Последователи

ТЪРСИ РЕЦЕПТИ В БЛОГА!

събота, 11 август 2018 г.

Кифлички, пури, топчета – с бира, олио, без яйца



Още една рецепта от старите тетрадки и видяна от блогърката Ина и нейният блог В кулинарният свят на tillia.
тук е рецептата ,но аз я копирах за да не се изгуби първоизточника.
Благодаря ти Ина, страхотни станаха ,обожавам старите рецепти и не мога да им устоя.

Ето дословно рецептата на tillia:
1 ч. ч. = 200 мл обем

Продукти
1,5 ч. ч. олио (300 мл)
1 ч. ч. бира (200 мл)
5 – 5,5 ч. ч. брашно (650-750 г)
1щипка - сол ако правите със сладка плънка  /1 к.л. сол ако се правят със  солените плънки/ 
10 г бакпулвер (1 пакетче)

За овалване – пудра захар и 1 ванилия

Плънка по избор :
- сладка - конфитюр; локум; смлени орехови ядки, смесени с малко захар и прясно мляко; и пр.
- солена – сирене; сирене и яйце; ситно нарязан колбас;

Приготвяне
По-голяма част от брашното (около 400 г) се пресява с бакпулвера и солта. В средата се прави кладенче, в което се сипва сместа от олиото и бирата. С шпатула или лъжица се замесва тесто, като се добавя брашно до средно меко тесто (зависи от брашното). Когато вече стане трудно да се меси с шпатулата (лъжицата) се прехвърля на плота и без много дълго да се меси, ако се налага се добавя още малко брашно – тестото да не е лепкаво, да може да се точи.

- кифлички - най-добре е тестото да се раздели на 2 половини.
Едната част се покрива и оставя на хладно.

Другата част се разточва на кора с дебелина 3-4 мм, разрязва се по диагонал на 12 сектора.


В широката част (основата) на всеки триъгълник се поставя по 1 ч. л. от избраната плънка и се навива към върха.



По същият начин се оформя и втората част от тестото. Общо се получават 24 кифлички;
- пурички - тестото се разточва на кора с дебелина 3-4 мм, изрязват се правоъгълници с размер 4 см/6 см, поставя се от плънката и се навиват на пурички;
- топчета – откъсват се малки късчета и се оформят на топчета с големина по избор. По желание вътре може да се постави четвъртинка орехова ядка;

Оформените сладки се поставят в ненамазана тава или върху хартия за печене. Не се надуват много при печенето, така че не е необходимо много голямо разстояние между тях.


Пекат се в предварително загрята на 180 градуса С фурна, средно ниво скара, около 30 - 35 минути.
Трябва да останат светли И ДА НЕ СЕ ПРЕПИЧАТ ЗА ДА НЕ СА ТВЪРДИ.
Веднага след изваждането, горещи, се овалват в пудрата захар, смесена с ванилията.





~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~
При използване на снимки,рецепти и всичко от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~

1 коментар:

  1. Зичееее, лоша сиииии!
    Очите ми изтекоха, а как преглъщам.....
    Ама тя и Ина е за бой!
    Благодаря ви дружки!
    Хубав ден от мен!
    Нора

    ОтговорИзтриване