![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgwyMI4OQnaEBB5R5SMS13TpYk7drGxaOBJvcGgbt7QjySlIjlq-n3t1BqxcRlH0EkMdottA5YdnMkufkN2gVWoWWfmjzV6huvCrViJOIo4F8s1fPfSvIfAE_ftO_YoTPKnrPPIc6Gill_z/s640/%D1%81%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%BA%D0%B00231.jpg)
Всяка година си правя някакви експерименти за пити и козунаци преди Великден.
Кога се е получавало, кога не толкова ,но сега вече съм сигурна ,че
-това е тестото,
-това е вкуса,
-това е което исках да се получи!
Искрено ви препоръчвам това тесто и за пита и за козунак.
Много лесна рецепта, без предварително втасване, невероятни, нежни ,пухкави и безумно вкусни са и козунака и питата .
Опитайте няма да съжалявате!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjRP65Tqsumlx0PHhP3ILOid7D9WFoIrkYTmyEEGZKASR9hg35GlN7w3RBIFfCNZqlNHfNTLJOLcvPUSoRWSqItiv2-q3Hu-sBwK2KeDRpUm71pgJptSjfAqvkZiz9FQ43hQpmkZzxGFBMh/s320/%D1%81%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%BA%D0%B00232.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjk3e67Px5YtoMauLHYn-0Pl5akDG7Q0c6KO1LxjlVmJ4D-mS1_etcXwBpeOi2TcADD37Zj084i82L99TGhB1dEnRajoeLjaad69bbAAXBqWVCfMz9_L3JkVe7So0hwflgnNI-R4kcqBrfZ/s320/%D1%81%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%BA%D0%B00239.jpg)
Великденски козунак
Продукти за козунака
3-яйца 1 жълтък за намазване
115мл.-вода
115мл-мляко
50гр. -разтопено масло
3 ч.л. - мас
2 ч.л.-маргарин (да се събере от трите около 100гр.,може и половината масло ,половината маргарин ,или само масло )
200-гр -захар
1 щипка -сол
1 -суха мая на Йоткер
ванилия
сушени плодове
около 600 -700 гр.-брашно за меко и еластично тесто
Приготвяне
Затоплих малко прясното мляко със водата.
Маслото ,мастта и маргарина разтопих в микровълновата и оставих да поизстине.
През това време замесих тесто от продуктите ..../Маята в брашното сипах а другите в кладенчето и месих около 5 мин. да стане гладко и меко тесто./
Тогава започнах да сипвам от маслото по малко и да меся и захлупвам тестото ,докато го поеме и така до изчерпването на маслото.
Месих още 10 мин.
Тестото трябва да е меко еластично но нежно.
Върху намазан плот със олио разделих тестото на 4 равни части и оформих всяка част на фитили.
Сложих две по две на кръст и започнах да поставям фитилите нод ред ту отдолу ту отгоре.
За по ясна представа вижте ТУКА оформянето.
Така сплетеното тесто го сложих във тава постлана с хартия за печене и в средата сложих една чаена чаша за да стане дупка.
Завих с кърпа и сложих във фурната на 50 градуса.
Когато удвои обема си намазах със жълтъка и поръсих със сушените плодове и начукан небет шекер, или навлажнена захар.
