Последователи
ТЪРСИ РЕЦЕПТИ В БЛОГА!
сряда, 18 април 2012 г.
ПРАЗНИЧНА ПОСТНА ПИТА
Това е страстта ми сега..... охлювчета да правя за оформянето на питите ми.
Стана невероятно красива тази пита,чак сама си я харесах .:)
ПРОДУКТИ
2бр суха мая на Йоткер
600 мл -топла вода
2 с.л.- захар
1 и 1/2 с.л.- сол
4 с.л.- зехтин /олио/
1 с.л. - оцет
около 1,500 кг - брашно за средно меко тесто
ПРИГОТВЯНЕ
Разтворих маята и захарта в 100 мл топла вода и малко брашно, покрих и оставих да шупне 10-15 минути.
В голяма купа изсипах течните продукти и втасалата мая,и разбърках.
Постепенно прибавих пресятото брашно и солта, като бърках с лъжица.
Когато тестото започна да се отделя от стените на купата, извадих го върху набрашнена повърхност и омесих ,прибавяйки по малко брашно.
Тестото трябва да е меко, за да стане пухкава и мека погачата.
Не го оставих да втасва а направо започнах да оформям питата.
Откъсвам от тестото топки и ги направих на тънък фитил.
От края навивам на охлюв и късам като завъртя два оборота.
Нареждам в подмаслена тава във външният край.
Така с охлювчетата се старая едното да застъпва другото но да са в противоположна посока всяко следващо.
Завърших целият кръг на тавата с това оформяне.
Малка част от останалото тесто оставих за плетеницата на кошницата .
Останалото тесто го направих на топка като го намачках с длан да стане разстлано на кръг.
Върху него направих кошничката като , малкото топче разточих и нарязах на ленти.
Преплетох ги в единият край на разстланият кръг като подпъхнах краищата отдолу под него.
Сложих го внимателно в средата на тавата като се постарах да е торкова голямо ,че да запълва празното пространство.
Оставете под кърпа да почине 20-30 минути.
През това време направих тесто от малко брашно и вода.
От него направих цветята за украсата.
Когато втаса тестото ......
Наредих направените цвета -букет върху питата и сложих в предварително загряна фурна до 180 градуса.
Готовата погача намазах още топла с масло, с четката.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Много съм впечатлена! Изключително красива пита! Поздравления!
ОтговорИзтриванеЗиче, прекрасна е!
ОтговорИзтриванеЗлатни ръце имаш!
Прегръдки и хубав ден!
Леле, каква красота! Зиче, тази пита е невероятна! Направо не мога да й се нарадвам! Възхищавам ти се!!!
ОтговорИзтриванеЗиче, много красива пита! Чудесно допълнение към всеки празник!
ОтговорИзтриванеЗиче, душице златна, направо ми останаха очите тук:)
ОтговорИзтриванеПрекрасна е тази пита!
Моля ти се следващия път да снимаш оформянето на тестото стъпка по стъпка, ще ми бъде полезно , за да мога и аз да я направя:)
Зиче, безмилостна си просто! Невероятна е! Тази пита ще я сънувам :) Голям майстор си ни ти! И аз се присъединявам към молбата следващият път да има подробни снимки :) Сръдечни прегръдки!
ОтговорИзтриванеУникална питка! Нямам думи! Надминала си дори себе си, за което те поздравявам. Ще я приготвя с огромно удоволствие!
ОтговорИзтриванеСамо да сте я пипнали! Сега водя преговори с Лувара, да я експонират там. Зиче, невероятна си!! Ти си артист, а не жена с талант.
ОтговорИзтриванеЗиче, възхищавам се на уменията ти и на търпението да сътвориш такава красота! Все едно не е за ядене... уникално!
ОтговорИзтриванеС малко закъснение честито Възкресение, много здраве,щастие и благодат в семейството! Целувки!
ЕМИ,
ОтговорИзтриванеДАНИ,
КАНДИ,
МАРИЯНЧЕ,
ТРАЯНЧЕ,
ГАБИ,
НИНЧЕ,
МАРИЯ,
МИРА,
Сърдечно благодаря за милите думи и за това ,че харесахте моето творение.
Обещавам следващият път да снимам стъпка по стъпка но тези дни нямах време за това и се извинявам за което.
Когато имам време мога да си поиграя и да правя питите както трябва но все времето ме притиска ,но за тази отделих време и стана това което исках.
Силни прегръдки за всяка една от вас и прекрасен ден!
Направо занемях ,Зиче...!Пред такава красота думите бледнеят... само искрени поздравления ти пращам...и майстор си да знаеш!
ОтговорИзтриванеПрекрасен ден!
Зиче,с отварянето на блога ме грабнаха тези изкусителни череши....после с таки красива погача-нямам думи.Ти си царица на тези неща,миличка!
ОтговорИзтриванеМного има да се уча още.....
Хубав ден-прегръщам те!
Здравче,аз мисля,че каквото и да кажа ще е малко,мила!Пред подобно майсторство мога само да се поклоня,защото питката е уникална!
ОтговорИзтриванеПрава бях да се въздържа да ти гостувам с питка,това тук е просто нещо невероятно красиво!
Силни прегръдки,приятелко!
Питката е станала много красива! Поздравления.
ОтговорИзтриванеОх,Зичеее... Чудна , прекрасна питка ! Абе как я направи толкова хубава бе..:) Майстор си ,това е !
ОтговорИзтриванеПрегръдки приятелко моя и хубав следобед !
Наистина,празнична!
ОтговорИзтриванеЗлатни ти ръчички и любовта ти безкрайна!
Здравче, НЕВЕРОЯТНА си!!!
ОтговорИзтриванеИ аз се присъединявам към думите на Зори! Възхитително изглежда тази пита!!!
ОтговорИзтриванеЗичеее, У-Н-И-К-А-Л-Н-А е!!! БРАВО!
ОтговорИзтриванеЕхаа, Зиче, прекрасна е! Толкова е съвършена! Аз, ако на правя такова нещо, няма да давам на никой да яде.
ОтговорИзтриванеМного внимателно изчетох обясненията ти и си представям какво трябва да се направи, но едва ли бих се справила.
Прегръдки и пожелания за хубави почивни дни!
Много красива пита!Та това е изкуство!
ОтговорИзтриванеПоздравления!
Това вълшебство не знамкак съм го пропуснала!Добре, че е Фейсбук!Поздрави!Няма повече думи@:)
ОтговорИзтриване