Последователи
ТЪРСИ РЕЦЕПТИ В БЛОГА!
неделя, 22 ноември 2015 г.
Луда питка
Направена е от тъй нареченото лудо тесто.
Много вариации има и много автори има това тесто за това няма да посочвам източник,защото си го направих по мой си начин.
Също така това тесто може да държите в хладилник в найлонова омаслена торбичка ,седмица поне и пак си е хубаво за пити,мекици,пърленки,хляб и закуски.
Ето и съставките които аз използвах.
3бр.-яйца от тях махаме 1 жълтък за намазване
1 мая- жива или 2 сухи от 7 гр.
400гр- кисело мляко
200гр.-прясно мляко
3-4 с.л.- олио
1 равна ч.л.- бакпулвер
1 ч.л.-сол
2-3 с.л.-захар
около 1,200кг. брашно за меко тесто
Приготвяне
Затоплих прясното мляко и разтворих в него маята ,ако е суха няма нужда а направо в кладенчето всичко се изсипва.
Всички продукти се изсипват в кладенчето и се омесва средно меко тесто.
Тестото ако искате да го правите нещо веднага оформяте и оставяте да втаса ,после намазвате с отделеният жълтък разбит + малко прясно мляко и олио.
Ако искате да го съхранявате във хладилника ,намажете една голяма найлонова торбичка с олио и сложете тестото вътре и завържете торбичката така ,че да остане празно място в нея, за да има място когато втаса тестото в хладилника, да не се спука торбата.
Аз направо оформих тази пита ,покрих с кърпа и оставих да втаса във фурната на 50 градуса.
Намазах я със жълтъка и пекох на 180 градуса до готовност.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Зиче, как ги майсториш тези пухкавелки, винаги се чудя... Прекрасна питка! То за кой ли път при теб... :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Зиче, Зиче, кога ще ме направиш един курс да ме научиш да оформям така тестото! Страхотна си! Прегръдка, мила!
ОтговорИзтриванеПрекрасна пита! Ще пробвам за Коледа!
ОтговорИзтриванеПрекрасна пита! Ще пробвам за Коледа!
ОтговорИзтриване