Последователи
ТЪРСИ РЕЦЕПТИ В БЛОГА!
понеделник, 12 ноември 2012 г.
Едно гостуване при Бонбончето
Да си постна ястията с които гостувах на Катето в блога и
,за да си имам рецептите и аз.
Благодаря ти за гостоприемството на канапето!
*Крем супа от тиква,
картофи и моркови*
Тази рецепта е спонтанна дойде от едно парче тиква която не ми се хвърляше.
ПРОДУКТИ
парче тиква
3бр.--картофи
1 голям - морков
1с.л. - масло
чер пипер
прясно мляко
ЗА КРУТОНИТЕ
2 филии хляб
резен масло
малко зехтин
къри
ПРИГОТВЯНЕ
Нарязах тиквата,картофите и моркова на кубчета и сложих да варя с вода (да покрива зеленчуците) посолих и добавих черният пипер.
През това време нарязах филиите хляб на кубчета и поръсих с къри.
В тиган разтопих маслото и зехтина и сложих крутоните да се изпържат като бърках непрекъснато да попие мазнината в тях и да се зачервят.
Когато се свариха зеленчуците ги пасирах ,без да изцеждам водата в която са вряли.
Добавих прясно мляко и 1с.л.п масло до необходимата гъстота.
Хубаво разбърках.
Сервирах с крутоните и капки сметана.
*САМУСА*
Това е индийско ястие.
Рецептата я имам от много години ,но никога не съм я правила ,не знам защо.
Записах я от някакво предаване по телевизията ,даже не помня кой я е приготвял.
Дойде и неговият ред ,и много съжалявам ,че не съм го правила до сега ,защото стана невероятно вкусно ,леко пикантно и много ароматно.
Ето и рецептата
ПРОДУКТИ за плънката
1 глава -кромид лук на ситно
2 скилидки - чесън на колелца
1 люта -чушка на ситно
1 малка -червена чушка (нея я сложих от мен иначе рецептата е само с лютивата чушка,може и да не я слагате)
100гр-грах
100гр-сварена леща
1 -картоф на кубчета
1 жълтък
къри
куркума
сол,
чер пипер
2 с.л.-олио
ПРИГОТВЯНЕ
Олиото слагаме в тиган и прибавяме подред лука + чушката + чесъна + граха + картофите + сварената леща + къри, куркума, сол,чер пипер и запържваме всичко до готовност.
Когато махнем плънката добавяме веднага жълтъка и разбъркваме добре.
Оставяме да изстине .
През това време правим -
ПАЛАЧИНКИТЕ
Правих ги по тази рецепта от моя блог
Продукти за около 20-24бр.
250 гр.-брашно;
0,5 литра -прясно мляко (може да се замести наполовина с вода)
3 големи или 4 малки - яйца
2 щипки- сол;
1 с. л.- пудра захар;
1 - ванилия;
1 с.л.- олио;
20 грама разтопено масло.
ПРИГОТВЯНЕ:
Брашното се слага в дълбок съд.
Прави се кладенче и в него се изсипват яйцата, разбити като за омлет (или едно по едно).
Сипва се бавно половината мляко, бие се 2-3 минути, за да се получи гладка смес.
Прибавя се солта, олиото, разтопеното масло, пудрата захар и ванилията. Изсипва се втората половина от млякото.
Похлупва се сместа и стои половин час на стайна температура преди пърженето.
Ако искаме да направим много фини палачинки, предварително разбиваме белтъците на сняг.
Палачинките могат да се направят и само с вода – тогава стават много леки, но не чак толкова вкусни.
Ако са само с мляко, стават по-дебели и плътни.
Мазнината се добавя в тестото, за да не залепват после при пърженето в тигана.
Пекат се в тефлонов тиган или сач на слаб огън.
Не е нужна тигана да се маже с мазнина ,много хубаво се отлепят .
След като палачинките са готови продължаваме с направата на САМУСА.
Палачинките намазваме с масло и ги режем на две.
в едната половина слагаме от плънката в края и започваме да навиваме на триъгълник така
Готовите палачинки пържим в тиган с малко масло и олио до получаване на хрупкава коричка.
Това е рецептата дано да ви хареса!
*ПАЛАЧИНКОВА ТОРТА С КАРАМЕЛИЗИРАН ЯЙЧЕН КРЕМ*
Толкова мислех какво сладичко да направя за гостуването си при Катето ,като знам тя какви разкошества прави .
Та като направих палачинките си измислих тази торта която стана учудващо вкусна .
Лека ,ароматна и нещо по различно и приятно на вкус ,пък и красива на всичкото отгоре.
Палачинките са от същите които са за САМУСА.
Крема е по тази рецепта която си я правя от години .
продукти:
1 литър-прясно мляко
5с.л. -захар за карамел сипва се по чашите или купичките.
1 ч.ч.-захар
3 пълни с връх с.л. -брашно
3 - жълтъка,
ванилия
тези три неща се смесват добре с малко водичка или мляко да стане каша.
ПРИГОТВЯНЕ
1 литър- прясно мляко завира и се прибавя карамела в прясното мляко докато се разтвори напълно при непрекъснато бъркане.
Тогава сложих сместа за крема.
Когато се сгъсти махнах от котлона и оставих да поизстине крема .
В купа подходяща по размер за да се събере диаметъра на палачинката слагаме най отдолу палачинка ,крем ,палачинка ,крем и така доколкото искате да е висока тортата ,като завършвам с палачинка.
Сложих съда в хладилник за около 1ч. да се изстуди хубаво.
Трите белтъка + 1ч.л.- оцет + 100гр .захар се бият на гъст сняг , намазах тортата отгоре и украсих с вишни.
Това са моите предложения дано да ви допаднат.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Чудесни са ти рецептите Зиче!
ОтговорИзтриванеТова самуса, моите момчета много го харесват но не знаех че така се казва!Заради плънката ли така се казва или може да се използват и други продукти за плънка, не само грах, картофи и леща?
А тортата как вкусно изглеждаааа:)
Гоголинче,не знам защо се казва така ,тази рецепта съм я написала от преди поне 10 години и си стоеше в тефтера.Като се разрових за нещо с палачинки я видях и я направих.Историята на самото ястие даже не знам какво е.
ИзтриванеСтана много вкусно хареса се на всички и ще си го правя пак със сигурност.
То човек може да си прави промени но вече ще е подобие на САМУСА предполагам .:)
Тортичката също е моя импровизация и се излапа за часове:)
Прекрасен ден ти желая!
Зиче, а ние ще се насладим още веднъж на тези вкусотии!:) Страхотни рецепти, много ми беше драго да си ми гост, Зиче! Прегръщам те и ти пожелавам прекрасна нова седмица!
ОтговорИзтриванеБонбонче ,и на мен ми беше драго да съм ти гост ,а днес пак какъв неповторим гост имаш ,супер сте и двечките.
ИзтриванеИ от мен прегръдки за хубава и неповторима седмица!
Зиче, мила, какъв разкош си сътворила :) Направо облизах монитора като видях тортата :) Чудно гостуване си направила! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеЗдравче,представила си невероятни рецепти,от теб винаги има какво да се научи!!!
ОтговорИзтриванеПрегръдки миличка!
Лелее, каква торта, Здравче :)
ОтговорИзтриванеС удоволствие бих си хапнала от нея. Кремчето много ми хареса :)
Поздрави!