3VnpxZS3yOlaBBgwpH7Dd41PEXRRfiJjr8/s640/%25D0%259A%25D0%25B0%25D1%2580%25D1%2582%25D0%25B8%25D0%25BD%25D0%25B0+2625.jpg)
за маслинената фокача
20сетина- обезкостени маслини за отгоре
2-3 стръка пресен магданоз
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjOkCzubC9OkEW9bxBJ2uwoQiJ5mR00STDTxAolqSZgusgbsZJxkLEL89L5eAITeo0oXuH77YSGcGMbLW_Hyrdjnl8-x4tLHvRVvY10DwZtCB8gTNYSXM__-Ing5C_rAATXZm1NNXyfb7k/s640/%25D0%259A%25D0%25B0%25D1%2580%25D1%2582%25D0%25B8%25D0%25BD%25D0%25B0+2631.jpg)
Приготвяне
Пресявам брашното,добавям маята(ако е суха) и солта, в средата правя кладенче и в него сипвам зехтина и водата.
Ако използвате прясна мая,я разтворете във водата.
Замесвам меко тесто,ако има нужда добавям още брашно.
Поставям в намаслена купа и покривам с чиста кърпа.
Втасва на топло около 30-50 мин./Тези са с едно втасване като оформих само.... няма разлика от две и едно втасвания/
След като втаса,тестото го разплесках върху хартия за печене на овална кора, дебела около 1,5 см и сложих с харията в плоската тава от фурната.
Оставих отново да втаса за кратко.
С пръст направих вдлъбнатинки,полях със зехтин,поръсих със чубрица и сложих в сгорещена фурна(200С).
Печете до златисто.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgiS4M1citH6-x8o9kOG1Zc6o8NyKI2l5cD7xVg1qb3NJvPAXETnLo9p2U76DBzWnN69AOiCgcG9_ERGOrtCMxj0PelG5hFa98rgzFUOPPX9VoE-MF8a198Lq5IeHO4Aj73b3Rx7RJNOXo/s640/%25D0%259A%25D0%25B0%25D1%2580%25D1%2582%25D0%25B8%25D0%25BD%25D0%25B0+2630.jpg)
Фокачата със маслини по същият начин само вместо чубрицата наредих маслини отгоре и нарязах магданоз.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgpzmVA2pZYTX79gMykh5aS6laGlgk7VbEj6gTTEq0335cjc8A4OqcV-o83mpYTKsLUaydHPeB-rcn5AUvdlhwFZq7KBcqbarPniGvAXNoTl8vMdDvuBR9XoEUJU6VRfxmAjASyDtEP6Tk/s640/%25D0%259A%25D0%25B0%25D1%2580%25D1%2582%25D0%25B8%25D0%25BD%25D0%25B0+2634.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiHjzq86M0r_F36sfChhjqFKE2su0DcPDl9lVo236Yrfz-eqtqV1tRh5vh7JM3ANZFEOoIYKnD5a5P_0w4YmmQAa5XBRH4pxa0XvJDoP_9tQ757FW7WKKUj8jjagrtWP-U9ohllYbx7U1c/s640/%25D0%259A%25D0%25B0%25D1%2580%25D1%2582%25D0%25B8%25D0%25BD%25D0%25B0+2633.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg2p2yN97QbD-3dMr_hcnpPwwfORck-fG1pVQe8QUfraafdwyn_TaJDYqARwq8hWS-565ffnlXpuskYR-ArQ-0um1C3fV7JgPz_i9n5R28PvyuhnBIOQFz_7w5qto0_nRRuwf2BUeFjfBE/s640/%25D0%259A%25D0%25B0%25D1%2580%25D1%2582%25D0%25B8%25D0%25BD%25D0%25B0+2638.jpg)
БЛАГОДАРЯ ВЕСИ ЗА СТРАХОТНАТА РЕЦЕПТА.
ИЗТОЧНИК
Много хубави фокачи - искам да си отчупя и от двете:))).
ОтговорИзтриванеАелис БЛАГОДАРЯ МИЛИЧКА!Наистина бяха страхотни .... за съжаление вече ги няма изядоха ги:)) Но стават бързо и пак ще им правя ....
ОтговорИзтриванеЗиче,невероятна фокача се получи. Така ни се услади,хем беше доза и половина. Благодаря за прекрасната рецепта и обещавам да е покажа в близко време.
ОтговорИзтриване