Последователи

ТЪРСИ РЕЦЕПТИ В БЛОГА!

събота, 10 ноември 2012 г.

Една приказка за тиквата и една невероятна дама КАТЕТО!

             

Изчаках Зичето да поседне на канапето и се измъкнах, за да се вмъкна в нейната кухня и да разкрия тайната на нейният черпак с мерак:).
 И знаете ли какво открих? – всичко тук е с отличен резултат, защото е приготвено с много любов. Целият този блог е изпълнен с уют и топлина, съхраняващ рецепти и традици за поколения наред. И ако имах печатница бих издала всичко от него лист по лист... Няма да се повтарям, вече писах за Здравчето, сега директно се заемам с готвенето, въоръжена с вълшебният черпак:)
За всички вас и прекрасната ми домакиня приготвих есенни рецепти с нейно величество – Тиквата!
 Надявам се да ви допаднат, интересни и вкусни са.
Обаче преди това ще ви разкажа една приказка: Имало едно време една тиква. Тя била толкова красива, че никой не смеел да я пипне, за Хелоуински фенер:).
 Веднъж обаче една мила дама поканила друга дама на гости и тя бързо разказала приказката на тиквата:). Като разбира се я превърнала в нещо вкусно и в нещо красиво. Хареса ли ви приказката?!
 Дано ви харесат и ястията:)



 Тиквени мъфини с карамелизиран лук 


               


 Адаптирано от: ТУК

 Продукти:
1, 1/2 ч.ч. нарязан на кубчета лук
1 с.л. краве масло + 1 с.л. олио
1 с.л. нарязана на ситно прясна мащерка
2/3 ч.ч. соево мляко / купих от Кауфланд/
1 ч.л. оцет
3 с.л. тиквени семки
2 ч.ч. пшенично брашно
1, 1/2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1/4 ч.л. сол
1 ч.ч. тиквено пюре/ получено от пасирана варена или печена тиква, без вода/
1/4 ч.ч. олио
1/4 ч.ч. златен сироп / използвах кленов от Метро/

 Приготвяне:
 Загрейте фурната на 180 градуса. Сложете в тиган с маслото и олиото нарязаният на кубчета лук, мащерка и щипка сол в на средно висока температура, докато се карамелизира. За да се получи добър цвят се разбърква често и се готви за най-малко 15 минути. Оставете да се охладят в средно голяма купа. Смесете млякото и оцета и оставете настрани, докато лукът се охлади. Напръскайте друг тиган с олио и добавете тиквени семки. Внимателно печете на средна температура, докато някои от тях започват да се пукат и се оцветят в светло златисто кафяво. Обелете ги и добавете щипка сол. В голяма купа, разбъркайте пресятото брашно, бакпулвера, содата и солта. В друга купа смесете соевото мляко с оцета, охладената тиква, олиото и кленовият сироп с карамелизиран лук. Разбъркайте. Изсипване мокрите съставки върху сухите и разбъркайте, докато се комбинират. Сипете от сместа във формички за мъфини, като запълвате 2/3 от обема. Поръсете с печени тиквени семки. Изпечете за 18-20 минути,в предварително загрята фурна, докато клечка за зъби поставена в центъра на мъфина излиза чиста. Охладете се за 5 минути и след това ги извадете от формите.

 Руло с тиква 


             


Рецептите за тиквени рула са много и разнообразни.
За моето руло е спрях на тази рецепта, с леки изменения в крема.
Адаптирано от: ТУК

Продукти:
 Блат:
3/4 ч.ч. брашно
1/2 ч.л. сода на прах
1/2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. канела на прах
1/2 ч.л. смлян карамфил
1/4 ч.л. сол
3 големи яйца
1 ч.ч. захар
2/3 ч.ч. пюре от тиква / получено от печена или варена без вода тиква/

 Крем:
150 гр аерирана крема Жоси
150 гр Филаделфия
1 ч.ч. пудра захар, пресята
6 с.л. краве масло на стайна температура
1 ч.л. ванилия
1/4 ч.ч пудра захар, за поръсване

 Приготвяне:
Загрейте фурната на 180 градуса.
 Пригответе тавата на фурната - голямата правоъгълна. Застелете хартия за печене.
Смесете пресятите: брашно, бакпулвер, сода, канела, карамфил и сол в малка купа. В друга голяма купа разбийте яйцата и захарта с миксер, докато сместа се сгъсти. Добавете тиквата и разбийте. Постепенно добавете брашното, като разбивате с миксера. Изсипете сместа върху тавата и разстелете равномерно. Печете около 15 минути, проверете с клечка. Извадете заедно с хартията и навийте на руло, на късата страна. Оставете върху решетка да изстине.

 За крема:
Разбийте всички съставки в купа с миксер до гладкост.
 Внимателно развийте блата и отстранете хартията.
 Разстелете крема.
 Навийте отново на руло.
Увийте в найлоново фолио и съхранявайте в хладилник поне за един час.
 Поръсете с пудра захар преди сервиране.


Аз докато бях на гости поседнала на диванчето в  my candy kitchen   съм изпуснала  приказката за тиквата. Ама там при Бонбончето няма как да не се заплесне човек ,защото всичко е като в приказките каквато тя е пренесла  и тука.
Прекрасно представени мъфини и рулото ,а  красивата тиква  е истинско изкуство.
Внесе голяма доброта и приятелски чувства в блога ми Катенце ,за което искрено съм ти благодарна и съм щастлива ,че те познавам!
Силно те прегръщам и още веднъж ти благодаря за гостуването и приказката!

