![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh2qXc_Y7l_0u24wYD30uHlT6OJGc4TYXp9TVzdsEt0_Wj65M70hPEjISS0wCWK7latgSAo5uiz1dha8WFcxqqa237-DyHchK6Tr0-82gGkh_L93tGsYU2Wwah08zGr1ruGthQUCxH9xOM/s640/IMG_20180816_125609.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEisk1-5eM-1L_kJBTfUsM2nyhajHA5Xeuux-1ctWJfzPAOxxhsOOVeOkcKv1xlyo3RB15BZ-hA3FPIkj9c0_ck-z5DAmD7c4QYZAEhCTL4rh1VerC7ggH1IQVjYv__SR2QOqePVjPe8jn4/s640/IMG_20180816_122113.jpg)
Тази лютеница взаимствах от - Топеница от тиквички и от -
Едро смляна лютеница в тенджера - бърза и много вкусна
От едната взех продуктите, от другата маринатата и стана супер лека и вкусна лютеница.
Излезнаха 7 буркана от 500гр.
В дълбока тенджера в нея става по хубаво и лесно ,
слагайте в тенджера НЕ ПО МАЛКА от 5л. или повече от 5л..
2кг.-тиквички
10бр.- ГОЛЕМИ -червени чушки /ако са малки поне 15бр./
300.гр.-500гр.- доматено пюре
/ако искате по сладка, сложете 300гр., ако искате по кисела сложете 500гр. пюре/
2бр.-големи глави кромид лук /може и без лук/
1 глава -чесън обелен
марината:
100гр. захар
100мл.-винен оцет
1с.л.- сол
300мл.-олио ако искате да е по мазничка може и повечко
Подправки:
черен пипер,може и дафинов лист може и кимион, каквото харесвате,/ аз само чер пипер сложих и чесъна./
1/2 връзки магданоз/ ПО ЖЕЛАНИЕ/
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEghtjFlZlrJDLWhGjYZs-f7entoz6kOvNtC3my6h4GfTIgDLuk8Sg1XsnvwTbZSovu6xuIuLnCc7ml4GT2PSfhEtKPVl11Rm07dJvjr3n4l675k0EpDqcyBYk33kas8_lPi8X6Qd2tucFg/s400/IMG_20180816_101147.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiDaQowGb1i4z6nFnPWfCn2o31eTzWWVOBLhDAYdjmFroxfaB0ZNUiU23y52ydQBIhiWJ4SJKmQj-80FVRhG0O69I2P-jILwVOKlh1XY6U-ytk7dCOBqjviXbOvmr40BFasb6TrT23gUJI/s400/IMG_20180816_101205.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjn9ailjSHj5MeAvyBk48J9Y4aBJnxS8cT1so2UonYdGesuVO3R9LUEvrPJjOCYGIsmcsXEARi7aIVl4X-GNqlQ_l21aFmg3zIfbJTrg-SYUXXpeOyXzYs2ExUWYCcSrygrg4LOu4pZbII/s400/IMG_20180816_101305.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg0R6o15wKVsQiDXBzPS4jcuNWhWNMPveeOuaEFNO9123SB6wsHWCUVTWCm3XKIO_V18868rbqWcW_iQv3QRcWf5_qFdxViy54QqzP6_gos8EXTqkZ7ZYpwoei1qM5SnJg257fWpG68Rpg/s400/IMG_20180816_101315.jpg)
Приготвяне:
Ако използвате доматено пюре го сложете накрая на варенето да не ви загаря на дъното.
Изпекох чушките и през това време нарязах другите зеленчуци.
В тенджера 5л. сложих олиото ,кромида, тиквичките и оставих да се слегне сместа.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj6oa-QQfIArjjSGfeTFQs11UQjt0g4ee7Ho4fQqi21p3t4uqVgvhklBB0D6uPmVxFFtDiiTE6Ig5w2dnDEr2x26yBMdXhs2z30uEt7Hd07GavybTwAe3NnDV1edel5ukRVmZ6o5y2tOSI/s400/IMG_20180816_101809.jpg)
Когато сместа се стопи и стана място, сложих нарязани чушки /които не се побраха първоначално/ и обърках.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiBd2kJRLY44XJVTDpwNT7lyEri6NGegwlFyg9boap4NGJlHpKv68lyP8AH_LQHk0Mo2NDIA1XiJqYtyEZeUjz4-_PO_XcP9NWYZeyTtA0wwUDFiVv97NBXNvCBEZNllTetbAHk8or27SQ/s400/IMG_20180816_102830.jpg)
ТРЯБВА ТЕНДЖЕРАТА ДА Е ПЪЛНА С ЗЕЛЕНЧУЦИТЕ може да променяте видовете зеленчуци според вкуса ви.
