Последователи

ТЪРСИ РЕЦЕПТИ В БЛОГА!

сряда, 18 април 2012 г.

ПРАЗНИЧНА ПОСТНА ПИТА



Това е страстта ми сега..... охлювчета да правя за оформянето на питите ми.
Стана невероятно красива тази пита,чак сама си я харесах .:)




ПРОДУКТИ
2бр суха мая на Йоткер
600 мл -топла вода
2 с.л.- захар
1 и 1/2 с.л.- сол
4 с.л.- зехтин /олио/
1 с.л. - оцет
около 1,500 кг - брашно за средно меко тесто

ПРИГОТВЯНЕ

Разтворих маята и захарта в 100 мл топла вода и малко брашно, покрих и оставих да шупне 10-15 минути.
В голяма купа изсипах течните продукти и втасалата мая,и разбърках.
Постепенно прибавих пресятото брашно и солта, като бърках с лъжица.
Когато тестото започна да се отделя от стените на купата, извадих го върху набрашнена повърхност и омесих ,прибавяйки по малко брашно.
Тестото трябва да е меко, за да стане пухкава и мека погачата.
Не го оставих да втасва а направо започнах да оформям питата.
Откъсвам от тестото топки и ги направих на тънък фитил.
От края навивам на охлюв и късам като завъртя два оборота.



Нареждам в подмаслена тава във външният край.



Така с охлювчетата се старая едното да застъпва другото но да са в противоположна посока всяко следващо.



Завърших целият кръг на тавата с това оформяне.



Малка част от останалото тесто оставих за плетеницата на кошницата .
Останалото тесто го направих на топка като го намачках с длан да стане разстлано на кръг.
Върху него направих кошничката като , малкото топче разточих и нарязах на ленти.
Преплетох ги в единият край на разстланият кръг като подпъхнах краищата отдолу под него.
Сложих го внимателно в средата на тавата като се постарах да е торкова голямо ,че да запълва празното пространство.
Оставете под кърпа да почине 20-30 минути.



През това време направих тесто от малко брашно и вода.
От него направих цветята за украсата.
Когато втаса тестото ......
Наредих направените цвета -букет върху питата и сложих в предварително загряна фурна до 180 градуса.
Готовата погача намазах още топла с масло, с четката.





22 коментара:

  1. Много съм впечатлена! Изключително красива пита! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  2. Зиче, прекрасна е!
    Златни ръце имаш!
    Прегръдки и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Леле, каква красота! Зиче, тази пита е невероятна! Направо не мога да й се нарадвам! Възхищавам ти се!!!

    ОтговорИзтриване
  4. Зиче, много красива пита! Чудесно допълнение към всеки празник!

    ОтговорИзтриване
  5. Зиче, душице златна, направо ми останаха очите тук:)
    Прекрасна е тази пита!
    Моля ти се следващия път да снимаш оформянето на тестото стъпка по стъпка, ще ми бъде полезно , за да мога и аз да я направя:)

    ОтговорИзтриване
  6. Зиче, безмилостна си просто! Невероятна е! Тази пита ще я сънувам :) Голям майстор си ни ти! И аз се присъединявам към молбата следващият път да има подробни снимки :) Сръдечни прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  7. Уникална питка! Нямам думи! Надминала си дори себе си, за което те поздравявам. Ще я приготвя с огромно удоволствие!

    ОтговорИзтриване
  8. Само да сте я пипнали! Сега водя преговори с Лувара, да я експонират там. Зиче, невероятна си!! Ти си артист, а не жена с талант.

    ОтговорИзтриване
  9. Зиче, възхищавам се на уменията ти и на търпението да сътвориш такава красота! Все едно не е за ядене... уникално!
    С малко закъснение честито Възкресение, много здраве,щастие и благодат в семейството! Целувки!

    ОтговорИзтриване
  10. ЕМИ,
    ДАНИ,
    КАНДИ,
    МАРИЯНЧЕ,
    ТРАЯНЧЕ,
    ГАБИ,
    НИНЧЕ,
    МАРИЯ,
    МИРА,
    Сърдечно благодаря за милите думи и за това ,че харесахте моето творение.
    Обещавам следващият път да снимам стъпка по стъпка но тези дни нямах време за това и се извинявам за което.
    Когато имам време мога да си поиграя и да правя питите както трябва но все времето ме притиска ,но за тази отделих време и стана това което исках.
    Силни прегръдки за всяка една от вас и прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване
  11. Направо занемях ,Зиче...!Пред такава красота думите бледнеят... само искрени поздравления ти пращам...и майстор си да знаеш!
    Прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване
  12. Зиче,с отварянето на блога ме грабнаха тези изкусителни череши....после с таки красива погача-нямам думи.Ти си царица на тези неща,миличка!
    Много има да се уча още.....
    Хубав ден-прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
  13. Здравче,аз мисля,че каквото и да кажа ще е малко,мила!Пред подобно майсторство мога само да се поклоня,защото питката е уникална!
    Права бях да се въздържа да ти гостувам с питка,това тук е просто нещо невероятно красиво!
    Силни прегръдки,приятелко!

    ОтговорИзтриване
  14. Питката е станала много красива! Поздравления.

    ОтговорИзтриване
  15. Ох,Зичеее... Чудна , прекрасна питка ! Абе как я направи толкова хубава бе..:) Майстор си ,това е !
    Прегръдки приятелко моя и хубав следобед !

    ОтговорИзтриване
  16. Наистина,празнична!

    Златни ти ръчички и любовта ти безкрайна!

    ОтговорИзтриване
  17. И аз се присъединявам към думите на Зори! Възхитително изглежда тази пита!!!

    ОтговорИзтриване
  18. Ехаа, Зиче, прекрасна е! Толкова е съвършена! Аз, ако на правя такова нещо, няма да давам на никой да яде.
    Много внимателно изчетох обясненията ти и си представям какво трябва да се направи, но едва ли бих се справила.
    Прегръдки и пожелания за хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  19. Много красива пита!Та това е изкуство!
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  20. Това вълшебство не знамкак съм го пропуснала!Добре, че е Фейсбук!Поздрави!Няма повече думи@:)

    ОтговорИзтриване