               

31 коментара:

  1. Идвам от канапето на Катето и ...попадам на нови вълшебства тиквени мъфини,руло с тиква...Здравче много вкусно утро се оформи!:)
    Сърдечни поздрави за вас вълшебници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Мире ,така решихме с Катето да не се повтарят едни и същи публикации да си разменим гостуването едновременно.
      Прекрасни почивни дни !

      Изтриване
  2. Направихте ми интересна съботата, сладкодумници! Благодаря ви за всичко, Кате тиквените предложения са чудесни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сонче сърдечно благодаря ,че намина и беше част от приказката.
      Прегръдки!

      Изтриване
  3. От приказка на приказка да си дойдем на думата - направихте съботната ми сутрин цветна ,красива и емоционална ,дами ! Благодаря ви ! Кате , снимките видях във фейса (тук незнайно защо не се отварят) !
    Красиви мъфини и интересно руло ! За кой ли път се убеждавам в чудните интерпретации на тиквата !
    С обич за двете ви :* ! Целувки !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря и на теб Ванче ,че беше наш гост и коментира.
      Снимките май си оправиха аз ги виждам ,не знам защо така е станало.
      Много те обичам и аз ,целувки!

      Изтриване
  4. Здравейте и от мен!
    Рецептите са страхотни, но и на мен снимките не ми се отварят да се насладя и визуално на вкусотийките!
    Пак ще намина и дано проблемът е отстранен!
    Прегръдка и за двете Ви!Прекрасни сте!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гоголинче ,дано проблема вече се е оправил със снимките.
      Благодаря за коментара и че намина при нас.
      Прегръдки и страхотен ден!

      Изтриване
    2. Тук съм отново и се наслаждавам нагледно на вкусотийките на Катето:)
      Много красиво и вкусно!
      Записвам си рецептите от тиквената приказка:)

      Изтриване
  5. Привет и от мен, сега се виждат снимките:). Здравче, благодаря ти, за всичко, за гостуването, за гостоприемството и за всички останали неща!:) Страхотна си! Многосе радвам, че в блога ми се чувстваш така! На всички останали, благодаря, че се присъединиха и за милите думи! Прегръщам ви и ви желая прекрасен уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз ти благодаря Бонбонче мило ,направи денят ми специален!
      Целувки!

      Изтриване
  6. Еееееееееееее,побъркахте ме..........Тъкмо бях се настанила на катеното канапе и хоп:Зичето започнала да чете приказки за тиквата:)))))))Много прегръдки и на двете Ви:))))))!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. МИЛЕНКА,какъв номер ви спретнахме ааа:)))))))))))))))
      Но и в приказката е хубаво ,пък и когато Катето я разказва и прави е невероятно винаги!
      Много прегръдки и от мен Миленка!

      Изтриване
  7. Чудесни рецепти и големи кулинарки на това диванче:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Траянче ,никога не пропускаш да наминеш през моят свят!

      Изтриване
  8. О, Катюшата как се е развихрила само в зичината кухня :))) Браво! Чудесни предложения, много ми допадат!

    Поздравления и за двечките симпатяги :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Феди, тя винаги е такава ,все във вихъра си каквото и да прави ,и за това си я обичам толкова!
      Прекрасна вечер мила!

      Изтриване
  9. Страшен екип сте! Прегръдки и за двете! Много ми хареса рулото, звучи лекичко и вкусно и смятам да го приготвя тия дни ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лучия, наистина рулата и мен много ме грабна страхотна рецепта е направила Катето!
      Прегръдки и от мен!

      Изтриване
  10. За мен е голямо удоволствие да ви гостувам, Зиче и Кате! Прекрасни сте и от сърце ви се радвам - както на вас, така и на разкошните ви изкушения!:) Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани ,както винаги със много мил и приятелски коментар в който струи твоята искреност и човещина.
      Силно те прегръщам мило момиче!

      Изтриване
  11. Браво момичета!!!!!
    Страхотни както винаги!!!!
    прегръдки и прекрасна неделя и за двете ви!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Мимче, и ти си страхотна!
      Прегръдки сърдечни приятелче!

      Изтриване
  12. Ей, този Бонбон е неуморим!!!
    Гледай какво вкусотии е забъркала пак;)?
    Много сте готини, прегръдки от мен!
    И прекрасна неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бонбончето си е ,бонбонче винаги е сладко при нея.:!
      Мъхче прегръдки силни от мен!!

      Изтриване
  13. Чудесно гости си правите двечките и си разменяте рецептите! :)
    А ние се чудим от къде да започнем! Все вкусотии!
    Още веднъж - сърдечни прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  14. Страхотни сте и двете, прегръщам ви! Много ми допаднаха мъфините, а от рулцето непремено си взимам.
    Поздрави и хубав неделен ден!

    ОтговорИзтриване
  15. Приказката е чудесна, но още по-прекрасно е приятелството, уюта и вкусните десерти, които виждам тук!
    Поздрави и за двете, страхотни сте!

    ОтговорИзтриване
  16. Зиче, ти си приготвила чудна трапеза за Катето, но и тя добре се е подготвила за гостуването си при теб :)
    Поздравления и за двечките!
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  17. Момичета, голям тандем сте! Невероятни вкусотии сте подготвили! Моите поздравления!
    Успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
  18. Искрени благодарности за всички вас момичета които наминахте и коментирахте.
    Беше удоволствие да посрещна такъв гост в блога си!
    Прекрасна нова седмица ви пожелавам!

    ОтговорИзтриване