Тенджерата 5л. когато е пълна със зеленчуци, е съобразена за подправките,олио,оцет,сол,захар.....
Поръсих със солта, захарта чесъна и оцета.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhY0F-9Rqwbvrx52ozUBxSp8hmrMuXAphSGNzm8PJHIxB6wDe60xTZCK6-BgMd09-gnmi-TsPnGkpOdKkVGZF9kp7I_bfGhELyPNKMEGmkZNl1xRYB_B2UNMi8xQYgUGZ5crY7DGb8Iw3A/s400/IMG_20180816_103040.jpg)
Варих на НЕ силен огън за да не загори ,докато остане на мазнина,като разбърквах от време на време.
Прибавих тогава и доматено пюре,и бърках поне 5 мин. непрекъснато да не загори.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhznJ_bZND9DFdsfukZXs1zViVDzektskNdFKPrGVDSz48_-R750Wra489RVs_P6jvM3_ax7KQoNTZ7HxNOuVnsmgbZfZ6waykvPRkSL9pklHAY4Z2qZAKxFHAX12qa3w1-ltoBByKb2CQ/s400/IMG_20180816_110231.jpg)
Извадих тенджерата, когато беше готова сместа и добавих черен пипер.
Пасирах /трябва да е бързо оборотен за да смила добре /зеленчуците, може горещи, а може и поизстинали, зависимост от пасатора дали издържа на висока температура.
Колко едро ще пасирате е въпрос на вкус, аз оставих да има и частици, но ако желаете може да направите съвсем фина.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjA-_dJMuheGnMzfVFvXBao-BvzxQKmOEe4B1oW1f5Cbjbrgb0QK2r4Vu4Ea-um9wMVZ-aQLKDXz4urFZGnDQ01MwjGKOqIVEA9jTSa7CK0DzPp1eGaCadeTAC8Af1rHkVv7-ZZuvI5Chk/s400/IMG_20180816_121724.jpg)
Ако гъстотата на сместа не ви допада, може да върнете тенджерата на котлона, още малко ,но е трудно защото много пръска.
Опитайте на вкус дали е добре,и прибавете каквото ви липсва,сол,захар,подправки.../Аз прибавих още малко сол/
Готовата лютеница насипете в измити и подсушени буркани, затворете ги и стерилизирайте за около 15 минути, от момента на завиране на водата.
Извадете ги още горещи, като внимавате да не се изгорите и ги обърнете с капачките надолу, докато се охладят.
Готовата лютеница съхранявайте на тъмно и хладно място.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh2_loP65_cUuWucI-zRmq-zrMXoEzFwnRIQnTDFHlSFGWaR1gCcvI-hhp24lVpubN0gYOSvUglBwbbcd1A0pzFyCvaMQGjTUyDB8EfhvivLiP0_959Rm5kRDcMr_B8BSu-aWVYc5ok72Y/s640/IMG_20180816_125616.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhfeh7xfFmbwF-AjaSOPsj0hYAKQG0G2x7W77rb0-KGgi1mN9iXWxS2ss3gQ07VMvsuRvvY9Z7JuQS3E28PoqNbgqTPGH-zcVuKBaDybSY4ChjUVFzCwYdm0JyB5k_N1eIznwgih9BGfv0/s640/IMG_20180816_125546.jpg)
Ако Ви харесват моите рецепти ,
може да ме следите и във Facebook
Също така и в Instagram
”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~
При използване на снимки,рецепти и всичко от блога,
моля посочете линк към съответната публикация!
ПРИДЪРЖАЙТЕ СЕ КЪМ ЗАКОНИТЕ ЗА АВТОРСКО ПРАВО, МОЛЯ ВИ!!!
”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~.”*°•. ”*°•~
Няма коментари:
Публикуване на коментар