Може преди да почнете да сплитате да сложите сушените плодове вътре.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhgpEk-CQg4CvmrNhsqzFATrtfNxUq0ZEh0ZGsOksPVCBSuQl9gV6E7UiTPRU7k-nCx7WY3o16kX1NoyeD-mN7UGnMWwCU6TQBsfZ2yJ5BDueqIiKRisagM0TAYLVC07BTuJvpz7sLnwZRa/s320/%D1%81%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%BA%D0%B00238.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjlfmdLz1LCSDDmQSnSi4Fm3Nph79Ev_YnJyFQFVsK3VOPQbx15PsFukD9zvY_UdDOzrsZFB0gtqrPUc9w2ewC9OJA8Z2cerQAvQncCyokxnoTkms2CpqF5TnZ_FDA22dgH5F1q0YGFp_BK/s320/%D1%81%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%BA%D0%B00233.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjoiqJMnZabnUFncIUuuGxE_SYK2gdmjbZ4rJkSkpT99nuSwsVCGDrHIJUkh19jA8mwdOaxtFTRy1shpYCOnyLh6o4UZBZjTWYRv8xWH4EVJFDzeYFjPb5_7rUbkqq5LYY71WvdoaruBHZg/s320/%D1%81%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%BA%D0%B00235.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEimnDchs_TEi1AEU7kFxm6V36qtUlBXWERqBEZOrnsXcpNW2sYvcqndxbS-GHoJH_zaIPJ0YhlqmaNYZ4FD9UP6i3RsIjpxL3Oaa6lANSJKrHYyO22cVDJmpNFDUPUia4BPFWdJC08bs3W1/s320/%D1%81%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%BA%D0%B00237.jpg)
Великденска пита
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjeA-1eCzFAXPrTPckHQ9X-85EcupEHca1ci23eNE5AuL2Sr8OdEFONfAYA3sEnkORqgZ9us2gxL4LtEpMwmdvmWVsnB__DDeDLHVXdz4waGRc4g5DGDKwmBrHb8nTiY0mdlDjAhTo8Ui9y/s640/%D1%81%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%BA%D0%B00222.jpg)
Продукти за питата
3-яйца 1 жълтък за намазване
115мл.-вода
115мл-мляко
60гр -разтопено масло (може и половината масло половината маргарин или мас)
60гр -захар(4с.л. не пълни)
1 ч.л.-сол
1 -суха мая на Йоткер
около 500-600 гр.-брашно
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj3RJ6eXTzxius0eZyVkOJ2vAY_UolS_coHgqtHK9sg1IKjbzm61ODSMfyeOziuFDZka1_sCbIMdd6Rj5c5dByx8S7QT5NR7fWhjrViOM3llPAoEsG9tqzK-4Cf9mLosXvntnP84_JYEh6E/s320/%D1%81%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%BA%D0%B00228.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjIbeAnCPuymKopCE1HLnUVeWBBLpjaAVhiF5OBTi-7cW6fjpB4Z4jYp1nyKIYRTpe7Z9s2Pc0bQUyVF68yAexTdBW7Jl1oTim7ZV_fgwKm3HBNMmWW60f-THo4pz3jBu5fV74aZVsCHGpX/s320/%D1%81%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%BA%D0%B00221.jpg)
Приготвяне
Затоплих малко прясното мляко и водата.
Маслото разтопих в микровълновата и оставих да поизстине.
През това време замесих тесто от продуктите... /Маята в брашното сипах, а другите в кладенчето и месих около 5 мин. да стане гладко и меко тесто./
Тогава започнах да сипвам от маслото по малко и да меся и захлупвам тестото докато го поеме и така до изчерпването на маслото.
Месих още 10 мин.
С длан върху намазан плот със олио притиснах тестото и оформих на дълъг и тесен правоъгълник.
Нарязах от двете страни на ивици както се прави плетен пирог и започнах да сплитам ту от едната ту от другата страна.
Така сплетеното тесто го сложих във тава постлана с хартия за печене и в средата сложих една чаена чаша за да стане дупка.
Завих с кърпа и сложих във фурната на 50 градуса.
Когато удвои обема си намазах със жълтъка и поръсих със маково семе и счукан небет шекер.
Пекох до готовност на 180 градуса.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjNcqEm6nsSw33ZB7ZbT_q5O2S8GVVTF6lIdU99af_uQhAN2kXANnuLPQX_vPiv8c3ICoKqVzckmEL3kaA9tCFcYrbiMFKA6qNXN9qqxR4c3n-1wtoT0rCNT3UuepOSqmS4eSt4eQQvwo1H/s640/%D1%81%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%BA%D0%B00230.jpg)
Това е още една пита от същото тесто
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj8hTEHhMNvobo8CJ8rWcPz6QEy-HR6aW7Vv3_1DtXy0T8Mq-Ru0dZci0vB5FjvdaI_HKE5fpdFwsTU-fHQ8SDfrBY_AIi0mB_G5ykY6oK3BmX4YWLFiDUyjfdR5NpR5WSOoVP8S5roz2bs/s320/%D1%81%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%BA%D0%B00241.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhiDMe14LGJ7XOPkyyZaPYOXp1_sLsvv-mlSfXa8GbMFxX1XFDwRQHx0dmVvh4qGCNs7lnIzX_2bU8sGrKusNADA8uIiCgFjXaEq3TsP-49B58fCoQkGlVdqo7jVGHTfBE8w5IGjOE82mXV/s320/%D1%81%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%BA%D0%B00244.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgkNQ1OG99BZRcogsn8eIyt4jxPhqxUCbjOOTNXNVC5kM8ystIi77K4unJ7UDXN7FgjVgW7nlUk9thCzuYdwyljMpFuJDvkslVZhiwom8l0Du8loVnS5kNMqqIWYn5lpVLcl4-jES_1vU7Y/s320/%D1%81%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%BA%D0%B00245.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg67zdMNF80facy23MqRQLwVpH36jZGFtZ3uXiq6SAW1yjMlOiuWakY5y1Qis5JawB1bZx8hpBCxg6eiIzFK3IpCqOMY_EAGkNq8YeqLxVIRW-9cW_YtTsa3FEKMhB5dFgz68CKIwgljQsY/s320/%D1%81%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%BA%D0%B00247.jpg)
Браво! Чудесно както винаги!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Анна!
