Последователи

ТЪРСИ РЕЦЕПТИ В БЛОГА!

събота, 2 август 2014 г.

КАДАИФ ДОЛМА




Рецептата е на TC Cevdet Yüce и от както съм я видяла когато я пусна в една от групите във ФБ , не ми излиза от ума.
Суров кадаиф, не можах да намеря и за това купих кадаиф от онези ,дето само се заливат.

Иначе го направих както той беше описал с малки изменения с корите.

ПРОДУКТИ
пакет точени кори /на белла аз използвах/
кадаиф
50-60гр.-разтопено масло за намазване на корите
счукани орехи

за сиропа
2ч.ч.-вода
2ч.ч.- захар
сока от един лимон/аз не слагам ,защото не ми харесва/
1бр. -ванилия





Аз така ги приготвих :

Кадаифа го натроших, да не е степан, а да стане като фиде.
Начуках орехи една шепа.
Маслото разтопих в микровълновата.
Разтворих корите и всяка кора намазах с маслото, само половината и сгънах на две.
ето така



От широкият край сложих кадаиф и поръсих с орехи
ето така



Загърнах двата края на страните да се съединят в средата
ето така



Започнах да навивам като пура .
ето така




Намазах пурата навсякъде с четката с масло и сложих в тавата
Така направих с всички листа от корите.



Сложих тавата да се пече във фурната на 220 градуса до златисто.
Може и да ги изпържите в масло и олио смеска до златисто.



Оставих да изстинат .
През това време направих сиропа от посочените продукти по горе.
Оставих да отдъхне   ,марен да е не  врял и тогава залях ДОЛМАТА.



Облизахме си пръстите приятели ,честно!
Искрени благодарности на Шевдет за невероятната рецепта.
Опитайте и вие ,няма да съжалявате ,пък и става бързо.

4 коментара:

  1. Зиче, и аз бих си облизала пръстите, голяма сладост си приготвила!
    Поздрави сърдечни. :)

    ОтговорИзтриване
  2. И аз гледах някъде подобна рецепта-със сигурнот е много вкусно.

    ОтговорИзтриване
  3. Суров кадаиф в Пловдив (ако правилно съм разбрала, че живеете там - някъде споменахте Кършияка) има в подлеза преди тунела - водещ към Главната, изпълняват и поръчка, ако в момента нямат, но е към 5 лв половин кг. Ако имате пътуващи близки към В.Търново - това е другия вариант. Блогът ви е чудесен, с достъпни рецепти, има много непознати за мен, някои са уникални - като родопските ви специалитети. Поздравления за идеята и енергията, която сте вложили, за да оставите този безценен дар за внуците - "бабините рецепти"!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. БЛАГОДАРЯ,Зара за информацията, ще проверя. Благодаря и за вниманието и милият коментар.Радвам се ,че ви харесват моите простички рецепти. Силно ви препоръчвам да си направите от родопските рецепти нещичко, защото са уникални!
      Прекрасна вечер!

      Изтриване