Последователи
ТЪРСИ РЕЦЕПТИ В БЛОГА!
петък, 18 май 2018 г.
ГОЛЕНИК СЪС СКРИПАЛЕЦ
Невероятният и вкусен голеник от детството ми.
Ходехме по ливадите, беряхме скрипалец и баба правеше голеник.
Такава наслада и вкусотия че още помня аромата му от онова време.
Ето и рецептата стъпка по стъпка, както ми я каза мама.
Скрипалец около 400гр. измит нарязан.
В него се прибавя 150гр. царевично брашно и се обърква.
Прибавих 4 яйца и отново обърках
извара около 300гр. /може и сирене пак същото количество да сложите ,даже по вкусно става ,но аз използвах извара, защото имах/
сол около 1 равна ч.л. ако изварата ви е безсолна.
Ако е солена не слагайте сол.
2-3с.л. -олио
Хубаво обърках и оставих настрани
Намазах обилно тавата с масло
В купа сложих 10с.л. кисело мляко
1 яйце
и 6с.л. бяло блашно,малко сол и хубаво разбърках
Половината полях в намазаната тава и разпределих равномерно навсякъде
Изсипах плънката и нея разпределих равномерно
Сложих да пека във фурната САМО НА ДОЛНО ГОРЕНЕ докато хване коричка отдолу и се изпече.
В друга тава отново намазана с масло и останалата брашняна смес го обърнах и пак пекох във фурната на долен реотан до готовност.
Тъй като много малко хора не знаят какво е скрипалец или още както му казват в родопите ,плюскавец....
Ето в Гугъл намерих само това като снимки и то в един Руски сайт
Берат са листата на тази билка и са страшно вкусни преди да цъфне и се правят супи, голеници /вид родопска баница КЛИН /, ориз и др..
Да ви е сладко както и на нас ни беше!
~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~
При използване на снимки,рецепти и всичко от блога, моля посочете линк към съответната публикация!~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Здравей, Зиче, по нашия край не съм виждала такава трева, дали не мога да я заменя с киселец?
ОтговорИзтриванеДа може ,мила и със киселец и спанак .
ИзтриванеЩе чакам да кажете дали ви е харесал.
Здравче,
Изтриванетърсила съм по интернет скрипалец, за да разбера за какво растение става въпрос, но едва сега виждам снимка.Имам в градината подобно растение засято от купени семена, същият цвят, но не съм сигурна за листата.Доста особен аромат има обаче.
Благодаря за прекрасната рецепта.Поздрави и успешна нова седмица !
Здравче ,
Изтриваненамерих това растение на поляната и в моята градина.Ботаническото му име е обикновено плюскавиче - Silene vulgaris.Публикувах малко информация за него в моят блог, а и сготвих ориз с листата.Вкусно и полезно.Сърдечно благодаря за снимките и подсказката.
Поздрави отново !