ИзтриванеОпределено изглеждат чудесно, а и достъпно за начинаещи в козунаците (като мен). Благодаря, че сподели, Зиче, прекрасни вкусотии си приготвила!
ОтговорИзтриванеХубава вечер!
Нищо сложно няма в тази рецепта ,даже и продуктите ми бяха от хладилника не стайни тъй ,че запрятай ръкави ще се получи.
ИзтриванеПрекрасна вечер и на теб Гери!
Прекрасни са, Зиче! Пухкави и вкусни, аз не се осмелих да сложа толкова много захар, но си има нужда, за да е сладко!Следващия път ще сложа и аз повече захар, че обичаме сладичко!И плетката...не съм я правила!Поздрави и хубава вечер!
ОтговорИзтриванеТи можеш и направи да се порадвам и на твоите ,че вече няма нито питка нито козунак ,всичко ометоха.:)
ИзтриванеПлетката е много лесна пък и видеото помага за тези които не са плели по този начин.
Сладичко и ние си обичаме за това и сложих повечко да е сладко.:)
Прекрасна вечер Сонче!
Здравче, много добре са ти станали и козунакът, и питата!
ОтговорИзтриванеИмам небет шекер, интересна идея ми даваш с него!
Сърдечни поздрави!
Тиле, небет шекера го счуках за да стане на по големи кристали захарта ,понеже не мога да намеря в магазините.Та това измислих и да ти кажа децата питаха какво е поръсено защото много им хареса.
ИзтриванеПрекрасен да е денят ти!
Аз избирам и козунак и пита! Чудесни са, Зиче! Прекрасен петък от мен и весели предпразнични дни!
ОтговорИзтриванеКатенце така си и помислих ,че всички ще искат и двете защото са невероятни на вкус и вид даже:)))
ИзтриванеПрегръдки и от мен за едни хубави почивни дни!
Hmmmm, das sieht richtig lecker und locker aus, die Rzepte nehme ich mit ;o))
ОтговорИзтриванеFür Hefekuchen bin ich immer zu haben!
Liebe Grüße
Irène
Ирене наистина е много бърза рецептата,а резултата е даже по хубав от козунаците които цял ден изчакваш да втасват по няколко пъти ,пробвай ще се увериш!
ИзтриванеПоздрави от мен!
Аааа,и аз предпочитам и двата вида-страхотни са!Снощи правих твоят селски хляб,за който казваш ,че по-вкусен не си яла-е,права си.Наистина е тооолкова вкусен-благодаря ,миличка за много вкусните рецепти-прегръщам те!
ОтговорИзтриванеХубави почивни дни ти желая!
Живе, безкрайно ти благодаря за доверието, радвам се ,че не съм те подвела,защото вкусове разни .
ИзтриванеСега горещо ти препоръчвам и двата вида да ги направиш ,и тогава пак ми се обади и със сигурност ще си доволна от себе си и направеното.
Силно те прегръщам и ако идвате насам ми се обади да се видим!
Непременно...и в двата случая.
ОтговорИзтриванеЗнам, знам :))))
ИзтриванеДа, това е Великденски козунак и празнична пита, Зиче -
ОтговорИзтриванекрасиво оформени, много апетитно изпечени и пухкаво набухнали -
Майсторски изпълнение!
И моите поздравления,честита Цветница,
слънчев, хубав и усмихнат ден, Диана
И от двете за мен:) Страхотни!
ОтговорИзтриванеЗиче,
ОтговорИзтриванети си Майстор!!!
И двете са страхотни!
Весели празнични дни!
Браво, Зиче! Чудесно изглеждат! :)
ОтговорИзтриванеЧудни са и козунакът и питата :) С това едно втасване ме спечели и ще го пробвам задължително :)
ОтговорИзтриванеВесели празници!
Ани :)